Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Pensie de urmaș 2024: Care sunt condițiile de încetare a plății și când poate fi reluată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensie de urmaș 2024: Care sunt condițiile de încetare a plății și când poate fi reluată

Lege pensiilor conține prevederi referitor la condițiile în care pensiile de urmaș încetează a fi plătite, dar și condițiile în care acestea pot fi plătite din nou.

Condițiile și motivele pentru încetarea plății pensiei de urmaș, precum și procedurile pentru reluarea plății.

Motive pentru încetarea plății pensiei de urmaș:

Decesul pensionarului urmaș: În cazul decesului pensionarului urmaș.

Neîndeplinirea condițiilor legale: Dacă pensionarul urmaș nu mai îndeplinește condițiile legale care au stat la baza acordării pensiei.

Recuperarea capacității de muncă: În cazul în care pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, își recâștigă capacitatea de muncă conform legii.

Neprezentarea la revizuire medicală: Dacă pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie timp de 12 luni din motive imputabile lui.

Neprezentarea la INEMRCM sau la centrele regionale de expertiză medicală: Dacă pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, nu se prezintă la aceste instituții timp de 12 luni din motive imputabile lui.

Neparticiparea la programele recuperatorii: Dacă pensionarul urmaș, încadrat în grad de invaliditate, nu participă la programele recuperatorii stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale timp de 12 luni.

Împlinirea vârstei de 26 de ani: În cazul copiilor beneficiari ai pensiei de urmaș, care au împlinit vârsta de 26 de ani, cu excepția celor cu invaliditate survenită până la 16 ani sau, după caz, pe perioada studiilor până la vârsta de 26 ani.

Condamnarea pentru infracțiuni grave: Dacă pensionarul urmaș este condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiuni grave precum omor sau tentativă de omor comise asupra susținătorului.

Proceduri pentru reluarea plății pensiei de urmaș

Depunerea cererii în termen de 30 de zile: Plata pensiei se reia începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza suspendării, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data înlăturării cauzei.

Depunerea cererii după expirarea termenului de 30 de zile: Plata se reia începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă aceasta s-a făcut după expirarea termenului de 30 de zile.

Pentru copiii pensionari de urmaș între 16 și 26 de ani: Drepturile se reiau în plată de la începerea anului școlar, cu respectarea termenului general de prescripție de 3 ani, pe baza adeverințelor de continuare a studiilor.

Verificarea lipsei altor cauze de suspendare: Plata se reia de la data suspendării la cerere, doar dacă nu a intervenit o altă cauză de suspendare sau de încetare a plății conform legii, între data suspendării și data reluării plății.

În concluzie, pentru a reluarea plății pensiei de urmaș, este important ca beneficiarii să respecte procedurile și să depună cererile în termen, conform prevederilor legale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea