Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Periplu jurnalistic prin secţiile de vot de la ţară

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După 20 de ani de la organizarea în România a primelor alegeri locale democratice, ieri s-a intrat în cel de cel de-al şaselea ciclu electoral. Experienţa acumulată de autorităţi în acest sens, cel puţin în zona rurală a judeţului Alba, se observă printr-o organizare tot mai mai bună a proceselor electorale, iar experienţa asimilată de alegători în cinci rânduri de participări la alegerile locale se observă printr-o atitudine mai puţin pătimaşă în ceea ce priveşte politica şi lupta electorală.

Ieri 10 iunie, majoritatea cetăţenilor cu drept de vot din judeţul Alba s-au prezentat la urne pentru a-şi alege noii reprezentanţi în consiliile locale, consiliul judeţean şi primării. În calitate de jurnalist acreditat de către Biroul Electoral Judeţean ca delegat la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, am făcut un periplu, pentru a urmări cum se desfăşoară procesul alegerilor, la 11 secţii de votare din zona rurală a judeţului nostru.

Per total, atmosfera şi modul de desfăşurare al scrutinului din comuna Sălişte, sau din Vinţu de Jos şi până la Ceru Băcăinţi a fost una civilizată, mult mai puţin tensionată decât mă aşteptam, de parcă oamenii s-au mai obişnuit cu democraţia, în ciuda gustului amar pe care aceasta le-a lăsat-o din ’90 şi până azi. În jurul amiezii am ajuns la Vinţu de Jos, o localitate în care peste 4400 de persoane au drept de vot.

Chiar dacă competiţia încrâncenată din timpul campaniei electorale a încins puţin spiritele, chiar dacă bannere electorale atârnau ostentativ la doar 10 metri de secţia de votare nr. 1, chiar dacă unii bărbaţi se plângeau că la barul din apropierea secţiei nu pot să bea nici măcar o bere, situaţia era calmă iar alegătorii, îmbrăcaţi de duminică, veneau în număr foarte mare la vot.

Nici măcar prezenţa îndelungată a candidatului USL la primăria comunei din Vinţu de Jos, prin faţa secţiei 1 de votare, sau a tatălui său în holul secţiei nr. 2, nu i-a deranjat pe alegători sau ceilalţi candidaţi. Ba chiar mai mult, văzându-mă că ţin pe umăr un aparat de fotografiat, o tânără localnică m-a rugat să îi fac „o poză cu primarul”, respectiv cu candidatul USL, a cărui prezenţă, în preajma principalelor centre de vot, a fost nelipsită, cel puţin la orele amiezii, cât m-am aflat şi eu în zonă.

Am ajuns apoi în periplul meu pe la secţiile de vot, în comuna Blandiana, respectiv satul Acmariu, unde în jurul orei 14.45, doi cetăţeni au fost sancţionaţi contravenţional de poliţişti, cu câte o amendă, în valoare de 2.000 de lei pentru că au abordat un alegător şi i-au sugerat să voteze cu candidaţii unei anumite formaţiuni politice. Potrivit IPJ Alba, cetăţeanul a sesizat poliţia, care în urma verificărilor efectuate i-a amendat pe cei doi, “pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, prin sfătuirea alegătorilor să voteze un anumit partid.”

Am ajuns într-un final şi la Ceru Băcăinţi, cea mai mică comună din Alba, cu o populaţie de puţin peste 300 de locuitori, dintre care 252 cu drept de vot. Chiar dacă localitatea formată din 10 sate, are o densitate de doar 6 locuitori pe un kilometru pătrat, distanţele între sate fiind semnificative, până la ora 16.00 se prezentaseră la vot aproape 70% din alegătorii cu drept de vot din comună. Aici se luptă pentru funcţia de primar doi vecini: actualul primar şi pădurarul din comună. Un exemplu de mobilizare dat de cei din Ceru Băcăinţi cu ocazia acestor alegeri!

Am trecut la orele după-amiezii şi prin comuna Sălişte. În jurul orei 17.00, la secţia de votare nr. 2 din satul Tărtăria era aglomeraţie, deşi prezenţa la vot până atunci depăşise bine 40 de procente. La Sălişte, deşi m-am legitimat şi am prezentat acreditarea din partea BEJ Alba, preşedinta secţiei de votare nr. 1, necunoscând foarte bine regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale, m-a trimis să aştept pe hol până îşi fac timp. După ce a verificat regulamentul, doamna Marinela Oana a revenit rapid asupra deciziei, permiţându-mi să rămân în interiorul secţiei de vot şi chiar răspunzându-mi la câteva întrebări.

În concluzie, Alba rurală mi-a părut liniştită, procesul electoral desfăşurându-se fără probleme, fapt ce se datorează autorităţilor şi alegătorilor deopotrivă.

Bogdan PRESECAN

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea