Pensiile speciale se indexează doar cu rata inflaței. OUG a intrat în vigoare vineri

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Ordonanţa de urgenţă care a limitat posibilităţile de majorare a pensiilor speciale doar cu rata inflaţiei a intrat în vigoare de vineri, 15 septembrie.

Guvernul României a adoptat, pe 4 august, o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Actul normativ prevedea, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.În schimb, niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării ordonanţei de urgenţă, transmitea Ministerul Muncii printr-un comunicat de presă.

USR - Alegeri parlamentare 2020

De asemenea, instituţia anunţa că baza de calcul nu este modificată şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta şi vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor. Pensiile magistraţilor nu sunt incluse pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României.

„Recomandarea este, totuşi, aceea ca personalul din categoriile amintite să rămână în activitate, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevederi creşteri salariale considerabile pentru următorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari”, transmitea ministerul.

Recomandarea Ministerului Muncii survenea după ce se intensificaseră solicitările de ieşire la pensie, îndeosebi din sistemul de siguranţă naţională. Modificarea regimului pensiilor speciale a fost determinată de cunatumul pensiilor speciale care au crescut şi mai mult odată cu creşterile salariale decise pentru angajaţii sectorului public.

Conform unui document obţinut de MEDIAFAX, o parte din pensiile speciale s-a triplat ca urmare a indexărilor aplicate în ultimii ani, astfel, pensii calculate iniţial la valori de 6.500-7.000 de lei lunar, acum au o valoare de peste 20.000 de lei. Astfel o pensie specială, calculată în anul 2010, în baza legii 164/2001 şi a Legii 179/2004, care prevede luarea în considerare a veniturilor din ultimele 6 luni de activitate sau ultima luna de activitate, a stabilit pensia unui fost angajat MApN la cuantumul de 7.475 lei lunar. În baza indexărilor aplicate, care prevăd majorarea pensiei în funcţie de salariul celor în activitate, pensia acestuia a ajuns la o valoare lunară de 20.046 lei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

discriminare 17 septembrie 2017 at 9:29

Desi LOV se lauda si promitea ca va elimina inechitatile prin OUG face alte inechitati si discriminari.Pt cativa magistrati si o droaie de generali SRI ingheata toate pensiile militare (speciale) inclusiv alea de 2000 lei. E corect????!!! De ce nu vor sa impoziteze progresiv pensiile nesimtite, sa nu se atinga si de alea mici????? Raspuns: Fiindca de fapt vor sa-i protejeze pe cei cu pensii nesimtite care sunt protejatii lor si de care au nevoie la o adica. RUSINE PSD!

Comentariile sunt oprite