Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2022: Când vor fi plătiți banii în decembrie și în cât timp trebuie tipărite noile cupoane

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2022: Când vor fi plătiți banii în decembrie și în cât timp trebuie tipărite noile cupoane

Daniel Baciu, șeful Casei Naţionale de Pensii, a vorbit despre ce se va întâmpla cu pensiile în luna decembrie și dacă mai este timp pentru tipărirea noilor cupoane.

”După cum bine știți, există foarte clar o convenție între Casa Națională de Pensii și Compania Națională de Poștă în care se spune foarte clar, acolo sunt stipulate termenele de livrare a pensiilor la domiciliu.

Exact cu data de 1 ale fiecărei luni noi virăm pensiile către beneficiarii noștri, pensionarii. Deci, 1 fiind zi nelucrătoare, exact cu data de 2, deja pensiile vor fi achitate către beneficiarii noștri, pensionarii. Chiar am avut o discuție cu domnul director general al Companiei Naționale. M-a asigurat domnul director că totul este în regulă și începând cu data de 2 decembrie vor fi achitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Termenele de livrare a pensiilor sunt foarte bine stipulate în Convenție. Începând cu un intervalul 1-15 ale fiecărei luni, Compania Națională de Poștă trebuie să achite toate pensiile beneficiarilor noștri care au optat pentru această modalitate de plată, respectiv prin mandat poștal. Pe lângă acestea, mai avem și pensiile unde pensionarii au optat ca modalitate de plată prin cont bancar, unde se vor vedea și acestea în jur de data de 12-13 ale lunii”, a subliniat președintele Casei Naționale de Pensii Publice la postul de televiziune Antena3 CNN.

Cum vor arâta noile cupoane de pensii

Noile cupoane de pensii vor cuprinde informații noi. În primul rând, va fi trecută noua valoare a punctului de pensie, de 1784 de lei, a cărui majorare a fost decisă de coaliția aflată la guvernare. Ceea ce rămâne neschimbată este suma pensiei, care se va regăsi, la fel ca și până acum, în partea dreaptă, sus, a cuponului. În plus, pe cupon va apărea și valoarea ajutoarelor acordate. În cazul pensiilor de sub 1500 de lei, ele se ridică la 1000 de lei, livrate în două tranșe. Prin urmare, pe cupon va apărea și cifra de 500 de lei reprezentând respectivul ajutor.

Va fi timp suficient pentru operarea tuturor modificărilor necesare, mai ales că nu există încă un act normativ unde să se regăsească noua valoare a punctului de pensie. Există timp suficient pentru a tipări cinci millioane de cupoane, astfel încât pensiile să ajungă la timp la oameni?

”Orice decizie a coaliției de guvernare trebuie transpusă într-un act normativ, publicat în Monitorul Oficial. În acest moment, de fapt chiar astăzi și mâine lucrăm intens cu colegii de la Ministerul Muncii, de la Casa Națională de Pensii pentru a reuși să finalizăm acest act normativ, astfel încât săptămâna viitoare să intre, probabil, în ședință de Guvern pentru a fi adoptat. Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp, astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă. Este vorba despre niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în baza de date”, a spus Daniel Baciu la Antena3 CNN.

În cât timp trebuie tipărite cupoanele?

”Tipărirea începe undeva în jurul datei de 15 decembrie”, a precizat președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Voucherele sociale de 250 de lei: Banii vor fi virați pe carduri înainte de sărbători

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Voucherele sociale de 250 de lei: Banii vor fi virați pe carduri înainte de sărbători

Cardurile cu cei 250 de lei pe care oamenii aflați în categoriile cu risc de sărăcie îi primesc urmează a fi încărcate, fiind ultima tranșă din cursul acestui an. Oficialii de la Palatul Victoria au anunțat faptul că programul va continua și anul viitor.

Autoritățile au hotărât să urgenteze procesul de acordare a tichetelor sociale, astfel încât persoanele vulnerabile să primească cei 250 de lei înainte de sărbători. „O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a transmis ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Elit - Gustul Desăvârșit
Graficul de virare pentru tranşa a 4-a de bani pe cardurile sociale este următorul:
  • actualizarea listelor de beneficiari de către MMSS și verificarea de către ANAF are loc în perioada 05.12.2022-09.12.2022;
  • prelucrarea datelor de către CN Poșta Română și transmiterea către direcțiile regionale în intervalul 05.12.2022-09.12.2022;
  • încărcarea efectivă are loc în perioada 12.12.2022-16.12.2022.

Voucherele sociale sunt acordate o dată la două luni și au o valabilitatea de 12 luni. Astfel, în cazul celei de-a patra și ultima dintre tranșele de anul acesta, valabilitatea va fi până în decembrie 2023. Practic, românii care primesc suma de 250 de lei o pot cheltui până la data respectivă.

În paralel, autorităţile locale oferă, în funcţie de buget, tichete sociale cadou pentru perosanele vulnerabile. În același context, de curând, autoritățile din Constanța au anunțat tichete sociale pentru seniori, în valoare de 400 de lei. Și acestea au fost tot sub formă de tichete sociale pentru pensionari.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| INVESTIȚIE pentru elevi, la Sebeș: Amenajarea unei săli de clasă cu dotările necesare haloterapiei la Grădinița cu Program Normal Petrești

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

INVESTIȚIE pentru elevi, la Sebeș: Amenajarea unei săli de clasă cu dotările necesare haloterapiei la Grădinița cu Program Normal Petrești

Marți, 29.11.2022, la Grădinița cu Program Normal Petrești, unitate arondată Școlii Gimnaziale Petrești din municipiul Sebeș, județul Alba, a avut loc inaugurarea unei camere saline realizată de Clubul Rotary Sebeș.

Amenajarea unei săli de clasă cu dotările necesare haloterapiei face parte dintr-un proiect al clubului amintit mai sus, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeș și Școala Gimnazială Petrești. Scopul acestei amenajări este prevenirea bolilor respiratorii şi menţinerea unei stări de sănătate corespunzătoare a copiilor care frecventează această unitate de învățământ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivitatea de deschidere a proiectului a avut loc în prezența domnului primar al municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a domnului viceprimar Dorin Albu, a președintelui Clubului Rotary Sebeș, doamna profesor Camelia Henegariu, a domnului Nicolae Dărăbanț – membru al aceluiași club, alături de cadrele didactice din unitate și de părinți.

Dintre beneficiile haloterapiei (terapia cu sare), doamna președinte Camelia Henegariu a amintit:
– sprijinirea sistemului respirator în combaterea și ameliorarea unor infecții/viroze respiratorii
– previnirea apariției virozelor și a infecțiilor respiratorii, precum cele de tip ORL
– creșterea imunității
– eliminarea toxinelor prezente în sistemul respirator ( ex. praf)
– prevenirea alergiilor și ameliorarea disconfortului cauzat de acestea.

Datorită acestui proiect, cadrele didactice din unitatea noastră școlară vor putea desfășura cu copiii unele activități recreative și educative într-un mediu cu ioni de sare, cu acordul scris al părinților, a precizat dna dir. Dana Cârcoană.

Mulțumim domnului primar Dorin Nistor pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect și Clubului Rotary Sebeș pentru finanțarea acordată.

Director, prof. Dana Cârcoană


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Disproporție între pensiile speciale și cele normale: Cât va primi în plus un „special” de la 1 ianuarie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Disproporție între pensiile speciale și cele normale: Cât va primi în plus un „special” de la 1 ianuarie 2023

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, când vor fi indexate toate veniturile pensionarilor, românii care beneficiază de pensii speciale vor primi în plus aproape 1.000 de lei. În schimb, cei care au pensie minimă vor câştiga doar 51 de lei în plus.

Lună de lună, Casa Națională de Pensii plătește aproximativ 10.000 de indemnizații de lux. Ele merg către foștii magistrați, foștii diplomați și foști parlamentari.

Dacă ne uităm ce se întâmplă cu foștii magistrați, vedem că sunt aproximativ 4.700 de astfel de pensii speciale, iar pensia medie pentru această categorie profesională este de aproximativ 20.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă aceste pensii ar fi indexate cu rata inflației, care este 5.1% potrivit legii, pentru că se ține cont de anul 2021, atunci foștii magistrați ar beneficia de o majorare a pensiilor în luna ianuarie care poate să ajungă și la 1.000 de lei.

De asemenea, potrivit datelor oferite de Casa Națională de Pensii, vedem că indemnizații speciale merg și către foștii diplomați.

Avem aproximativ 760 de foști diplomați, iar în rândul acestora pensia medie este de aproximativ 5.800 de lei. Dacă s-ar indexa cu rata inflației de 5.1%, aceștia ar avea parte de o majorare de aproximativ 300 de lei.

Avem și foști parlamentari care primesc indemnizații speciale. Deși Parlamentul a încercat să elimine aceste pensii de lux pentru foștii parlamentari, nu a reușit să facă acest lucru. În rândul acestora, pensia medie ajunge la aproximativ 5.000 de lei lună de lună, iar indexarea cu rata inflației le-ar aduce acestora în plus, de la 1 ianuarie aproximativ 250 de lei.

La polul opus, avem pensia minimă. Aproximativ 1 milion de români încasează această pensie. Vorbim despre o indemnizație minimă de 1.000 de lei pe lună. Dacă ar fi indexată cu rata inflației, de anul viitor pensia minimă ar crește doar cu 51 de lei.

Cei de la Banca Mondială i-au sfătuit pe cei de la Guvern să păstreze această facilitate pentru pensiile speciale, ca ele să fie indexate cu rata inflației și cu 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea