Ziarul Unirea

Peste 80 de intervenții ale pompierilor din Alba, în weekend – 12 incendii de vegetație uscată pe 69 de hectare de teren

În perioada 08.03-11.03.2019, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit la 81 acțiuni de intervenții, din care 62 pentru acordarea de asistență medicală de urgență SMURD, 12 incendii de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș și litieră pe raza localităților Alba Iulia, Blaj, Crăciunelu de Sus, Șard, Pâclișa, Gârbova, Răhău, Aiud, Valea Lungă, Miraslău, Măhăceni.

În total au ars aproximativ 69,62 ha de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș și litieră, de asemenea prin acțiunea pompierilor profesioniști au fost salvate 3 locuințe și mai multe anexe gospodărești, cauza probabilă a acestora fiind utilizarea necorespunzătoare a focului deschis în spații deschise și nesupravegheate.

ELIT

În urma incendiului de vegetație uscată de la Crăciunelu de Sus, o persoană de sex masculin (aproximativ 82 ani) a suferit arsuri de gradul II pe o suprafață de aproximativ 20 % din suprafața corpului. Echipajul SMURD Blaj a preluat victima și a transportat-o la CPU Blaj. Aceasta a suferit arsuri în urma faptului că a încercat să stingă un incendiu de vegetație.

ATENȚIE!!

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale pot avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.
Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoștință regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Permis de lucru cu focul, obţinut de la Consiliul Local pe raza căruia este amplasat terenul;
– Aprobare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba;
– Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Alba.

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Alba va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 2.5000 – 5.0000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1.000 – 2.500 lei.

De asemenea, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba au mai intervenit și pentru următoarele situații:

Stația de pompieri Cîmpeni a intervenit, în data de 09.03.2019, cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu la tabloul electric al unei locuințe pe raza localității Ciuldești (comuna Bistra). Incendiul s-a manifestat la tabloul electric și izolația termică a locuinței pe o suprafață de aproximativ 3 mp. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurt circuit electric la tabloul electric al locuinței.

ATENȚIE!!

Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire:
• nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
• nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan;
• nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune;
• instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cugir a intervenit în cooperare cu SMURD Cugir, în data de 10.03.2019, în orașul Cugir pe strada 21 Decembrie 1989, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unui apartament. Incendiul s-a manifestat localizat doar la o saltea. În zona respectivă a fost gasită o persoană de sex feminin (aprox. 70 ani) decedata. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă neglijența fumatului în locuri nepermise.

ATENȚIE!!

Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire:

Se interzice fumatul la o distanţă mai mică de:
– 40 m faţă de locurile în care există pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili etc.;
– 10 m faţă de locurile în care există materiale solide combustibile: lemn, textile, hârtie, carton asfaltat, bitum;
– 50 m faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării sau de zonele împădurite;
– Nu fumaţi niciodată în pat, când sunteţi obosit sau aţi consumat băuturi alcoolice în exces;
– Scrumul şi resturile de ţigări se depun în scrumiere. Nu aruncaţi resturile de ţigări în coşuri de gunoi.

Detașamentul de pompieri Alba-Iulia a intervenit, în data de 10.03.2019, cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe din localitatea Pîclișa, de pe strada Carpenului. Incendiul s-a manifestat în interiorul coșului de fum, iar cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un coș de fum necurățat corespunzător.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor unele măsuri pentru această perioadă, şi anume:

– Verificarea, repararea, izolarea termică și curațarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
– Coșurile de fum trebuie curațate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– Coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planseului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea).

Stația de pompieri Cîmpeni a intervenit, în data de 10.03.2019, cu o autospecială pentru stingerea unui incendiu la o căpiță de fân în orașul Cîmpeni de pe strada Transilvaniei. Incendiul s-a manifestat la căpița de fân fiind afectate aproximativ 7 tone de fân.

Garda de intervenție Blaj a intervenit, în cooperare cu SVSU Jidvei, în data de 10.03.2019, pentru stingerea unui incendiu la un adăpost de animale în localitatea Căpâlna de Jos(Comuna Jidvei). Incendiul s-a manifestat la nivelul acoperișului locuinței și la o anexă pe aproximativ 10 mp. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric la instalația electrică a anexei.

Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit, în 11.03.2019, pentru stingerea unui incendiu în interiorul unei locuințe de pe raza comunei Miraslău. În urma incendiului a fost afectat mobilierul din interiorul camerei, instalația de răcire a unui sicriu, 2 geamuri și s-a degradat zugrăveala din 2 camere. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric la instalația de răcire a sicriului.

Compartimentul informare și relații publice al ISU Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

FOTO| Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română, sărbătorit la 98 de ani de reprezentanți ai Armatei Române și oficialități

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română a fost omagiat la împlinirea venerabilei vârste de 98 de ani de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

67 de persoane sancționate de către polițiștii din Alba pentru nerespectarea măsurilor și normelor de protecție împotriva COVID-19. Activățile de verificare ale IPJ Alba continuă

Continuă activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba în vederea verificării modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 ianuarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Depozitul de bronzuri de la Gâmbaș

Miercuri, 13 ianuarie 2021, ora 1100, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie: Depozitul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

A prezentat polițiștilor un permis de conducere italian, care se presupune că este fals. Tânăr din Lunca Mureșului, CERCETAT de polițiști

Polițiștii din Ocna Mureș au oprit, în data de 11 ianuarie, un tânăr din comuna Lunca Mureșului, care a prezentat… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro