Rămâi conectat

Ştirea zilei

Peste 350 de tineri au abandonat cursurile universităţii albaiuliene

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

E o perioadă grea pentru toată lumea. Salarii tăiate, taxe majorate, alimente şi utilităţi mult mai scumpe, disponibilizări etc., toate acestea ne afectează pe noi, pe toţi. Lipsa banilor se răsfrânge şi asupra educaţiei. Cum? Păi dacă părinţii nu au posibilităţi financiare nu îşi mai permit să îşi ţină copiii în şcoală şi se ajunge la abandon, care duce la analfabetism… Şi uite aşa de la o problemă se ajunge la alta, formându-se un lanţ… Printre cei care sunt afectaţi de criza economică actuală se numără şi studenţii, mulţi dintre aceştia neputând face faţă taxelor anuale dar nici traiului destul de scump din centrele universitare.
În prezent Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia are un număr de 4.180 de studenţi la studiile de licenţă, cu 358 de studenţi mai puţini faţă de anul 2010. Asta înseamnă că cei peste 350 de cursanţi ai facultăţilor instituţiei de învăţământ superior albaiuliene, din diferite motive, au abandonat. Nu se poate stabili cu exactitate câţi dintre aceştia nu se mai regăsesc pe liste pentru că nu au plătit taxele şi au fost exmatriculaţi, câţi nu au mai avut bani şi au abandonat pur şi simplu, câţi nu au acumulat numărul de credite necesar, câţi şi-au îngheţat anul şi aşa mai departe. Însă cu siguranţă printre cei 358 de studenţi se numără şi tineri care au fost nevoiţi să abandoneze din motive financiare.
Nu e tocmai uşor să faci o facultate în condiţiile de acum de la noi. Fie trebuie să tragi tare să iei o bursă de studii care oricum nu e foarte mare, fie trebuie să dovedeşti că ai o situaţie materială precară şi să te numeri printre cei care primesc burse sociale, fie să te angajezi undeva, deşi această variantă e cam exlusă având în vedere că instituţiile şi firmele dau afară nu angajeză, fie să ai părinţi care pot să te ajute. Situaţia este valabilă, din nefericire, în toate centrele universitare şi nu instituţiile de învăţământ sunt vinovate de această situaţie…
lTaxe de şcolarizare, chirie, întreţinere, alimente, transport, cărţi… toate înseamnă bani
Deşi la universitatea albaiuliană nu au fost majorate taxele de studii şi aşa acestea sunt mari pentru unii dintre studenţi. Pentru anul universitar 2010 – 2011, un tânăr ce studiază la Alba Iulia trebuie să plătească, în funcţie de facultate, între 1.900 şi 2.400. Cei care locuiesc în căminele studenţeşti scot din buzunar 50 lei – copiii cadrelor didactice, 90 lei – studenţii subvenţionaţi şi 100 lei – studenţii de la taxă, sume mici comparativ cu alte centre universitare. Cei care aleg să stea în chirie cu cunoştinţe, prieteni plătesc de exemplu pentru un apartament cu două camere 150 de euro, plus întreţinerea. Banii se duc şi pe mâncare, pe transportul în comun, pe cursuri, haine etc. şi uite aşa sumele cheltuite lunar de un student cresc.
Situaţia nu e roz nici pentru cei care ajung să termine o facultate. Şi asta pentru că lipsa locurilor de muncă pe piaţă îi transformă pe absolvenţi în şomeri cu diplomă… Dintre cei care îşi finalizează studiile superioare sunt şi tineri care ajung să se încadreze în câmpul muncii pe locuri destinate celor cu studii medii… Tuturor, atât celor care abandonează cât şi celor care termină o şcoală în cele din urmă le rămâne speranţa, speranţa că într-o zi societatea în care trăim se va schimba, în bine… că cei de la conducere vor găsi timp să se aplece şi asupra lor, a celor care de fapt reprezintă viitorul acestei ţări care se luptă de multă vreme cu sărăcia… (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: MÂINE încep lucrările de asfaltare pe trei artere foarte circulate din Alba Iulia. Care sunt rutele ocolitoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

MÂINE încep lucrările de asfaltare pe trei artere foarte circulate din Alba Iulia. Care sunt rutele ocolitoare Vineri, 22 februarie, încep lucrările de asfaltare pe străzile Octavian Goga, Decebal și Nicolae Bălcescu din Alba Iulia, traficul rutier urmând să se desfășoare pe rute alternative. Citește și: Achiziția a șase autobuze electrice și stații de încărcare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea