Rămâi conectat

Societate

Personal insuficient, mijloace de transport puţine, salarii mici şi muncă multă

Publicat

în

La prima reuniune a Comitetului de coordonare a administraţiei agricole au fost abordate principalele probleme cu care se confruntă în prezent instituţiile cu atribuţii în acest domeniu al economiei. Astfel, deşi personalul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Alba este insuficient pentru volumul mare de muncă, după ce schema s-a redus cu 3 posturi, OJPDRP Alba se situează pe primul loc între cele 6 judeţe din regiunea Centru în privinţa proiectelor pentru care s-au încheiat contractele de finanţare: peste 50% din total, faţă de Braşov – 19%, Sibiu – 14%, Mureş – 9%, etc. Mai mult, instituţia are un singur autoturism, care este menţinut cu greu în stare de funcţionare, OJPDRP Alba fiind nevoit să apeleze în repetate rânduri la Instituţia Prefectului sau la Centrul Regional pentru asigurarea mijloacelor de transport pentru deplasarea în teritoriu. Nu de puţine ori, CRPDRP Centru a solicitat detaşarea unor specialişti ai OJPDRP Alba, astfel că numărul de personal a scăzut şi mai mult.
Directoarea Carmen Morariu a cerut suplimentarea personalului, dotarea cu maşini şi GPS, dar şi… salarii mai mari. Ea a propus, totodată, modificarea procedurilor la Măsura 223 „Prima împădurire a terenurilor neagricole”, în scopul cuprinderii şi a haldelor de steril în această categorie de terenuri. De asemenea, pentru implementarea Măsurii 141 „Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă” şi a Măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri” în cazul apicultorilor, Carmen Morariu a lansat ideea ca stupii incluşi în acest proiect să poarte un însemn particular ştanţat, deoarece la efectuarea controalelor nu se poate stabili cu exactitate dacă toţi stupii aparţin beneficiarului sau acesta a împrumutat familii de albine de la alţi apicultori, ca să obţină mai mulţi bani, ca să nu mai vorbim de faptul că vatra stupinei trebuie să fie cea trecută în proiect. Cea mai gravă problemă este însă cofinanţarea proiectelor pentru investiţii, discuţiile cu reprezentanţii băncilor şi ai Fondului de Garantare a Creditului Rural neavând absolut niciun efect, instituţiile bancare cerând în continuare garanţii imobiliare potenţialilor beneficiari. Directoarea OJPDRP Alba a spus că, deşi ANPDRP a cerut rezilierea unor contracte dacă nu s-au mai făcut plăţi de peste 1 an, cu riscul de a fi sancţionată, la nivelul judeţului Alba nu a propus rezilierea niciunui contract, lăsând autorităţile de la Bucureşti să facă eventual acest lucru din oficiu. Totodată, Carmen Morariu a menţionat că pe site-ul Ministerului Agriculturii www.madr.ro a fost postat calendarul sesiunilor de depunere de proiecte din acest an, cu sumele aferente fiecărei Măsuri în parte. O altă problemă este modificarea regulilor în timpul jocului, nu de puţine ori fiind schimbate procedurile chiar pe perioada evaluării proiectelor, astfel că acestea nu au mai putut fi actualizate conform noilor reglementări, fiind respinse. De altfel, din informaţiile pe care le deţine, toate ghidurile pentru solicitanţi vor fi modificate, motiv pentru care potenţialii beneficiari trebuie să urgenteze întocmirea proiectelor.
Robert GHERGU

Publicitate

Opinii - Comentarii

21 septembrie – Ziua Națională a Contabilului Român, o profesie a tactului și echilibrului

Publicat

în

21 septembrie – Ziua Națională a Contabilului Român, o profesie a tactului și echilibrului

Ziua de 21 septembrie este sărbătorită în fiecare an de către toți profesioniștii contabili din România, fiind cunoscută drept “Ziua Națională a Contabilului Român”.

Conferinţa Naţională a CECCAR din data de 2 septembrie 2004, a stabilit că ziua de 21 septembrie (a fiecărui an) să fie declarată „Ziua naţională a contabilului român”.

De ce s-a ales ziua de 21 septembrie pentru celebrarea profesiei contabile?

Electrica Furnizare Discount

Potrivit informațiilor publicate de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), pentru marcarea zilei contabilului român a fost aleasă ziua de 21 septembrie pentru că aceasta sugerează echilibru, în această zi fiind echinocțiul, când ziua este egală cu noaptea.

“Profesia contabilă este privită ca cea care gestionează, calculează și păstrează echilibrul între „cât trebuie” și  „de unde luăm”. Cu alte cuvinte, este o profesiune ce presupune mult tact și echilibru”, au explicat reprezentanții CECCAR.

Mai mult, 21 septembrie este și începutul zodiei Balanței, balanța având și ea o semnificație importantă pentru contabili. Mai exact, CECCAR precizează că simbolul profesiei contabile este conțul, instrument care se reprezintă de cele mai multe ori sub forma unui T sau a unei balanțe.

“Nu mai punem la socoteală faptul că există chiar și un alt instrument de lucru cu denumirea de Balanță”, au adăugat reprezentanții CECCAR.

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

21 septembrie – Ziua Internațională a Păcii. ”Modelarea Păcii Împreună”, tema anului 2020

Publicat

în

La data de 21 septembrie este aniversată anual, la nivel internaţional, Ziua internaţională a păcii. A fost instituită în 1981, în unanimitate, prin Rezoluţia 36/67 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, reprezentând oportunitatea comună la nivel internaţional pentru angajament în slujba păcii indiferent de orice diferenduri şi, totodată, contribuţia pentru edificarea unei culturi a păcii.

Instituirea acestei zile vizează comemorarea şi consolidarea idealurilor păcii în interiorul şi între toate naţiunile şi în rândul oamenilor.

”În fiecare an, la 21 septembrie, Organizaţia Naţiunilor Unite cere fiecăruia, oriunde, să respecte timp de 24 de ore non-violenţa şi încetarea focului. (…) Acestea nu sunt vremuri obişnuite, iar răspunsul nostru nu poate să fie o rutină. Pandemia nu este doar o chestiune de sănătate, ci are efecte directe şi îngrijorătoare asupra dezvoltării, păcii şi securităţii. Apelul nostru de încetare a focului rezonează în multe locuri şi cu diferite grupuri”, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, notează https://internationaldayofpeace.org.

Electrica Furnizare Discount

Ziua internaţională a păcii a fost marcată, pentru prima dată, în septembrie 1982. Adoptarea Rezoluţiei 55/282 a ONU, la 7 septembrie 2001, a stabilit marcarea acestei zile, începând cu 2002, la data de 21 septembrie.

În context, pentru marcarea acestei zile, la 17 septembrie 2020, a fost organizat un eveniment virtual între tineri din întreaga lume şi Mesagerii Păcii ai Naţiunilor Unite asupra necesităţii modelării crizei generate de pandemia de coronavirus într-o oportunitate pentru pace, conform www.un.org.

O Zi mondială a păcii se sărbătoreşte şi la 1 ianuarie, aceasta fiind instituită, în 1968, de Papa Paul al VI-lea, care a dorit ca aceasta să se celebreze în fiecare an în prima zi a anului calendaristic.

Sursa: agerpres.ro

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

20 septembrie 1974: Este inaugurat Transfăgărășanul, „metroul munților”. Peste 50.000 de civili și militari s-au luptat cu natura, timp de patru ani

Publicat

în

20 septembrie 1974: Este inaugurat Transfăgărășanul, „metroul munților”. Peste 50.000 de civili și militari s-au luptat cu natura, timp de patru ani

Între 1970 și 1974, mii militari și civili s-au luptat cu natura pentru construirea a ceea ce a devenit șoseaua circulabilă, aflată la cea mai înaltă altitudine din România, 2.042 m, inaugurată oficial pe 20 septembrie 1974.

În 1968, după invadarea Cehosolovaciei, Nicolae Ceaușescu și-a dorit realizarea unui drum strategic, care să lege Muntenia de Ardeal. Astfel, specialiștii au fost trimiși să studieze la fața locului posibilitatea construirii unei căi de acces care să taie Munții Mehedinți și pe cei ai Cernei, astfel încât, în cazul unui atac, armata să aibă mai multe variante de a ajunge în Transilvania. După câteva luni, în 1969, planurile s-au schimbat și a apărut ideea unui drum peste Munții Făgăraș, un drum național cu două benzi.

Pe 10 martie 1970, soldatul Gheorghe Epure a deschis, cu escavatorul, drumul pentru punctul de plecare al Transfăgărășanului.

Electrica Furnizare Discount

Acesta a fost momentul în care a început o lungă și anevoioasă confruntare între om și natură. Peste 50.000 de civili și militari, târnăcoape, răngi, lopeți, materiale explozive, frânghii, centuri de siguranță și buldozere au luat cu asalt muntele, potrivit tvr.ro.

Pentru realizarea lui au fost săpați 41.000 metri cubi de piatră și au fost folosite 6000 t de dinamită, 3.500 t ciment, 90 t oțel beton, 4.100 m de țeavă, 24.000 de ancore, 130 t plase sudate.

Tunelul Capra – Bâlea Lac este cel mai lung tunel rutier din România (887 m) cu o singură bandă de 6 m lățime și un trotuar de 1 m lățime, este iluminat electric și ventilat natural. Galeria are o înălțime de 4,40 m.

Este cu atât mai special, cu cât, în cei patru ani cât a durat realizarea lui, mulți civili li militari au murit sub bolovani, sub maluri de pământ surpate, în prăpăstii sau sub poduri prăbușite.

Un astfel de eveniment nefericit a avut loc pe 8 iulie 1970, când, sub podul de peste pârâul Alunișului, au murit caporalul Cornel Florea Munteanu, sergentul Damian Dimitrie Laza, Gheorghe Elena Ursu, soldat Vasile Pavel Negrea, soldat Ilie Sanda, fruntaș Nicolae Alexandru Turtuba, fruntaș Simion Cut. În urma unei ploi torențiale, natura dezlănțuită a luat cu ea cele șapte vieți.

Pe 2 august 1971, soldatul Vasile Condor ajungea cu buldozetul la Lacul Bâlea – primul buldozerist care a lucrat la cota 2.000.

Poveștile despre sacrificii, lacrimi și pierderi de vieți omenești sunt strânse în multe cărți, una dintre ele scrisă chiar de un localnic din Arefu, Dodica Dobrin – „Legende din satul soarelui – Locuitorii din împărăția norilor”. El a fost singurul fotograf care a importalizat lucrările la Transfăgărășan, „metroul munților”.

Sursa: activenews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare