Curier Județean
Peste 40 de unități de învățământ din județul Alba nu au autorizație de la pompieri
Un număr de 41 de unități de învățământ din județul Alba au fost sancționate, în 2015, deoarece nu dețineau avizul privind securitatea la incendii.
În acest an, ISU Alba a controlat 212 unități de învățământ, iar 41 dintre acestea nu aveau avizul privind securitatea la incendii.
Responsabile cu finanțarea întocmirii autorizației împotriva incendiilor sunt consiliile locale, potrivit IȘJ Alba. În județul Alba sunt peste 460 de unități de învățământ.
Premierul interimar Sorin Cîmpeanu, care deține în continuare și portofoliul Educaţiei, a spus, sâmbătă, că aproape 2.000 de şcoli din România, reprezentând 7% din numărul total, nu au autorizaţie de la pompieri.
„Din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie. Asta este realitatea. Cu privire la protecţie împotriva incendiilor. 7 la sută. 1295 de şcoli mai exact. S-a ajuns în timp prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă, nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi. Are costuri ce se situează între 10-12-15 mii de euro, şi durată de realizare între 7-8-12 luni în funcţie de complexitatea fiecărei clădiri, a fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat şi o atenție insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Curier Județean
5 proiecte în valoare de peste 21 de milioane de lei depuse de primăria Cugir, prin PNRR: În ce vor fi investiți banii
5 proiecte în valoare de peste 21 de milioane de lei depuse de primăria Cugir, prin PNRR: În ce vor fi investiți banii
Orașul Cugir vrea să acceseze fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru dezvoltarea invațământului și pentru digitalizare în administrația locală
În prima săptămână de lansare a apelurilor de proiecte din componenta PNRR C10 destinată comunităților locale, în zilele de 18 și 20 mai, Primăria Cugir a depus un număr de cinci proiecte a căror valoare totală este de aproximativ 21.300.000 lei. „Am reușit să ne organizăm și să ne încadrăm în condițiile aferente acestui program, inclusiv în limitele de timp care ne-au fost impuse prin aplicarea principiului primul venit/primul servit”. Am înaintat cinci cereri de finanțare pentru investiții care răspund necesităților noastre de dezvoltare și sunt în acord cu ghidul specific PNRR. Este vorba de trei proiecte de dezvoltare a infrastructurii educaționale și două proiecte care vizează digitalizarea administrației locale” a declarat primarul Adrian Teban.
Potrivit edilului, unul dintre proiectele administrației locale își propune „Dezvoltarea învățământului preuniversitar prin crearea unui campus multifuncțional în orașul Cugir”. Viitorul campus va găzdui centre IT, tehnic-dual, robotică, etc. în cadrul cărora elevii vor avea șansa să-și dezvolte abilitățile conform standardelor actuale. În acest sens, vor fi realizate lucrări de reabilitare și creștere a eficienței energetice a trei clădiri aparținătoare Colegiului Național ”David Prodan” Cugir, aflate în momentul de față într-o stare avansată de degradare: atelierul școală, căminul de elevi și fosta cantină. Valoarea totală a proiectului este de 11.472.575,80 lei (inclusiv TVA).
Tot Colegiul Național „David Prodan” ar urma să beneficieze de reabilitare sălii de gimnastică, construită în anul 1977 sub forma unei clădiri independente compusă din două corpuri alăturate, reprezentând sala de gimnastică , repectiv vestiare și centrală termică. Investiția presupune renovarea energetică moderată a acestei săli de sport, valoarea totală a proiectului fiind de 1.581.926,50 lei (inclusiv TVA).
Pentru îmbunătățirea infrastructurii celuilalt colegiu din localitate, administrația locală a înaintat o cerere de finanțare în valoare de 7.516.727,82 lei (inclusiv TVA). Cu acești bani, Primăria Cugir își propune să reabiliteze căminul Ion D.Lăzărescu Cugir, care, datorită vechimii și a întreținerii insuficiente, se află în stare accentuată de degradare. Investiția vizează lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii, în valoarea totală de 7.516.727,82 lei (inclusiv TVA).
Potrivit primarului Adrian Teban, administrația cugireană a dorit să profite de oportunitatea oferită PNRR pentru a mai face un pas important spre digitalizare, astfel că a depus două proiecte pentru actualizarea în format digital a documentațiilor de amenajarea teritoriului și de urbanism. Este vorba despre Planul de mobilitate urbană a oraşului Cugir și Planul Urbanistic General al UAT Cugir, a căror valoare este de 97.591,90 lei , respectiv 609.161 lei.
Curier Județean
FOTO| „Și mâinile mici pot salva vieți”: Elevii de la Liceul Sportiv din Alba Iulia au învățat noțiuni teoretice și practice de acordare a primului ajutor
FOTO| „Și mâinile mici pot salva vieți”: Elevii de la Liceul Sportiv din Alba Iulia au învățat noțiuni teoretice și practice de acordare a primului ajutor
Citește și: Comunicat de presă| Marcela Vîlcan, consilier local PNL Alba Iulia: Am inițiat programul „Mâinile mici pot salva vieți”
Citește și: FOTO| „Și mâinile mici pot salva vieți”: Elevii de la Seminarul Teologic Alba Iulia au învățat noțiuni teoretice și practice de acordare a primului ajutor
Curier Județean
VIDEO| Platformă cu o priveliște superbă asupra văii Mureșului, la Teiuș: Ce se va amenaja pentru vizitatori
VIDEO| Platformă cu o priveliște superbă asupra văii Mureșului, la Teiuș: Ce se va amenaja pentru vizitatori
Primăria orașului Teiuș va amenaja o platformă cu o priveliste incântătoare asupra văii Mureșului, în zona ultimelor locuinte din Căpud.
„O panoramă superbă se deschide asupra văii Mureșului, a Teiușului în general, de platforma ce se amenajează, prin eforturi proprii în zona ultimelor locuințe din Căpud, în proximitatea bisericii reformate!
Deocamdată nivelăm platforma, o balastăm și în curând vom amenaja un chiosc pentru toti cei dornici să petreacă câteva minute într-un loc deosebit, cu o priveliște încântătoare, ce așteaptă să fie pus în valoare, în folosul concetățenilor noștri!”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș.
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare
-
Sportacum 21 de ore
FOTO: LPS Alba Iulia, campioană națională la ONSS, baschet feminin, gimnazial | Aur dedicat memoriei lui Nicușor Marcu!
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare
-
Ştirea zileiacum 17 ore
ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla
-
Actualitateacum 22 de ore
Traian Băsescu ar fi făcut accident de mașină, în București: Ce rezultat a dat aparatul etilotest
-
Curier Județeanacum 8 ore
Judoka Alexandru Sibișan, legitimat la CS Unirea Alba Iulia, medalie de bronz la Gimnaziada din Franța
-
Actualitateacum 20 de ore
Ministrul Educației: „Nu mai trebuie să ne concentrăm pe evaluarea cunoștințelor, pe memorarea informației”
-
Actualitateacum 21 de ore
Țara noastră a urcat pe locul șase în clasamentul producătorilor de vin din Europa
-
Actualitateacum 19 ore
Alexandru Rafila, despre variola maimuței: „Nici vorbă să fie o pandemie. Riscul de infecție este mic”
-
Actualitateacum 24 de ore
Care ar putea fi soarta Ucrainei, dacă va pierde războiul? Ce spune un oficial rus
-
Ştirea zileiacum 3 ore
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
-
Actualitateacum 7 ore
Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte