Pensii speciale pentru jurnaliști, arhitecți și artiști. Deputații au adoptat legea prin care se acordă indemnizații de 50% din pensia cuvenită

jurnalistiJurnaliştii, arhitecţii şi artiştii ar putea primi pensie specială. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri o lege prin care se acordă o indemnizaţie lunară de 50 de procente din pensia cuvenită titularului.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor modifică articolul 1 Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

ELIT

Actul normativ adoptat prevede că „prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică”.

Potrivit Legii nr.8/2006, „cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării”.

Mihail David - 2020

Totuşi, suma suplimentară nu poate depăşi două mii de lei, sau cuantumul a două salarii minime pe economie. Jurnaliştii ori muzicienii care îşi doresc să primească acest bonus la retragerea din activitate trebuie să facă parte dintr-o uniune profesională, care să ateste calitatea de membru al solicitantului şi trebuie să facă o cerere specială.

Legea a fost deja adoptată de senatori, aşa că acum merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

Guvernul susține că inițiativa ”nu este oportună”

„Orice modificare legislativă care prevede pensii speciale n-o considerăm oportună. Orice modificare legislativă. Situaţia pensiilor este într-adevăr una complicată, dar nu se rezolvă prin pensii speciale pentru diferite categorii că nu ajungem nicăieri. Cu toată simpatia pentru profesia de jurnalist, pe care am practicat-o şi eu. Cred că sunteţi de acord cu mine că nu este o variantă pe care să mizăm, nici dumneavoastră, nici noi. Există o datorie morală pe care, mai ales noi, ca jurnalişti – dacă-mi daţi voie să mă calific şi eu în această profesie – o avem pentru a nu cere un statut special. Îl criticăm sau l-aţi criticat de atâtea ori statutul special pe care l-au obţinut alţii, nu cred că este acum cazul să obţineţi un statut special sau să obţinem un statut special, că poate vreodată cineva mă mai angajează în presă”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului, fost jurnalist.

sursa: digi24, b1.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

HH 6 aprilie 2016 at 21:57

CE INEPTIE !

in 7 aprilie 2016 at 9:44

Pentru merite deosebite. 50 % pentru odele inaltate si vilele proiectate.

ARHITECT PENSIONAR 7 aprilie 2016 at 10:05

UNIUNEA ARHITECTILOR onoreaza aceste indemnizatii egale cu 50% din pensia cuvenita din sistemul de stat!!!
ORDINUL ARHITECTILOR-NU!!! OARE DE CE,NU ???
UN ARHITECT CARE LUCREAZA INDIVIDUAL IN SISTEM PRIVAT SE ALEGE CU O PENSIE MIZERA !!!
EU,AM LUCRAT 16 ANI LA STAT SI 15 ANI PRIVAT SI AM ACUM O PENSIE ANTICIPATA DE 300 RONI,MAJORATA DIN MILA LA 400 RONI !!! DECI 400 RONI DUPA 31 ANI VECHIME FARA INTRERUPERE !!!

Luana 7 aprilie 2016 at 12:37

Abrogati Legea pensiilor 263/2010 si adoptati cate o lege a pensiilor pentru fiecare categorie profesionala. De ce sunt unii mai speciali decat altii? De ce „cei speciali” inainte cu o luna de pensie face rost de ceva indemnizatii sa creasca pensia mai mare ca salariul si pt”cei multi”se face calculul din primul an de stagiatura? De ce „cei speciali”se bucura de pensii mari de la 45 de ani si cei multi (medici, avocati, profesori, juristi, asistenti,economisti, ingineri, arhitecti,etc) de la 65??? Sunteti parlamentarii si ministrii tuturor romanilor. Incetati sa mai adoptati legi care conduc la inechitati si discriminari. Avem pensii ocupationale, pensii speciale si pensii pentru „cei multi”. Tara…. in care traim si platim.

Horea 7 aprilie 2016 at 13:40

@Luana

Nu cerceta aceste legi,
Că …

P.S. In rest, comentariul tau este profund.

axinte 9 aprilie 2016 at 0:09

@Multumesc mult Luana !…
subscriu fara echivoc,….

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...