Rămâi conectat

Actualitate

Pensie 2020: Condiții pentru pensionarea anticipată a femeilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensionarea anticipată, cu îndeplinirea anumitor condiții, mai este posibilă doar în acest an pentru angajații din România, din 2021 existând numai varianta pensionării anticipate parțiale.

Conform legii în vigoare angajații se pot pensiona anticipat, adică pot ieși la pensie mai devreme fără diminuarea pensiei. Așadar, românii pot opta fie pentru pensia anticipată care nu presupune penalizări la suma de bani cuvenită, fie pentru pensia anticipată parțială la care are loc o diminuare a pensiei până când se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată din oficiu.

Condiții pentru pensionarea anticipată a femeilor

Femeile, ca să se poată pensiona anticipat, trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Acestea se pot pensiona anticipat cu numai 5 ani dacă stagiul de cotizare este cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

Stagiul complet pentru femei, conform legii, este de 35 de ani, vârsta standard fiind de 63 de ani, valori care însă vor intra în vigoare până în 2030.

În acest an valorile vârsta de pensionare este de 61 de nai și 3 luni cu un stagiu complet de 31 de ani și 3 luni.

Astfel, o femeie care vrea să iasă la pensie anticipat în acest an, 2020, trebuie sp aibă un stagiul de cotizare de 39 de ani și 3 luni, respectiv cei 31 conform legii la care se adaugă cei 8 ani suplimentari. În cazul pensionării la sfârșitul lui 2020, femeile trebuie să aibă o vechime de 39 de ani și 5 luni.

Un avantaj foarte important al pensionării anticipate este că pensiile nu suferă nicio penalizare în condițiile în care sunt îndeplinite toate cerințele legii la momentul la care se îndeplinesc condițiile pentru pensionarea pentru limită de vârstă.

sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea