Rămâi conectat

Politică Administrație

Pentru că răspunde unor nevoi pritoritizate corect, bugetul Consiliului Județean Alba, inclusiv alocarea cotelor de TVA și echilibrarea bugetelor primăriilor, aprobat în unanimitate

Publicat

în

Pentru ca răspunde unor nevoi pritoritizate corect, bugetul Consiliului Județean Alba, inclusiv alocarea cotelor de TVA și echilibrarea bugetelor primăriilor, aprobat în unanimitate

*Interviu acordat de Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba

– Bugetul Consiliului Județean Alba a trecut, din nou, cu unanimitatea voturilor consilierilor județeni. Cărui fapt se datorează acest consens de care se bucure executivul consiliului județean, cel puțin în ultimii ani?

– Un buget public, fie el al unei comune, al unui județ ori al întregii țări, este rezultatul unui efort de a satisface cât mai multe nevoi, de cele mai multe ori foarte mari, cu ajutorul resurselor aflate la dispoziție, de fiecare dată limitate. Bugetul nu este însă un simplu exercițiu matematic, iar factorul politico-administrativ nu poate fi scos din această ecuație decât la nivel declarativ și ipocrit. Dar, acest factor politic-administrativ nu trebuie să fie maxim relevant. Unainimitatea pe care a întrunit-o la vot proiectul nostru de buget, din partea consilierilor județeni reprezentând partide diferite, este cea mai bună dovadă că noi am gândit bugetul în funcție de nevoile comunităților și nu de apartenența politică a primarilor.
O majoritate, sau chiar unanimitate, creată în jurul unui proiect de buget nu este un consens la care se ajunge prin directive, ci rezultatul unui compromis acceptabil, la care s-a ajuns în urma multor discuții și negocieri. Iar acest compromis nu e născut dintr-o distribuție aritmetică, procentuală, a resurselor în raport cu nevoile declarate, ci trebuie să țină cont și de dinamica unei comunități, de proiectele spre care merg resursele, de perspectivele pe care aceste proiecte le pot aduce în acea comunitate.
Consiliul Județean Alba trebuie să sprijine și va sprijini mereu buna funcționare a tuturor primăriilor din județ. Pornind de la ceea ce garantează legea și formulele de distribuire a banilor ce provin din venituri de stat, dar și prin hotărâri ale consiliului județean. Când vine însă vorba de resurse, e normal să existe priorități, iar acestea sunt și vor fi mereu proiectele care dezvoltă comunități și aduc plus valoare. Mai simplu, nu ajunge să constați că ai nevoi, ci trebuie să și faci ceva să le rezolvi. Sunt primari care au interes să caute surse de finanțare interne sau externe, care se mobilizează la procedurile de achiziție și sunt hotărâți. Acești primari te conving să vii alături de ei, pentru investiții, nu pentru cheltuieli cu angajarea a încă două secretare și trei prieteni.
Vor exista mereu critici, și e normal să existe, căci banii disponibili nu vor acoperi niciodată în totalitate nevoile. Din păcate, mulți dintre cei care găsesc de cuviință să critice nu înțeleg diferența dintre cheltuială și investiție, motiv pentru care, probabil, își limitează mereu critica la factorul politic.

Elit - Gustul Desăvârșit

– Ați finalizat anul 2021 cu excedent bugetar. Ce nevoi se pot acoperi din acești bani, pentru primăriile din județul Alba, în anul 2022?

– Planificarea este esențială, dar cei cu care discuți și construiești un buget sunt cei mai importanți. Așa cum am mai spus, cetățenii sunt cei de la care se strâng banii, prin urmare cu ei, cu comunitățile lor și cu primarii care-i reprezintă începi prioritizarea nevoilor și deci a investițiilor și nu faci promisiuni deșarte, ce nu pot fi onorate. Am avut o execuție bugetară robustă pentru 2021, în ciuda persistenței pandemiei și a unor constrângeri apărute din cauza creșterii prețurilor, în special în sectorul construcțiilor. Anul acesta revenim cu forțe proaspete în privința unor proiecte mari ce vor fi finalizate. Suntem echilibrați și convinși că prognozele noastre vor fi atinse. Avem un excedent de aproape 113 milioane de lei și obiectivul asumat de a nu ne îndepărta de susținerea sănătății. Ne-o cer vremurile! Prin urmare, repartizăm bani pentru investiții precum secția de psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba, heliport, dar și modernizarea și dotarea altor secții ale spitalului. Vom continua să investim într-o unitate medicală importantă, cu rezultate excepționale în lupta cu pandemia, Spitalul de Pneumofiziologie Aiud. Vreau să amintesc că o parte din acești bani se vor folosi și pentru primele etape din proiecte precum parcarea amenajată în apropierea Spitalului Județean de Urgență Alba sau un bazin de înot la Sebeș. Sunt foarte multe obiective ce vor fi finanțate din acest excedent și din alte sectoare decât sănătatea, fie că ne referim la mediu, transporturi sau asigurarea cofinanțărilor pentru diverse proiecte pentru care am obținut sau vom depune cereri de finanțare europeană. Lista poate fi consultata pe website-ul Consiliului Județean Alba.

– Un alt instrument financiar este reprezentat de distribuirea cotelor defalcate din TVA. Cum s-a făcut aceasta? De asemenea, vă rugăm să ne spuneți care e situația în cazul echilibrărilor pe care le alocă primăriilor CJ Alba? Despre ce bani vorbim și cum pot fi folosiți?

– Nu e niciun secret, Legea Bugetului de Stat garantează repartizarea unor cote din venitul realizat de stat, inclusiv TVA. În cazul nostru vorbim de aproximativ 22 de milioane de lei. Iar acești bani se duc exclusiv înspre infrastructura de transport. Întreținere, reparații și modernizări de drumuri. În mod clar, și aici se ține cont de capacitatea administrativă, de nevoile reale și imediate, de frecvența cu care s-a intervenit în ultimii ani pentru a echilibra și a face posibil accesul la acești bani, succesiv, pentru cât mai multe comunități.
În privința echilibrărilor, pentru cei 32 de milioane de lei disponibili, acționăm și evaluăm prudent cu scopul de a avantaja primăriile în construcții bugetare ce garantează investiții, nu cheltuieli. E cunoscut faptul că, întotdeauna, primarul Mircea Hava a renunțat la acești bani cu intenția ca ei să fie distribuiți acolo unde, spunea dânsul, e mai mare nevoia. Practic, Alba Iulia, până de curând, s-a bazat pe banii europeni, venituri proprii și alte surse de finanțare ceea ce i-a oferit șansa de a putea renunța la această echilibrare. Anul acesta, am alocat 2,1 milioane de lei pentru municipiul reședință de județ și completăm această sumă cu banii pentru studiul de fezabilitate necesar Centurii de Nord (1,7 milioane de lei). Evident, situația se poate schimba la proxima rectificare bugetară. Transferul acestor fonduri este condiționat de suprafața UAT-urilor, de fondul demografic, de investiții curente și prognozate. În mod clar, cei mai mulți bani merg spre orașe. După Alba Iulia, valoarea sumelor alocate pentru echilibrare este de 2 milioane de lei pentru municipiul Blaj, 1,9 milioane de lei pentru Sebeș, Aiud, Cugir ș.a.m.d. Toate sumele pot fi verificate aici și pe site-ul Consiliului Județean.Am alocat acești bani în condițiile în care am conciliat, prin discuții, pretențiile cu posibilitățile, cu primari din absolut toate partidele.

– Mulțumim pentru disponibilitatea de a răspunde întrebărilor noastre și vă dorim succes în activitate!

– Eu vă mulțumesc pentru interes și profit de ocazie să le urez primarilor, tuturor, să reușească în acest an să atingă toate obiectivele pe care și le-au propus în beneficiul comunităților pe care le conduc.

A consemnat
Anca DINICĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Publicat

în

PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Conducerea Primăriei Aiud și a unității medicale sunt responsabile de situația creată la Spitalul Municipal unde 67 de cadre medicale, angajate pe perioada pandemiei, riscă să rămână fără locul de muncă, în 6 iunie, după expirarea contractelor.

”Întreaga vină e a primăriei Aiud care, alături de conducerea unității medicale, nu a acționat pentru binele pacienților si pentru creșterea calității serviciilor medicale. Managerul spitalului trebuia să constituie o nouă organigramă, să organizeze examene pentru aceste posturi, să angajeze inclusiv medici, să presteze servicii medicale pentru populație, să le dezvolte, iar apoi să solicite bani, conform prevederilor legale, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, aflate în subordinea Casei Naționale de Asigurări Sănătate”, a transmis senatorul Călin Matieș, în urma unei discuții cu angajați ai spitalului, dar și cu prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Doar pe durata pandemiei, Spitalul Municipal a primit de la Ministerul Sănătății circa 4 milioane de euro pentru proiecte de investiții. De asemenea, toate cheltuielile efectuate au fost decontate și toate necesitățile financiare au fost acoperite integral.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ministerul Sănătății a creat cadrul legal pentru ca personalul medical angajat în pandemie să fie păstrat în sistem, iar în Parlament există un proiect de lege prin care acești angajați să poată lucra, în continuare, prin contracte de muncă fără durată limitată. De asemenea, trebuie respectate toate prevederile legale privind ocuparea posturilor. Cadrele medicale de la Aiud și-au demonstrat utilitatea și au făcut mari eforturi pentru tratarea oamenilor din tot județul Alba. A fost rândul conducerii unității medicale și a primăriei, în subordinea căreia se află spitalul, să continue demersurile legale pentru menținerea lor în activitate”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Trebuie precizat faptul că Ministerul Sănătății nu are atribuții în plata salariilor angajaților de la Spitalul Municipal Aiud.

Nu exista risc privind apariția unui deficit bugetar dacă strategia spitalului era de dezvoltare a serviciilor medicale.

Dezvoltarea activității spitalului și, implicit, creșterea valorii contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba înseamnă acoperirea din propriile surse a oricărui posibil deficit bugetar. Mai mult, doar din luna octombrie 2022 decontarea sumelor prevăzute în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba se va face exclusiv corespunzător serviciilor raportate și nu în baza cheltuielilor efective, așa cum este cazul acum și cum a fost cazul în ultimii 2 ani, pe perioada pandemiei.

La Spitalul Municipal Aiud există deficit de personal chiar și în condițiile angajării celor 67 de cadre medicale cărora le expiră contractul de muncă în 6 iunie. Astfel, spitalul are mare nevoie de acești angajați.

Toate celelalte unități  sanitare din județ au organizat examene pentru angajații din timpul pandemiei și au reușit să gestioneze situația corespunzător.

Probleme și proteste sunt doar la Aiud, exclusiv din cauza factorilor locali de decizie care nu au gestionat situația corespunzător!

Organizația județeană a PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare