Rămâi conectat

Actualitate

Peste 6.600 de bunuri culturale, recuperate de polițiști în primele 4 luni ale anului. S-au comis aproape 200 de infracțiuni

Publicat

în

În primele patru luni ale acestui an, în urma acțiunilor Poliției Române, s-au recuperat peste 6.600 de bunuri culturale. Pe această linie s-au constatat aproape 200 de infracțiuni.

Potrivit unui comunicat de presă al IGPR transmis duminică AGERPRES, în urma activităților desfășurate de polițiști în această perioadă pentru cercetarea și tragerea la răspundere a celor care au săvârșit infracțiuni la regimul protejării patrimoniului cultural național, s-au constatat 194 de infracțiuni ce au adus atingere patrimoniului nostru cultural. 106 persoane au fost cercetate, față de care a fost începută urmărirea penală. Dintre acestea, 29 au fost reținute ori s-au dispus alte măsuri preventive împotriva lor.

Din totalul infracțiunilor constatate în această perioadă, cea mai mare parte (52%) este reprezentată de cele comise la regimul autorizării construcțiilor (Legea nr. 50/1991 republicată), 19,5% este reprezentată de furturi, dintre acestea 64% fiind furturi comise în dauna lăcașelor de cult, iar 8% sunt infracțiuni de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, distrugerea unui sit arheologic ori efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Comunicatul menționat precizează că polițiștii de investigații criminale au recuperat, în cele 4 luni, 6.653 de bunuri culturale mobile, dintre care 2.751 (aproximativ 41%) sunt bunuri arheologice și monede antice și medievale sustrase din siturile arheologice din România, fiind confiscate totodată și 94 de detectoare de metale (61 de la persoane juridice și 33 de la persoane fizice).

Aceste infracțiuni se referă la furt din situri arheologice, de bunuri de cult din biserici, mânăstiri și schituri, din locuințe și colecții particulare, din muzee sau colecții publice (infracțiuni prevăzute de codul Penal) și la infracțiuni ce privesc monumente istorice ori zone de protecție ale acestora (prevăzute în legi speciale), evidențiază sursa citată.

În cadrul Poliției Române sunt încadrați peste 50 de polițiști specializați în acest domeniu, care instrumentează dosare ce privesc protejarea patrimoniului cultural național, pe cele 3 paliere, respectiv patrimoniul imobil, patrimoniul mobil și patrimoniul imaterial.

Majoritatea polițiștilor care desfășoară această activitate au studii în arheologie, arte plastice, istorie sau arhivistică.

Totodată, Poliția Română, prin Direcția de Investigații Criminale, se află în parteneriat cu Fundația Collegium XXI, în proiecte desfășurate în școlile din țară și muzeele care expun bunuri culturale mobile, și organizează dezbateri și seminarii cu cetățenii prin care se relevă importanța protejării patrimoniului cultural național, iar polițiștii se perfecționează în acest domeniu.

În ultimii 5 ani au fost recuperate bunuri culturale mobile, în marea lor majoritate monede antice și medievale, în valoare de peste 1.300.000 de euro, mai precizează comunicatul IGPR

Sursa Agerpres


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| Copiii din centrele sociale ale Eparhiei de Alba Iulia au celebrat sinceritatea. Aspectele importante ale acestei virtuți în societate

Publicat

în

FOTO| Copiii din centrele sociale ale Eparhiei de Alba Iulia au celebrat sinceritatea. Aspectele importante ale acestei virtuți în societate

În cadrul „Sărbătorilor copilăriei”, copiii din centrele sociale și educaționale ale Eparhiei de Alba Iulia au celebrat, în perioada 9-13 mai, sinceritatea.

În cea de a doua săptămână a lunii mai, atenția copiilor din așezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, dar și atenția elevilor înscriși în proiectul „Prin Educație Spre Vocație!” s-a focusat pe tematica sincerității. Aceasta le-a fost prezentată copiilor ca un mod de exprimare a adevărului despre propriile noastre gânduri și sentimente.

Prin intermediul activităților desfășurate în această perioadă, sinceritatea a fost văzută ca o caracteristică absolut necesară pentru dezvoltarea durabilă a legăturilor sociale. Din acest motiv, cei mici și-au însușit cunoștințe legate de caracterul indispensabil al sincerității în relațiile interumane. Totodată, s-au făcut cunoscute aspectele importante ale acestei virtuți în societate și recompensele pe care aceasta le oferă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Copiii au participat la activități în cadrul cărora au prezentat o calitate pe care o dețin și pe care o consideră importantă. Scopul acestor activități a fost ca fiecare copil să fie sincer, în primul rând, față de propria lui persoană, ca mai apoi, să fie sincer și față de cei de care este înconjurat.

Cristina Costan, cadru didactic la Școala Gimnazială „Demetriu Radu” Rădești, a surprins câteva momente importante din această săptămână: „În această săptămână am discutat despre sinceritate, o valoare care este mult râvnită și destul de greu de atins de mulți dintre noi. Am desfășurat activități tematice, printre care și activitatea care poartă denumirea „Ce îmi place mie!” prin intermediul căreia am descoperit modul în care se văd copiii, un mod chiar real, destul de sever de a se vedea. De asemenea, am desfășurat jocuri prin care ei s-au cunoscut mai bine, dar prin care și-au cunoscut și colegii”.

Cornelia Milea, învățătoarea în cadrul Școlii Gimnaziale Demetriu Radu” Rădești a subliniat importanța lecturii și morala pe care fiecare istorisire le oferă. „În perioada 9-13 mai am evidențiat săptămâna sincerității, săptămâna adevărului, săptămâna introspecției, a autocunoașterii. Activitățile s-au pretat la copii, care sunt în primii pași în a spune adevărul, pentru că nu poate să-l îmbrace într-o formă falsă. Lectura despre sinceritate a conținut și exemple opuse, despre minciună și a surpins efectele ambelor situații asupra relațiilor noastre.”

În cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei funcționează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, 18 Case de Tip Familial și Centre de Plasament, 15 Centre de zi și 17 Centre „Școală după Școală”, toate în cadrul proiectului „Prin Educație spre Vocație!”. Aceste așezăminte își desfășoară activitatea sub administrarea organizațiilor nonguvernamentale eparhiale, finanțate din fonduri proprii, în parteneriat cu autoritățile publice județene și locale. De asemenea, proiectul „Prin Educație spre Vocație!” este implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Fundația FAER Reghin și NEWschoolNorvegia, în cadrul unei finanțări prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.

Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat din Șona, prins MANGĂ de beat la volan, de polițiști: Ce alcoolemie avea

Publicat

în

Bărbat din Șona, prins MANGĂ de beat la volan, de polițiști: Ce alcoolemie avea

La data de 16 mai 2022, în jurul orei 19.45, polițiștii rutieri din Blaj au depistat un bărbat, de 33 de ani, din comuna Șona, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni și vânt puternic în Alba, până miercuri seara. Zonele vizate

Publicat

în

AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni și vânt puternic în Alba, până miercuri seara. Zonele vizate

ANM a emis atenționări Cod Galben de furtuni și vânt puternic pentru județul Alba și alte zone din țară, până miercuri.

COD GALBEN: de marți, 17 mai, ora 14.00 până miercuri, 18 mai, ora 6.00 – instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia și local în Transilvania și Muntenia.

Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină.

Elit - Gustul Desăvârșit

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30-40 l/mp.

COD GALBEN: miercuri, 18 mai, orele 6.00-21.00 – intensificări susținute ale vântului

Pe parcursul zilei de miercuri (18 mai) vântul va avea intensificări temporare în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, în Banat și Crișana, cu viteze de 55-70 km/h.

Local în Carpații Meridionali și Orientali rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona înaltă 90-100 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului în general cu viteze de 45-55 km/h. Vremea se va răci accentuat, astfel că în noaptea de miercuri spre joi în depresiuni temperaturile minime vor fi negative și se va produce brumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare