Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Persoanele care se vaccinează anti-Covid vor beneficia de o zi liberă de la muncă. Propunerea legislativă, adoptată de Camera Deputaților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă prin care angajații care aleg să se vaccineze vor beneficia, la cerere, de o zi liberă plătită în ziua în care li se administrează fiecare dintre dozele de vaccin împotriva COVID-19. În cadrul documentului se propune ca inclusiv elevii, studenții și cadrele militare în activitate să fie scutiți de prezență în ziua în care le este administrată o doză de vaccin împotriva COVID-19.

Propunerea legislativă amintită, prin care se are în vedere completarea Legii nr. 55/2020, în sensul în care angajații care se vaccinează împotriva COVID-19 vor primi, în ziua vaccinării, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, la cerere, o zi liberă plătită, a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Deși Senatul respinsese inițial propunerea menționată, votul deputaților este decisiv.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Ziua liberă cu pricina va fi acordată, așadar, atât la efectuarea dozei inițiale de vaccin, cât și la rapel, pentru vaccinurile pentru care se administrează două doze, iar de această zi se va beneficia în plus față de zilele libere de concediu de odihnă.

De asemenea, elevii și studenţii vor beneficia de o zi de scutire de frecvenţă în ziua vaccinării, la fel, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, potrivit aceluiași proiect adoptat de deputați.

În plus, cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști vor beneficia, conform proiectului, de „câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată”.

Aceștia vor putea primi zilele libere menționate, potrivit propunerii legislative adoptate de deputați, pe baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii, ca document justificativ ce dovedește administrarea dozei de vaccin împotriva COVID-19 în ziua respectivă.

Mai mult, „[î]n situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele (…) au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare”.

Conform proiectului, unul dintre părinţii copilului cu vârsta de până la 18 ani sau reprezentantul legal al acestuia, „precum şi al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități”, vor putea beneficia, de asemenea, de o zi liberă în fiecare dintre zilele de vaccinare. În acest sens, părintele respectiv va trebui să prezinte angajatorului atât adeverința de vaccinare a copilului, cât și o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, de la locul său de muncă, o zi liberă în acest scop.

În cazul familiilor monoparentale, persoana singură care are copii în întreținere și care locuiesc cu ea va trebui să facă mențiune în acest sens în declaraţia pe propria răspundere, specificând că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010, pentru a putea fi încadrată conform definiției familiei monoparentale și anume:

  • este necăsătorită;
  • este văduvă;
  • este divorțată;
  • are soțul sau soția declarat/ă dispărut/ă prin hotărâre judecătorească;
  • are soțul/soția arestat/ă preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
  • nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una dintre situațiile de mai sus; sau
    a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulți copii și este necăsătorită, văduvă sau divorțată.

După cum se prevede în expunerea de motive a documentului amintit, întrucât “vaccinarea împotriva virusului SARS CoV-2 constituie principala metodă de combatere a efectelor pandemiei”, această propunere legislativă constituie o măsură menită să încurajeze vaccinarea şi să elimine eventualele piedici din calea vaccinării, ce ţin de relaţiile de muncă. Propunerea este similară unei alte măsuri adoptate în cazul donatorilor de sânge.

Important! Propunerea legislativă trebuie promulgată de către preşedintele statului și publicată în Monitorul Oficial pentru ca prevederile sale să intre în vigoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată. Explicații oficiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată. Explicații oficiale Noua lege a pensiilor prevede că stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România și va elimina pensia anticipată fără penalizări. Potrivit legii, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea