Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Peste 12.000 de profesioniști (PFA) din Alba afectați de măsurile noului Cod Fiscal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În județul Alba își desfășoară activitatea peste 12.000 de profesioniști sub forma persoanelor fizice autorizate (PFA) și alți peste 11.000 ca persoane juridice (SRL).

Anul 2016, va fi pentru cei din prima categorie un an greu, după ce începând cu 1 ianuarie, odată cu noul Cod Fiscal, au intralțiat în vigoare noi obligații.

Astfel, dacă taxele și impozitele pe care PFA-urile aveau obligația să le plătească reprezentau circa 21,5% din profit, acum procentul a crescut la 32%.

La asta se mai adăugă și majorarea de cel puțin cu zece ori a impozitului local pentru imobilele cu destinație de sediu social, situație în care multe PFA-uri vor fi nevoite să își înceteze activitatea.

Pentru mulți însă, varianta trecerii de la forma juridică PFA la cea de SRL reprezintă o alternativă. Impedimentul major însă, în această situație, este faptul că nu poți scoate din societate banii, decât la finalul anului fiscal, sub formă de dividente.

La nivelul țării, numărul profesioniștilor activi din punct de vedere juridic sub forma PFA-urile depășete 400.000.

Potrivit noului Cod Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, persoana fizică autorizată (PFA) trebuie să plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. Mai mult, această categorie de contribuabili are de achitat şi anumite contribuţii. Din 2016, PFA vor plăti obligatoriu și CAS (10,5% sau 26,3%, conform opțiunii acestora) calculat la venitul net obținut, pe lângă CASS de 5,5%. PFA-urile nu vor mai putea alege baza asupra căreia va fi aplicată cota CAS, aceasta fiind calculată pe baza venitului net efectiv realizat.

(BP)

CITEȘTE ȘI: Important pentru PFA și angajații pe drepturi de autor – Noile reglementări, începând cu 1 ianuarie 2016


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea