Rămâi conectat

Actualitate

Pensii speciale pentru jurnaliști, arhitecți și artiști. Deputații au adoptat legea prin care se acordă indemnizații de 50% din pensia cuvenită

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

jurnalistiJurnaliştii, arhitecţii şi artiştii ar putea primi pensie specială. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri o lege prin care se acordă o indemnizaţie lunară de 50 de procente din pensia cuvenită titularului.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor modifică articolul 1 Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Actul normativ adoptat prevede că „prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică”.

Potrivit Legii nr.8/2006, „cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării”.

Totuşi, suma suplimentară nu poate depăşi două mii de lei, sau cuantumul a două salarii minime pe economie. Jurnaliştii ori muzicienii care îşi doresc să primească acest bonus la retragerea din activitate trebuie să facă parte dintr-o uniune profesională, care să ateste calitatea de membru al solicitantului şi trebuie să facă o cerere specială.

Legea a fost deja adoptată de senatori, aşa că acum merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

Guvernul susține că inițiativa ”nu este oportună”

„Orice modificare legislativă care prevede pensii speciale n-o considerăm oportună. Orice modificare legislativă. Situaţia pensiilor este într-adevăr una complicată, dar nu se rezolvă prin pensii speciale pentru diferite categorii că nu ajungem nicăieri. Cu toată simpatia pentru profesia de jurnalist, pe care am practicat-o şi eu. Cred că sunteţi de acord cu mine că nu este o variantă pe care să mizăm, nici dumneavoastră, nici noi. Există o datorie morală pe care, mai ales noi, ca jurnalişti – dacă-mi daţi voie să mă calific şi eu în această profesie – o avem pentru a nu cere un statut special. Îl criticăm sau l-aţi criticat de atâtea ori statutul special pe care l-au obţinut alţii, nu cred că este acum cazul să obţineţi un statut special sau să obţinem un statut special, că poate vreodată cineva mă mai angajează în presă”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului, fost jurnalist.

sursa: digi24, b1.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii În căutare de bani pentru a acoperi găurile din buget, Guvernul trimite ANAF-ul după contribuabilii suspectați că nu-și declară sursele de venit. Agenția Națională de Administrare Fiscală i-a luat, din nou, la ochi pe românii care fac bani din chirii. „Autoritățile de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea