Rămâi conectat

Ştirea zilei

Petru Constantinescu, Salprest: ”Primăriile nu și-au respectat obligația de a asigura condiițiile pentru buna funcționare a serviciului de salubrizare”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Pentru clarificarea situației reclamate de primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, privind blocajul activității de salubrizare în 16 comune și orașe din Alba, la solicitarea publicatiei ziarulunirea.ro, directorul Salprest SA, Petru Constantinescu a oferit punctul său de vedere. El consideră că administrațiile locale vizate nu și-au respectat partea lor de contract, respectiv obligația de a asigura condițiile pentru buna funcționare a serviciului de salubrizare.

petru constantinescu - salprestMai exact, acestea refuză să se implice în recuperarea restanțelor pe care cetățenii din aceste comune le au față de firmă, mai mult, refuză să declare numărul real de locuitori pe care îi are fiecare comunitate, astfel încât societatea să poată încheia contracte și să-i taxeze, așa cum este normal, pe toți beneficiarii reali.

”Nu este corect să taxăm doar 30% dintre locuitorii unei comunități, oameni de bună credință, cu care avem încheiate contracte, iar restul să nu plătească serviciile pe care noi le prestăm. Solicit de doi ani să mi se comunice numărul real de locuitori, însă am fost amânat de-a lungul timpului, până ne-am blocat. Oamenii trebuie să înțeleagă că, pe lângă plățile pe care firma le efectuează pentru depozitarea gunoiului la rampa de la Cristian, mai trebuie plătiți angajații și cheltuielile cu utilajele. Or, noi nu putem face aceste plăți, în condițiile în care nu încasăm banii cuveniți de la beneficiari. Pe de altă parte, nu putem să-i obligăm pe cei de bună-credință, cu care avem contracte, să plătească pentru gunoiul făcut de alții, caz în care ar trebui să mărim tarifele pentru ridicarea gunoiului”.

În plus, potrivit directorului Salprest, situația s-a agravat odată cu intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2017, a taxei de mediu în valoare de 80 de lei/tonă, pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, bani pe care, în toată țara, firmele de salubrizare îi recuperează tot de la beneficiari (persoane fizice și juridice). Peste tot, administrațiile locale au aprobat, prin proiecte de hotărâre, mărirea tarifelor de ridicare a gunoiului menajer, astfel încât operatorii să poată plăti această taxă, impusă de Guvern. În cele 16 localități din Alba, însă, primarii au refuzat să facă acest demers, motivând că, în urma unei solicitări de clarificare depuse la Prefectura Alba, li s-a răspuns că taxa nu este obligatorie.

”Societatea nu mai ridică gunoiul, în unele localități din data de 5 ianuarie, iar în altele din 9 ianuarie din cauza faptului că încă din luna noiembrie am făcut demersuri pentru ca primăriile să se angajeze în plata și în recuperarea banilor pentru taxa de mediu, taxă de mediu impusă de Guvernul României, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie și care trebuie plătită la depozitele de deșeuri, de către toți utilizatorii, care este în cuantum de 80 de lei pe tonă. În luna decembrie administrațiile locate au făcut hotărârile de consiliu pe care apoi le-au contestat, mergând la Prefectura Alba care le-a spus că nu sunt valabile aceste hotărâri și că taxa nu se percepe. În condițiile în care, pe lângă că avem greutăți în recuperarea restanțelor de la beneficiari, primăriile nu vor să ne garanteze nici recuperarea acestei taxe de mediu, este clar că vom intra într-un blocaj financiar și nu vom avea de unde plăti, iar acesta este motivul pentru care am suspendat ridicarea gunoiului”, a declarat Constantinescu.

Directorul Salprest a mai precizat că firma își va relua activitatea în cele 16 unități administrative (Ciugud, Cricău, Sîntimbru, Galda de Jos, Stremț, Vințu de Jos, Mihalț, Crăciunelu de Jos, Bucerdea Grânoasă, Săsciori, Daia Română, Ighiu, Șibot, Pianu de Jos, Săliștea și orașul Teiuș) doar în momentul în care primăriile vor încheia acte adiționale la contracte, prin care să garanteze recuperarea banilor, atât pentru taxa de mediu, cât și pentru serviciul de ridicare a gunoiului menajer, pentru un număr real de beneficiari, iar în opinia sa acest lucru se poate face cel mai bine doar dacă administrațiile vor colecta chiar ele banii de la localnici.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie Damaris Vasinc, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, s-a calificat al treilea an consecutiv la etapa națională a olimpiadei de istorie. Citește și: FOTO: Andra și Sarah eleve la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea