Rămâi conectat

Actualitate

Persoanele care se vaccinează anti-Covid vor beneficia de o zi liberă de la muncă. Propunerea legislativă, adoptată de Camera Deputaților

Publicat

în

Astăzi, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă prin care angajații care aleg să se vaccineze vor beneficia, la cerere, de o zi liberă plătită în ziua în care li se administrează fiecare dintre dozele de vaccin împotriva COVID-19. În cadrul documentului se propune ca inclusiv elevii, studenții și cadrele militare în activitate să fie scutiți de prezență în ziua în care le este administrată o doză de vaccin împotriva COVID-19.

Propunerea legislativă amintită, prin care se are în vedere completarea Legii nr. 55/2020, în sensul în care angajații care se vaccinează împotriva COVID-19 vor primi, în ziua vaccinării, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, la cerere, o zi liberă plătită, a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Deși Senatul respinsese inițial propunerea menționată, votul deputaților este decisiv.

Ziua liberă cu pricina va fi acordată, așadar, atât la efectuarea dozei inițiale de vaccin, cât și la rapel, pentru vaccinurile pentru care se administrează două doze, iar de această zi se va beneficia în plus față de zilele libere de concediu de odihnă.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, elevii și studenţii vor beneficia de o zi de scutire de frecvenţă în ziua vaccinării, la fel, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, potrivit aceluiași proiect adoptat de deputați.

În plus, cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști vor beneficia, conform proiectului, de „câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată”.

Aceștia vor putea primi zilele libere menționate, potrivit propunerii legislative adoptate de deputați, pe baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii, ca document justificativ ce dovedește administrarea dozei de vaccin împotriva COVID-19 în ziua respectivă.

Mai mult, „[î]n situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele (…) au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare”.

Conform proiectului, unul dintre părinţii copilului cu vârsta de până la 18 ani sau reprezentantul legal al acestuia, „precum şi al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități”, vor putea beneficia, de asemenea, de o zi liberă în fiecare dintre zilele de vaccinare. În acest sens, părintele respectiv va trebui să prezinte angajatorului atât adeverința de vaccinare a copilului, cât și o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, de la locul său de muncă, o zi liberă în acest scop.

În cazul familiilor monoparentale, persoana singură care are copii în întreținere și care locuiesc cu ea va trebui să facă mențiune în acest sens în declaraţia pe propria răspundere, specificând că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010, pentru a putea fi încadrată conform definiției familiei monoparentale și anume:

  • este necăsătorită;
  • este văduvă;
  • este divorțată;
  • are soțul sau soția declarat/ă dispărut/ă prin hotărâre judecătorească;
  • are soțul/soția arestat/ă preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
  • nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una dintre situațiile de mai sus; sau
    a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulți copii și este necăsătorită, văduvă sau divorțată.

După cum se prevede în expunerea de motive a documentului amintit, întrucât “vaccinarea împotriva virusului SARS CoV-2 constituie principala metodă de combatere a efectelor pandemiei”, această propunere legislativă constituie o măsură menită să încurajeze vaccinarea şi să elimine eventualele piedici din calea vaccinării, ce ţin de relaţiile de muncă. Propunerea este similară unei alte măsuri adoptate în cazul donatorilor de sânge.

Important! Propunerea legislativă trebuie promulgată de către preşedintele statului și publicată în Monitorul Oficial pentru ca prevederile sale să intre în vigoare.

Publicitate

Actualitate

MAI reconsideră apelativul „GEN” în loc de „SEX” pe noul BULETIN cu CIP. În legile românești nu există termenul juridic ”GEN”

Publicat

în

MAI reconsideră apelativul „GEN” în loc de „SEX” pe noul BULETIN cu CIP. În legile românești nu există termenul juridic ”GEN”

În acest moment, pe cărțile de identitate este trecut sexul persoanei, masculin sau feminin. O puternică dezbatere publică s-a iscat după ce în cărțile electronice de identitate lansate în teste la Cluj-Napoca rubrica „sex” este înlocuită cu rubrica „gen”. MAI a invocat un regulament european în acest sens, în timp ce contestatarii deciziei spun că este primul pas pentru a îndeplini cerințele persoanelor transgender.

„Am văzut ce ecou are acest cuvânt și deja luăm în calcul să reconsiderăm această opțiune. Cu siguranță o decizie trebuie luată în acest sens și vă promit că o vom dezbate”, a spus chestorul de poliție.

Citește și : De ce a introdus GEN în loc de SEX și a eliminat tricolorul de pe noile cărți de identitate – EXPLICAȚIILE Ministerului de Interne

Întrebat dacă în opinia sa șansele sunt peste 50% să se revină la mențiunea sexului în buletin, Cătălin-Aurel Giulescu a răspuns afirmativ: „Da, aș putea să spun da”.

Electrica Furnizare Discount

După ce Guvernul Florin Cîțu a decis să elimine rubrica „Sex” și să o înlocuiască cu rubrica „Gen”, noua carte de identitate electronică a creat un adevărat scandal. O altă modificare în noul buletin este eliminarea tricolorului.

Citește mai mult

Actualitate

Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul pregătește abrogarea prin OUG a prevederii valabile în starea de alertă

Publicat

în

Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul pregătește abrogarea prin OUG a prevederii valabile în starea de alertă

Se pregătește abrogarea legii privind interzicerea tăierii curentului și gazelor pentru restanțieri. Decizia ar putea fi luată în cadrul ședinței de Guvern de joi.

Guvernul pregătește abrogarea, printr-o ordonanță de urgență, a prevederii legale prin care a fost interzisă deconectarea sau debranșarea consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă.

Decizia vine într-un context în care industria de profil a acumulat restanțe la plata facturilor de consum în valoare de aproape un sfert de miliard de lei. Astfel, un proiect de OUG elaborat de către Ministerul Energiei prevede ca interdicția deconectării sau debranșării clienților finali de energie și gaze să fie eliminată de la data intrării în vigoare a ordonanței.

Electrica Furnizare Discount

“Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă“, stipulează OUG nr. 70/2020, în vigoare din 15 mai 2020.

Ministerul afirmă că, pe o perioadă de circa un an în care a fost aplicată, interdicția deconectării a generat dificultăți în relațiile comerciale din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, potrivit unui document guvernamental.

“Deși amânarea debranșărilor/deconectărilor prevăzută la art.72, alin.(1) din Ordonanța de Urgență nr. 70/2020 vizează expres doar operatorii de transport și operatorii de distribuție, impactul acestei reglementări se răsfrânge cu prioritate asupra furnizorilor de energie electrică și de gaze naturale, aceștia ajungând în imposibilitatea de a acționa pentru încasarea contravalorii energiei electrice sau a gazelor naturale furnizate“, se afirmă în document.

Acesta citează date provenite de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din România (ACUE), potrivit cărora numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 milioane lei la sfârșitul lunii mai 2021.

La acest moment, în total, există aproape 9 milioane de consumatori casnici și peste 330.000 de consumatori noncasnici de curent electric. În conformitate cu legislația în vigoare, deconectarea/debranșarea de la alimentarea cu energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă nu poate fi realizată indiferent de motivul pentru care s-ar fi realizat. De asemenea, nu pot fi deconectați nici măcar clienții finali care au solicitat expres acest lucru.

“Este avută în vedere și includerea unei perioade de tranziție de 90 de zile, în timpul căreia clienții finali care au beneficiat de prevederile art. 72, alin (1) ale Ordonanței de Urgență nr. 70/2020 nu pot fi deconectați pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate a respectivelor prevederi, aceștia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică și/sau gaze naturale și în funcție de situația proprie, soluții pentru achitarea debitelor restante“, mai stipulează sursa citată.

sursa: Forbes.ro

Citește mai mult

Actualitate

De ce a introdus GEN în loc de SEX și a eliminat tricolorul de pe noile cărți de identitate – EXPLICAȚIILE Ministerului de Interne

Publicat

în

De ce a introdus GEN în loc de SEX și a eliminat tricolorul de pe noile cărți de identitate – EXPLICAȚIILE Ministerului de Interne

După ce Guvernul Florin Cîțu a decis să elimine rubrica „Sex” și să o înlocuiască cu rubrica „Gen”, noua carte de identitate electronică a creat un adevărat scandal. O alta modificare în noul buletin este eliminarea tricolorului.

Ministerul de Interne spune că s-a introdus rubrica GEN, dar sunt posibile doar două opțiuni: masculin și feminin. Ceea ce omit șefii de la Interne este faptul că, pe viitor, se deschide calea spre introducerea unor alte variante, pe lângă masculin și feminin. Totodată, în legile românești nu există termenul juridic ”gen”. Încercând să explice de ce a fost eliminat tricolorul, MAI spune că nu ar fi avut spațiu și pentru acest simbol național.

Electrica Furnizare Discount

”S-a precizat în anexă că pentru proiectul pilot va cuprinde mențiune gen. Dar, HG stabilește că sunt doar două opțiuni: feminin și masculin. Nu există nicio altă intervenție. Regulamentul UE din 2019 amintește în preambul la punctul 24 de ‘sex’ și la punctul 27 de ‘gen’. În partea dispozitivă, la art. 3, alin. 2, paragraful 2, o sa vedeți că utilizează expresia ‘gen’, adică avem o dispoziție expres.

Suntem obligați să introducem steagul UE în interiorul căruia se află indicativul României, format din două caractere, RO. Standardul ne obligă să structurăm formatul documentului.

Documentul are un format mic, iar caracterele a trebuit să le reducem. Tehnic este aproape imposibil să introducem steagul României cu actualele tehnologii.”, a spus Cătălin-Aurel Giulescu, chestor de poliție al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a MAI.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare