Actualitate
PF Daniel: Ne rugăm pentru tinerii de la clubul Colectiv care au trecut la Domnul într-o formă neașteptată, surprinzătoare și violentă
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a rugat, sâmbătă, pentru ”cei care au trecut la Domnul într-o formă neașteptată, surprinzătoare și violentă, tinerii de la clubul Colectiv”, la Mănăstirea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Rădăuți.
”Ne rugăm în primul rând pentru cei care au trecut la Domnul într-o formă neașteptată, surprinzătoare și violentă, tinerii de la clubul Colectiv din București. Ne rugăm pentru ca bunul Dumnezeu să odihnească sufletul lor, în pacea, iubirea și lumina Prea Sfintei Treimi. De asemenea, ne rugăm pentru ca Hristos Domnul, care a mângâiat pe văduva din Nain, pe femeia văduvă și îndoliată care petrecea pe unicul drum pe unicul său copil, zicând: Nu mai plânge!, s-aducă mângâiere sufletească, s-aducă multă consolare în sufletele familiilor care-și plâng morții lor acum, familiile îndoliate și îndurerate”, a spus patriarhul BOR.
Acesta a oficiat, la Mănăstirea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Rădăuți, Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți, iar în predica de final le-a vorbit credincioșilor despre semnificația acestei zile de sâmbătă, de pomenire a morților, denumită și Moșii de toamnă.
”În această sâmbătă, arătăm prin rugăciune și pomenire că rugăciunea este mai tare decât moartea, mai tare decât mormântul, mai tare decât timpul și spațiul care separă. Oriunde pomenim pe cei adormiți în Domnul, îi simțim aproape și ei ne simt aproape. Sufletul lor în ceruri simte că noi ne rugăm pe pământ”, le-a spus patriarhul Daniel credincioșilor.
Sursa Agerpres

Actualitate
VIDEO| Zăpadă de peste 5 metri, pe Transfăgărășan, la mijloc de mai. Când se estimează redeschiderea circulației
VIDEO| Zăpadă de peste 5 metri, pe Transfăgărășan, la mijloc de mai. Când se estimează redeschiderea circulației
Deși ne apropiem de vara calendaristică, DN7C, Transfăgărășan, ne oferă încă imagini de iarnă. Joi, 19 mai, drumarii au continuat intervenţia pentru deszăpezirea spectaculosului drum, deşi în unele zone grosimea stratului de zăpadă depăşeşte chiar cinci metri.
Potrivit reprezentanților DRDP Brașov, se speră într-o redeschidere a circulației mai rapidă decât termenul de 1 iulie.
„Angajații noștri de la Districtul Bâlea lucrează intens la curățarea zăpezii acumulate peste iarnă pe versantul nordic al drumului. Acum se lucrează într-o zonă în care stratul de #zăpadă depășește 5 metri grosime.
Cu toate acestea, dacă și vremea va ține cu noi, suntem încrezători că vom putea să deschidem șoseaua pentru circulația publică înainte de termenul obișnuit de 1 iulie”, au scris pe facebook ce de la DRDP Brașov.
Actualitate
Noi prevederi pentru protecția animalelor: Sancțiuni mai aspre pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violență
Noi prevederi pentru protecția animalelor: Sancțiuni mai aspre pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violență
Astăzi, 19 mai 2022, intră în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora.
La data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ.
Prevederile Legii 205/2004 urmăresc asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii în sarcina deţinătorilor de animale. Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime şi violenţă.
Odată cu operaționalizarea structurilor de protecția animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor.
Astfel, conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.
Potrivit noului text de lege:
Se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.
Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.
Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.
De asemenea, se pedepdește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.
Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora.
Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.
Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.
Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Majorarea limitelor speciale este necesară, întrucât acesta creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social.
De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.
Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o faptă de natură penală.
Dacă în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenționale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, de acum înainte, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei, în cazul constatării următoarelor fapte:
– nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție și asistență medicală;
-folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
-abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
-administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
-folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.
Poliția Română recomandă deținătorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunăstarea și protecția animalelor, pentru a nu fi sub incidența noilor prevederi legale, care intră în vigoare astăzi, 19 mai 2022.
Actualitate
SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la MATEMATICĂ și ISTORIE: Ce au primit olimpicii astăzi
SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la MATEMATICĂ și ISTORIE: Ce au primit olimpicii astăzi
Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, a continuat astăzi, 19 mai, cu proba obligatorie a profilului, pentru elevii olimpici din România.
Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.
SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la MATEMATICĂ și ISTORIE
CLICK PENTRU: SUBIECTE ISTORIE BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ
CLICK PENTRU: SUBIECTE Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, mate-info
CLICK PENTRU: SUBIECTE Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, științele naturii
CLICK PENTRU: SUBIECTE Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, tehnologic
CLICK PENTRU: SUBIECTE Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, pedagogic
CLICK PENTRU: BAREME Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, mate-info
CLICK PENTRU: BAREME Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, tehnologic
CLICK PENTRU: BAREME Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, științele naturii
CLICK PENTRU: BAREME Matematică BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, pedagogic
CLICK PENTRU: BAREME ISTORIE BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ
În perioada 12-13 mai 2022 are loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Proba pentru competențele digitale este programată pe 16 și 17 mai.
Candidații vor susține proba scrisă la Limba și literatura română pe data de 18 mai. Proba obligatorie a profilului este pe 19 mai, iar pe 20 mai – proba la alegere a profilului și specializării.
Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 26 mai. Contestațiile se vor depune în aceeași zi, între orele 12-14.
Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:
- 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
- 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
- 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
- 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
- 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
- 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
- Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
- 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale
-
Actualitateacum 11 ore
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Alba Iulia, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit
-
Actualitateacum 20 de ore
Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial
-
Curier Județeanacum 6 ore
Cristian Orădan, directorul general Elit: „Păstrăm cu grijă standardele înalte de calitate, pentru a ne consolida poziția de top în industria alimentară”
-
Curier Județeanacum 9 ore
21-22 mai: Cel mai mare festival dedicat promovării sportului de masă ajunge la Alba Iulia. Accesul și participarea sunt gratuite. Programul evenimentului
-
Ştirea zileiacum 7 ore
LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei
-
Actualitateacum 23 de ore
Pensii 2022. Premierul Ciucă anunță posibilitatea unei noi majorări pentru pensionari: „Să vedem ce se întâmplă și ce putem face pentru sistemul de pensii per total”
-
Ştirea zileiacum 10 ore
BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: ASTĂZI are loc proba obligatorie a profilului. CALENDAR
-
Actualitateacum 22 de ore
Vasile Dîncu speră ca 30% din bugetul anului 2023 să fie alocat achizițiilor militare. „Ne asigurăm securitatea la Marea Neagră”
-
Actualitateacum 21 de ore
Voucherele sociale pentru persoanele vulnerabile vor ajunge la aceștia prin Poșta Română