Pensii speciale 2025: Fonduri PNRR pentru România de peste un miliard de euro blocate din cauza pensiilor speciale
Pensii speciale 2025: Fonduri PNRR pentru România de peste un miliard de euro blocate din cauza pensiilor speciale
Pensia specială reprezintă unul dintre jaloanele neîndeplinite din PNRR, din cauza acestuia Comisia Europeană anunțând că blochează o tranșă de plată de peste un miliard de euro.
În România există de mult timp discuții vehemente pe tema pensiilor speciale, considerate un factor de discriminare pozitivă față de restul pensionarilor.
Deși toate guvernările care s-au succedat în ultimii ani s-au angajat să repare această situație, până în prezent nu s-a făcut mare lucru în acest sens.
Tranșa numărul 3 din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) este blocată. Dintr-un total de 2,7 miliarde de euro, suma la care este îndreptățită țara noastră, peste un miliard de euro nu pot fi primiți.
Motivul pentru care se pierd acești bani este că România nu a îndeplinit anumite jaloane legate de numirile din companiile de stat, dar și de pensiile speciale. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a precizat demersurile pe care le face instituția de resort pe care o conduce.
În primul rând, este așteptată decizia CCR pe această temă.
Citește și: Pensii 2025: Buget mai mare cu 17 miliarde de lei pentru plata pensiilor
„Într-adevăr, avem pentru cererea de plată numărul 3 o serie de jaloane față de care Comisia nu a validat încă faptul că au fost îndeplinite.
Unul dintre cele mai importante jaloane este cel legat de pensiile speciale, pentru că pe de o parte, așteptăm decizia Curții Constituționale, pe data de 4 februarie, în ceea ce privește pensiile militarilor și pe de altă parte, avem pronunțarea pe care deja Curtea Constituțională a avut-o pentru ceea ce înseamnă impozitarea cu 20% a pensiilor speciale și, desigur, de aici neconstituționalitatea acestei decizii.
Așteptăm aceste decizii să fie publicate în Monitorul Oficial și așteptăm și vizita Comisiei Europene anunțată pentru perioada 10-14 februarie”, a declarat Marcel Boloș într-un interviu la Antena 3.
Pensiile speciale au două componente, prima fiind cea a contributivității.
Citește și: PENSII 2025: Lista veniturilor permanente și nepermanente care se calculează la stabilirea pensiei
Un pensionar special care a fost magistrat ar trebuie să aibă o pensie medie pe baza contributivității de 7.000 de lei lunar.
Totuși, în realitate un astfel de pensionar ia o pensie fabuloasă. În România există aproape 8.000 de magistrați cu pensii speciale, cea medie având o valoare de 25.000 de lei.
Practic, în medie, statul contribuie la pensia specială cu 17.000 de lei, bani pentru care pensionarul special nu a contribuit deloc.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]