Rămâi conectat

Actualitate

Petre Tobă (MAI): Legalitate și echidistanță față de toți competitorii electorali. Aplicați legea cu fermitate!

Publicat

în

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a convocat joi, la sediul MAI, Comisia Tehnică Centrală pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, ședința având loc în sistem videoconferință cu prefecții și membrii Comisiilor tehnice județene. Alături de MAI, din Comisia Tehnică Centrală fac parte reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente, ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, Institutului Național de Statistică și ai altor instituții și agenții cu atribuții în organizarea alegerilor.

 

MAI-Politia Romana_După analiza stadiului activităților organizatorice care revin în sarcina fiecărei instituții responsabile, ministrul afacerilor interne a subliniat că acestea sunt în grafic, fiind respectate termenele prevăzute în Calendarul electoral aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Elit - Gustul Desăvârșit

 

Ministrul Petre Tobă a precizat că principala noutate a acestui proces electoral este utilizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, implementat de STS și AEP, extrem de util pentru semnalarea în timp real a intențiilor de vot multiplu.

 

Fiind vorba despre un sistem utilizat în premieră, ministrul afacerilor interne a cerut efectuarea a trei testări naționale, realizate în condiții cât mai apropiate de situația reală din timpul votului, pentru a putea identifica și remedia eventualele disfuncționalități. Prima testare va avea loc pe data de 22 mai a.c., ministrul Petre Tobă solicitând prefecților dar și oficialilor Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice să acorde tot sprijinul necesar reprezentanților AEP și STS în organizarea acestei activități.

 

Pentru alegerile locale din 5 iunie a.c., vor fi mobilizați 50.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră, dintre care peste 30.000 vor asigura paza și protecția sediilor birourilor electorale și ale celor 18.616 secții de votare.

 

Conform prevederilor legale, MAI asigură confecționarea ștampilelor cu mențiunea ”VOTAT” și imprimarea timbrelor autocolante care se vor aplica pe cărțile de identitate ale alegătorilor. Vor fi realizate peste 93.000 de ștampile cu mențiunea ”VOTAT”. Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale asigură achiziționarea hârtiei necesare pentru tipărirea buletinelor de vot.

 

Pentru asigurarea ordinii publice, ministrul Petre Tobă a aprobat un Plan general de măsuri care stabilește, în mod integrat, cadrul general de planificare și coordonare a activităților și misiunilor la nivel central și teritorial, precum și responsabilitățile ce revin tuturor structurilor M.A.I. în scopul derulării în condiții de normalitate a procesului electoral.

 

În baza acestui Plan de măsuri, MAI a instituit paza cu jandarmi la sediul Biroului Electoral Central și ale birourilor electorale de circumscripție județene și a municipiului București. Totodată, la nivel județean au fost realizate evaluări ale aspectelor de interes operativ ce privesc situații ori fapte cu risc pentru ordinea publică, în funcție de care se vor constitui dispozitivele de patrulare și intervenție.

În fiecare județ vor fi activate comandamentele operaționale județene care vor funcționa pe toată durata procesului electoral. Pentru coordonarea acțiunilor din teritoriu, la nivel central este deja funcțional Centrul Național de Conducere Integrată.

 

În ceea ce privește activitatea Instituțiilor Prefectului, este în desfășurare instruirea primarilor şi a secretarilor unităţilor administrativ – teritoriale cu privire la responsabilităţile ce le revin în organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale, cu sprijinul reprezentanţilor teritoriali ai Autorităţii Electorale Permanente. Totodată, sunt în desfășurare activități de pregătire a președinților și locțiitorilor birourilor electorale de circumscripție locală, cu participarea reprezentanților AEP, INS și STS.

Cer tuturor colegilor să aplice cu fermitate legea, iar principiile care să le guverneze activitatea să fie legalitate și echidistanță față de toți competitorii electorali”, a transmis ministrul Petre Tobă în cadrul videoconferinței cu prefecții.

 

Vicepreședintele AEP, Marian Muhuleț, a anunțat că a fost emisă hotărârea privind numerotarea secțiilor de votare, că a fost finalizat Ghidul președintelui secției de votare, ca instrument util și necesar celor care vor avea această calitate la alegerile din 5 iunie a.c.,  și că AEP este pregătită să suplimenteze numărul operatorilor de calculator în secțiile de votare, în caz de nevoie, acolo unde se va prezenta un număr mare de alegători.

 

În cadrul ședinței Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, directorul STS, general Marcel Opriș, a prezentat stadiul implementării sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, realizat împreună cu AEP.

 

La activitatea desfășurată la sediul MAI au participat reprezentanți ai tuturor ministerelor și instituțiilor din componența Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale din 5 iunie a.c.

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Adrian Câciu: „Este exclusă înghețarea pensiilor și salariilor anul acesta”

Publicat

în

Adrian Câciu: „Este exclusă înghețarea pensiilor și salariilor anul acesta”

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că este „exclus” să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an, iar datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de stat pentru a face investiţii.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, dacă s-a discutat despre îngheţarea pensiilor şi a salariilor pentru a face o economie la bugetul de stat.

„Exclus. Şi am spus acest lucru de când a început o emoţie referitoare la depăşirea ponderii datoriei publice la 50%, pentru că, odată cu această depăşire, pe site-ul ministerului aveţi şi o informare, o notă care spune cum va scădea datoria publică sub 50%. Or, nu este cazul în acest an de o astfel de măsură. De altfel, datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de statul român pentru a face investiţii. Or, pentru investiţii, acea prevedere din cadrul fiscal, din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, trebuie citită în spiritul ei, unu la mână, şi, doi, trebuie văzut că evaluarea nu se face lunar”, a explicat Câciu, potrivit Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a mai spus că eficientizarea activităţii administraţiei trebuie să plece de la atribuţii, obiective, operaţionalizarea sistemelor.

„Eficientizarea activităţii administraţiei nu trebuie să plece de la calculul cinic al sumelor de bani folosite, ci trebuie să plece de la obiective, atribuţii, necesar, operaţionalizarea sistemelor şi a proceselor şi apoi, pe cale de consecinţă, ai avea un efect asupra diminuării unor cheltuieli sau, de ce nu, în anumite cazuri a suplimentării, pentru că depinde de fiecare instituţie. Deci, chestiunea aceasta face parte într-adevăr din ceea ce unora le place – contabilitate, numai că administraţia, dar şi o corporaţie nu se conduc pe elemente strict contabile, ci pe elemente de eficienţă”, a transmis ministrul Finanţelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ungaria taxează companiile cu profituri mari: Încasările merg către armată şi plata energiei

Publicat

în

Ungaria taxează companiile cu profituri mari: Încasările merg către armată şi plata energiei

Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei şi marile lanţuri de supermarketuri să plătească la bugetul de stat o mare parte din profiturile lor ”în exces”, a anunţat miercuri premierul Viktor Orban, potrivit agenţiilor Reuters şi MTI.

Viktor Orban a precizat că aceste taxe speciale se vor aplica anul acesta şi anul viitor. Băncile şi companiile care obţin profituri suplimentare în actuala situaţie dificilă în contextul războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor vor trebui să contribuie la finanţarea consolidării armatei ungare şi a plafonării preţurilor la energie pentru populaţie, a indicat el într-un mesaj video pe Facebook.

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat angajamentul acestuia de a proteja familiile, pensionarii, locurile de muncă şi reducerile de preţuri la utilităţi chiar şi în situaţia de război prelungit în Ucraina vecină.

Elit - Gustul Desăvârșit

Războiul prelungit şi politica de sancţiuni a UE, care nu arată nicio îmbunătăţire, vor provoca împreună creşteri de preţuri drastice, a explicat Orban, subliniind în continuare că armata ungară trebuie consolidată fără întârziere.

Prin urmare, le cerem şi ne aşteptăm de la cei care fac profituri în exces în această situaţie de război să ajute oamenii şi să contribuie la cheltuielile de apărare ale ţării, a concluzionat Viktor Orban, care marţi a declarat starea de urgenţă din cauza conflictului armat din Ucraina. Detaliile deciziei sale anunţate acum vor fi publicate joi, notează Agerpres.

În Ungaria a fost decretată Stare de Urgență, imediat după ce miniștrii noului cabinet al lui Viktor Orbán au depus jurământul.

„Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a comentat Viktor Orbán, subliniind că lumea se află în pragul unei crize economice.

Actuala Stare de Urgență va permite guvernului maghiar „să răspundă imediat și să protejeze țara și cetățenii prin toate mijloacele posibile”, a spus premierul, potrivit Bloomberg.

Președintele Ungariei, Novak Katalin, a declarat că:

„Astăzi am semnat amendamentul la Legea fundamentală votat de Parlament, care permite luarea rapidă a deciziilor guvernamentale în vremurile războiului care se desfășoară în vecinătate…”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria

Publicat

în

A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria

Medicul cercetător Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, a încetat din viață, anunță Institutul Cantacuzino.

„Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești, drept inventatoarea Polidinului. Cunoscută, drept «mama» acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România”, precizează Institutul Cantacuzino.

Ca absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, după susținerea examenelor finale, a fost repartizată de către Ministerul Sănătății, la Institutul Cantacuzino din Iași, înființat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti. Aici l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri și vaccinuri ce-i poartă numele. Inspirați din alte țări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, s-au început cercetările și la noi, atât la Iași, cât și la București, pentru fabricarea unui produs asemănător la care s-au folosit doar ingrediente româneşti.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Fire deschisă, flexibilă, tenace și optimistă, încrezătoare în reușită atunci când faci echipă cu oameni care au același crez și iubesc aceleași valori, s-a reușit, după 6 ani de muncă, obținerea produsului propus, respectiv Polidinul. Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură şi se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, în anii ’70 s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an. Fiecare lot era controlat pe animale”, potrivit sursei citate.

Alte preparate obţinute la Iaşi, de către echipa Sylviei Hoișie au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Orostim, Zoodin (pentru animale).

„Sylvia Hoișie a dat dovadă de același spirit entuziast și după ieșirea la pensie, în anul 2003 muncind voluntar cu același drag și dovedind capacitate de adaptare la nou, fiind în pas cu vremurile continuând să îndrume și să împărtășească din bogata sa expriență profesională și din înțelepciunea omului dedicat. Mereu distinsă în gesturi și în cuvinte, plăsmuind mesaje frumoase venite din suflet, ne-a etalat maniera etică în care s-a format, a muncit și trăit, valori transmise prin generații de Profesorul Ion Cantacuzino. Prin realizările sale, doamna doctor Sylvia Hoișie face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului „Cantacuzino”. Noi, cercetătorii de astăzi din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, avem în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare a unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestuia pe piață cât mai curând, astfel ca, munca depusă de echipa medicului Sylvia Hoișie să dăinuie, ca un arc peste timp ce îmbrățișează generații întregi sub jurământul lui Hypocrate și dragostea de neam. Drum lin în Lumea Drepților!”, se încheie mesajul transmis de Institutul Cantacuzino.

La vârsta de 13 ani, Sylvia Hoișie, de origine evreică, a fost deportată în Transnistria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare