Persoanele care tranzitează granița des pentru a munci vor putea să iasă și să intre mai ușor în țară. Măsura, încă neaplicabilă

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Muncitorii care tranzitează zilnic sau săptămânal granița vor putea să utilizeze în viitorul apropiat, legitimații speciale pentru a evita cozile comune de intrare/ieșire din țară și vor putea să se folosească de mai multe puncte de trecere a frontierei, care vor fi deschise de autorități începând de anul viitor, potrivit unei legi apărute în Monitorul Oficial aseară, dar care va intra în vigoare abia joi și se va aplica, în concret, doar peste o perioadă de timp.

Legea nr. 209/2020 privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri a apărut în Monitorul Oficial nr. 884 și va intra în vigoare joi. Măsura propriu-zisă, însă, va putea dura și câteva luni, pentru a se aplica, din cauza necesității adoptării și implementării unor norme de aplicare.

ELIT

În esență, Legea nr. 209/2020 vizează două tipuri de măsuri:

facilitarea trecerii graniței de către lucrătorii frontalieri (prin înființarea unor benzi de control speciale pentru aceștia, pentru a nu mai sta la coadă la graniță cu toți ceilalți) și
deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei.

Lucrătorii frontalieri, adică cei care lucrează pe teritoriul altui stat decât cel de rezidență și care revin periodic (zilnic sau măcar săptămânal) în statul de rezidență, vor putea să ceară legitimații care să-i ajute să treacă mai repede frontiera. Facilitatea va putea fi extinsă și la membrii lor de familie, respectiv persoanele care locuiesc împreună cu aceștia.

Legitimațiile respective vor fi obținute de la structurile de eliberare a pașapoartelor, în baza contractelor de muncă și vor fi valabile atât cât este și contractul de muncă, dacă are termen limitat, dar nu mai mult de cinci ani – se vor putea obține altele apoi.

Cum spuneam, aplicarea efectivă a Legii nr. 209/2020 ține de luarea unor măsuri din partea statului, pe care nu le putem estima exact ca finalizare.

În primul rând, cei de la Interne vor trebui să deschidă, acolo unde se poate, benzile speciale pentru cei care au legitimație de lucrător frontalier. În lege e prevăzut un termen de 30 de zile pentru care cei din minister să prezinte un calendar și un memorandum de implementare. Iar în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare ar trebui ca Guvernul să adopte normele de aplicare.

În al doilea rând, pentru punctele internaționale de trecere a frontierei, Ministerul Afacerilor Interne va trebui să asigure personalul de specialitate pentru ca ele să poată fi efectiv deschise. Asta ar trebui să se întâmple, scrie în lege, de la 1 ianuarie anul viitor.

În expunerea de motive atașată proiectului ce a devenit Legea nr. 209/2020, promotorii acestei propuneri arătau că pandemia a subliniat și mai mult gradul de aglomerare din vămi, iar lucrătorii frontalieri s-au plâns că timpul de trecere a frontierei este mult prea mare și uneori imprevizivil, motiv pentru care nu își pot respecta orele de lucru.

sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419