Rămâi conectat

Actualitate

Persoanele cu dizabilități pot beneficia de credite fără dobândă pentru a-și lua mașină și a face adaptări speciale la casă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele cu handicap pot beneficia de credite a căror dobândă este plătită de stat, pentru adaptarea autoturismelor și locuințelor la nevoile individuale de acces. Valoarea creditului poate ajunge la 10.000 de euro, iar returnarea banilor trebuie să se facă în maximum zece ani. Valoarea și perioada de returnarea pot fi depășite în anumite condiții.

Persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot accesa credite de până la 10.000 de euro, fără să plătească dobândă pentru ei, potrivit Legii nr. 448/2006. Banii pot fi folosiți pentru adaptarea locuințelor și autoturismelor, cu condiția ca aceștia să fie rambursați în cel mult zece ani.

Totuși, pentru achiziționare de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului poate fi de maximum 20.000 de euro, iar perioada de rambursare trebuie să fie de 15 ani.

După cum se arată în normele de aplicare cuprinse în Hotărârea de Guvern nr. 268/2007, persoanele cu handicap grav sau accentuat trebuie să întocmească o listă de documente pe care o vor depune la direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) județene sau locale.

Lista de documente trebuie să conțină următoarele:

  • cerere;
  • copie de pe documentul care atestă încadrarea în gradul de handicap;
  • copie de pe documentul de identitate;
  • declaraţie pe propria răspundere referitoare la faptul că respectă prevederile Legii nr. 448/2006 şi că nu a mai beneficiat de acestea;
  • declaraţie pe propria răspundere referitoare la faptul că va comunica DGASPC orice actualizare a certificatului de încadrare sau orice modificare a domiciliului.

Pentru obținerea unui astfel de credit, beneficiarii trebuie să urmeze câțiva pași, după cum urmează:

  • întocmirea documentelor enumerate mai sus;
  • obținerea unei adeverințe potrivit căreia statul va suporta dobânda aferentă creditului (se eliberează de DGASPC după ce analizează documentele depuse);
  • adresarea către o bancă pentru a obține creditul;
  • încheierea unui angajament de plată privind achitarea dobânzii, între DGASPC și banca ce va acorda creditul, pe baza contractului de credit şi a graficului de rambursare.

Important! În situația în care graficul de rambursare suferă modificări, acesta trebuie prezentat în forma sa actualizată la DGASPC. Plăţile efectuate de DGASPC se realizează în baza ultimului grafic de rambursare depus.

Alte documente ce trebuie incluse în dosar, după obținerea creditului solicitat

După ce creditul a fost acordat, în funcție de destinația acestuia (adaptarea locuinței/autoturismului sau achiziționarea de autoturism adaptat pentru scaunul cu rotile), beneficiarii trebuie să mai anxeze următoarele documente:

  • proiectul lucrării de adaptare a locuinţei și devizul de lucrări, ambele întocmite de organe abilitate;
  • declaraţie pe propria răspundere a organului abilitat care efectuează lucrările, din care să reiasă faptul că proiectul lucrării respectă cerinţele de accesibilitate;
  • copie de pe factura finală a autovehiculului sau copia legalizată a contractului de vânzare/cumpărare a acestuia.

Atenție! Dacă beneficiarul creditului înregistrează restanţe la rambursarea acestuia, dobânda aferentă creditului se va suporta de către acesta.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea