Rămâi conectat

Curier Județean

Periplu jurnalistic prin secţiile de vot de la ţară

Publicat

în

După 20 de ani de la organizarea în România a primelor alegeri locale democratice, ieri s-a intrat în cel de cel de-al şaselea ciclu electoral. Experienţa acumulată de autorităţi în acest sens, cel puţin în zona rurală a judeţului Alba, se observă printr-o organizare tot mai mai bună a proceselor electorale, iar experienţa asimilată de alegători în cinci rânduri de participări la alegerile locale se observă printr-o atitudine mai puţin pătimaşă în ceea ce priveşte politica şi lupta electorală.

Ieri 10 iunie, majoritatea cetăţenilor cu drept de vot din judeţul Alba s-au prezentat la urne pentru a-şi alege noii reprezentanţi în consiliile locale, consiliul judeţean şi primării. În calitate de jurnalist acreditat de către Biroul Electoral Judeţean ca delegat la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, am făcut un periplu, pentru a urmări cum se desfăşoară procesul alegerilor, la 11 secţii de votare din zona rurală a judeţului nostru.

Per total, atmosfera şi modul de desfăşurare al scrutinului din comuna Sălişte, sau din Vinţu de Jos şi până la Ceru Băcăinţi a fost una civilizată, mult mai puţin tensionată decât mă aşteptam, de parcă oamenii s-au mai obişnuit cu democraţia, în ciuda gustului amar pe care aceasta le-a lăsat-o din ’90 şi până azi. În jurul amiezii am ajuns la Vinţu de Jos, o localitate în care peste 4400 de persoane au drept de vot.

Elit - Gustul Desăvârșit

Chiar dacă competiţia încrâncenată din timpul campaniei electorale a încins puţin spiritele, chiar dacă bannere electorale atârnau ostentativ la doar 10 metri de secţia de votare nr. 1, chiar dacă unii bărbaţi se plângeau că la barul din apropierea secţiei nu pot să bea nici măcar o bere, situaţia era calmă iar alegătorii, îmbrăcaţi de duminică, veneau în număr foarte mare la vot.

Nici măcar prezenţa îndelungată a candidatului USL la primăria comunei din Vinţu de Jos, prin faţa secţiei 1 de votare, sau a tatălui său în holul secţiei nr. 2, nu i-a deranjat pe alegători sau ceilalţi candidaţi. Ba chiar mai mult, văzându-mă că ţin pe umăr un aparat de fotografiat, o tânără localnică m-a rugat să îi fac „o poză cu primarul”, respectiv cu candidatul USL, a cărui prezenţă, în preajma principalelor centre de vot, a fost nelipsită, cel puţin la orele amiezii, cât m-am aflat şi eu în zonă.

Am ajuns apoi în periplul meu pe la secţiile de vot, în comuna Blandiana, respectiv satul Acmariu, unde în jurul orei 14.45, doi cetăţeni au fost sancţionaţi contravenţional de poliţişti, cu câte o amendă, în valoare de 2.000 de lei pentru că au abordat un alegător şi i-au sugerat să voteze cu candidaţii unei anumite formaţiuni politice. Potrivit IPJ Alba, cetăţeanul a sesizat poliţia, care în urma verificărilor efectuate i-a amendat pe cei doi, “pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, prin sfătuirea alegătorilor să voteze un anumit partid.”

Am ajuns într-un final şi la Ceru Băcăinţi, cea mai mică comună din Alba, cu o populaţie de puţin peste 300 de locuitori, dintre care 252 cu drept de vot. Chiar dacă localitatea formată din 10 sate, are o densitate de doar 6 locuitori pe un kilometru pătrat, distanţele între sate fiind semnificative, până la ora 16.00 se prezentaseră la vot aproape 70% din alegătorii cu drept de vot din comună. Aici se luptă pentru funcţia de primar doi vecini: actualul primar şi pădurarul din comună. Un exemplu de mobilizare dat de cei din Ceru Băcăinţi cu ocazia acestor alegeri!

Am trecut la orele după-amiezii şi prin comuna Sălişte. În jurul orei 17.00, la secţia de votare nr. 2 din satul Tărtăria era aglomeraţie, deşi prezenţa la vot până atunci depăşise bine 40 de procente. La Sălişte, deşi m-am legitimat şi am prezentat acreditarea din partea BEJ Alba, preşedinta secţiei de votare nr. 1, necunoscând foarte bine regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale, m-a trimis să aştept pe hol până îşi fac timp. După ce a verificat regulamentul, doamna Marinela Oana a revenit rapid asupra deciziei, permiţându-mi să rămân în interiorul secţiei de vot şi chiar răspunzându-mi la câteva întrebări.

În concluzie, Alba rurală mi-a părut liniştită, procesul electoral desfăşurându-se fără probleme, fapt ce se datorează autorităţilor şi alegătorilor deopotrivă.

Bogdan PRESECAN

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

în

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar, intitulat în mod deloc întâmplător GENERAȚII, va avea loc Duminică, 29.05.2022, ora 19.00 – un spectacol în care vor păşi, pe scenă, rând pe rând, trei generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei, prezentând trei episoade dramatice originale, inspirate de texte clasice și moderne semnate de Oscar Wilde și Matei Vișniec.

Vineri, 03.06.2022, ora 19.00, vă invităm la spectacolul de teatru OSCAR, după Claude Magnier, unul dintre cele mai bune spectacole de comedie din repertoriul grupului – un spectacol cu un comic spumos și un ritm susţinut, în care răsturnările de situaţie şi jocul personajelor captează imaginaţia publicului care asistă la o zi neobișnuită din viața unui multimilionar, o zi care ne amintește că nimeni nu este scutit de probleme şi că uneori nici măcar o mare avere nu te poate scoate uşor din încurcătură.

”Grupul Skepsis nu și-a propus niciodată să dovedească ceva, ci să descopere… să exploreze prin artă conexiuni profunde între noi și noi înșine, între noi și ceilalți. Celebrăm acum 20 de ani de la înființare cu două spectacole care subliniază faptul că grupul nostru are un trecut meritoriu, un prezent frumos și un viitor încrezător. Prin aceste spectacole mulțumim nu doar tuturor celor care au fost alături de noi ci și tuturor celor care s-au alăturat și se vor alătura nouă în lupta pentru ideea de Frumos, pentru cultură și educație prin artă.” – Viorel Cioflică, Coordonator.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grupul Skepsis este o organizație artistică de tineret puternic implicată în viața socială și culturală a orașului, dezvoltată în jurul unei trupe de teatru născută în primăvara anului 2002 în mediul studențesc albaiulian și care în timp a crescut constant sub principiul teatrului de artă, atrăgând, formând și promovând constant tinere talente.

De-a lungul anilor trupa de teatru Skepsis s-a implicat în numeroase campanii umanitare și a reprezentat Alba Iulia la festivaluri și evenimente culturale dedicate trupelor tinere la nivel național (București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploiești) și internațional (Germania, Cehia, Lituania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru), prestațiile trupei fiind răsplătite cu numeroase premii și distincții individuale la toate evenimentele cu caracter competitiv.

Seriozitatea și profesionalismul cu care își onorează angajamentele au făcut ca Grupul Skepsis să devină în timp un veritabil ambasador cultural al orașului, implicarea în dezvoltarea vieții culturale a comunității fiind subliniată prin importante proiecte culturale inițiate și organizate anual: Stagiunea cu Skepsis ; APOLLO – Festival Internațional de Teatru de Tineret ; ZILELE MEDIEVALE ALE BĂLGRADULUI – Festival de Artă Medievală

Evenimentul aniversar este organizat de Grupul Skepsis la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, instituție care găzduiește și susține grupul încă de la începuturile lui.

Biletele (20 lei pt adulți ; 10 lei pt studenți și pensionari ; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.05.2022, între orele 09.00-15.00. Fondurile obținute astfel sunt direcționate spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2022” desfășurat de Grupul Skepsis pentru Alba Iulia.

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2022 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

Publicat

în

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

 Teatrul de Păpuși „Prichindel”, prin programul PRICHINDFEST, proiectul Sărbătoarea lui Prichindel, celebrează, alături de cei mai dragi spectatori ai noștri, copiii, Ziua Internațională a Copilului.

Așa cum este firesc, ne bucurăm, de fiecare dată, să oferim copiilor poveștile noastre, povești vesele, antrenante, care să fie mai aproape de lumea minunată a copilăriei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așadar, programul nostru de 1 Iunie se derulează pe mai multe zile, din dorința de a ajunge în fața cât mai multor copii și în cât mai multe locuri:

– 30 mai 2022, de la orele 9:30 și 11:00 vom prezenta copiilor din Aiud spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, în sala festivă a Colegiului Național „Bethlen Gábor”;

– 31 mai 2022, orele 12:00, spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, va fi susținut pentru copiii din Valea Lungă;

– 1 iunie 2022, orele 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” va fi prezentat spectacolul „Micii mușchetari”, regia Teodora Popa;

– 1 iunie 2022, orele 18:00, veselia se mută în Piața Cetății Alba Carolina, unde va fi susținut spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc.

Copiilor din lumea întreagă le spunem La mulți ani!, dorindu-le să aibă cât mai multă bucurie în lumea lor minunată, lumea copilăriei.

Cristina Smadea,
Secretar literar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Publicat

în

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Polițiștii din Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat soția. Bărbatul este cercetat pentru violență în familie.

La data de 24 mai 2022, în jurul orei 14.15, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 36 de ani, din oraș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de soțul său, cu care se află în proces de divorț.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele verificări efectuate de polițiști a rezultat faptul că, bărbatul, în vârstă de 53 de ani, din Câmpeni, s-ar fi deplasat la locul de muncă al soției sale, unde, în urma unor discuții în contradictoriu, ar fi agresat-o.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de acesta, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare