Actualitate
În ce priveşte noul director al ANOFM :PDL Alba aşteaptă răspuns de la Centru
Andronescu, Moldovan, Vuşcan şi Albu sunt în cărţi pentru şefia ANOFM Bucureşti. Democrat-liberalii îşi revendică în continuare acest post, în virtutea rezultatelor obţinute la alegeri. Rodica Andronescu, propusă în locul fiului, Tudor Andronescu.
Democrat-liberalii din Alba nu fac un secret din faptul că îşi doresc în continuare să impună un om la şefia ANOFM, susţinând că rezultatele pe care organizaţia le-a obţinut în alegeri le dă acest drept. Astfel, o listă cu 4 nume de posibili înlocuitori ai lui Bian a fost trimisă deja la Biroul Permanent Naţional al partidului, urmând ca decizia validării unei persoane de pe listă să aparţină forului central. Este vorba despre inspectorul şcolar general adjunct Rodica Andronescu, şeful Oficiului Judeţean de Poştă Nicolae Albu, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Dorian Vuşcan şi Nicolaie Moldovan, şeful Serviciului Proiecte Comunitare din cadrul Primăriei Alba Iulia. Nu la fel de transparenţi au fost liderii democrat-liberali din Alba când au fost întrebaţi care dintre cei patru are cele mai multe şanse, respectiv care a întrunit cel mai mare număr de voturi din partea membrilor Biroului Permanent Judeţean. „Am trimis lista la BPN, însoţită de numărul de voturi obţinut de fiecare în parte şi câte un CV ataşat. Aşteptăm răspunsul de la Bucureşti. Postul de şef al ANOFM aparţine PDL Alba câştigat în trei rânduri de alegeri, este dreptul nostru de a solicita acest post”, a precizat secretarul general al PDL Alba, senatorul Alexandru Pereş. Misterul s-a adâncit şi mai mult când deputatul Clement Negruţ a spus că PDL Alba îşi rezervă dreptul de a face şi alte propuneri în afara celor patru nume în cazul unui refuz de la centru.
Dacă pe Nicolae Moldovan este clar ce-l recomandă pentru acest post, dovadă fiind activitatea sa prolifică în domeniul proiectelor europene scrise şi câştigate de Primăria Alba Iulia, un semn de întrebare asupra competenţei planează în cazul lui Nicolae Albu şi a lui Dorian Vuşcan, doi semi-anonimi pentru opinia publică, dar şi pentru presă, pe care Alexandru Pereş a spus că în primul rând îi recomandă tinereţea şi nu neaparat rezultatele obţinute în activitatea de la Poştă, respectiv Protecţia Cosumatorului. Cât o priveşte pe Rodica Andronescu, aceasta pare să fie persoana preferată de democrat-liberalii din judeţ pentru a-l înlocui pe Silviu Bian la şefia ANOFM, preşedinta femeilor democrat-liberale întrunind cele mai multe voturi din partea colegilor din BPJ. Iniţial, pe listă s-a aflat fiul acesteia, Tudor Andronescu, angajat al unei firme private din domeniul condimentelor care funcţionează în Alba. „Pe listă s-au aflat atât Tudor Andronescu cât şi Rodica Andronescu, doamna Andronescu apărând ca propunere ulterior primei şedinţe a BPJ de joia trecută, şi anume sâmbăta trecută. În momentul în care a fost propusă doamna Andronescu, noi ca membri am spus că nu e posibil să avem două nominalizări din acelaşi partid şi atunci Tudor Andronescu s-a retras”, a precizat deputatul Clement Negruţ, vicepreşedinte al PDL Alba. Liderii partidului nu au reuşit că dea o explicaţie de ce în cele din urmă s-a optat pentru Rodica Andronescu şi nu pentru fiul acesteia, spunând că nu ştiu ca Tudor Andronescu să aibă vreo problemă care să-l împiedice să-şi dorească funcţia de secretar de stat.
Democrat-liberalii din Alba au mai subliniat că nu se aşteaptă ca liderii partidului de la centru să sancţioneze organizaţia din Alba pentru cazul Bian şi să refuze propunerea venită din partea lor pentru ANOFM. „S-ar crea un precedent foarte periculos şi pentru noi ca membri ai partidului, şi pentru alţii care nu au ştiut nimic despre acţiunea Bian”, a precizat Pereş. El nu exclude nici varianta ca liderii PDL de la nivel central să opteze pentru păstrarea în continuare a unui interimar la conducerea ANOFM până după alegerile de anul viitor. „Avem acest drept de a propune o persoană pentru administraţia centrală, este dreptul pe care organizaţia PDL Alba şi l-a câştigat în bătăliile electorale”, a adăugat secretarul general al PDL. La rândul său, directorul de comunicare Mihai Babiţchi, este de părere că este o datorie morală a PDL Alba să trimită nişte propuneri la Bucureşti, „pentru că, până la urmă, este şi o imagine a judeţului Alba, că avem oameni capabili aici”.
Ioana PITICARIU

Actualitate
Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat
Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în programul „România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani.
Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, despre schimbările din sistemul de educaţie, el făcând referire la programul „România Educată”, relatează News.ro.
„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Întrebat care este scopul, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.
„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.
Actualitate
Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete
Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.
Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, la Digi24 că rolul profesorului s-a schimbat şi că acesta trebuie să aibă rolul de indrumător al elevului, informează News.ro.
”Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui şi va înţelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.
”Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buterelui, pentru că e clar că se pot şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar şi în acele situaţii speciale când nu vor putea să vină la şcoală, îşi vor putea descărca în timp real, lecţia. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai uşor de reţinut.
”Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însuţească în urma acelor lecţii. Asta însemană o transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.
Ministrul a subliniat şi nevoia de o salarizare motivantă a profesorilor.
”Pentru că e o utopie să îţi doreşti o educaţie de calitate fără profesori, după cum este la fel de utopic să îţi doreşti profesori buni, absolvenţi ai universităţilor, dintre cei mai buni, care să îmbrăţişeze cariera didactică, fără o salarizare motivantă. E nevoie de resurse financiare. Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie (…) Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Actualitate
CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit
CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit
Un tânăr de 26 de ani a fost prins sâmbătă în județul Sibiu, fiind bănuit că a ucis un cioban în vârstă de 65 de ani.
Un bărbat a sesizat sâmbătă Poliția Sibiu că, în extravilanul localității Buzd, comuna Brateiu, la o stână pe care o administrează, l-a găsit decedat pe un angajat, un bărbat în vârstă de 65 de ani, domiciliat în localitatea Șaroș pe Târnave, informează Mediafax.
Echipajul SMURD Sibiu care a intervenit în urma sesizării a constatat decesul bărbatului.
Criminaliștii au stabilit că decesul ar fi survenit ca urmare a comiterii unei fapte cu violență.
Astfel, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, iar după primele investigații a fost identificat și prins un bărbat în vârstă de 26 de ani, din localitatea Blăjel, bănuit că ar fi comis fapta, potrivit IPJ Sibiu.
Trupul bărbatului decedat a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Sibiu în vederea efectuării autopsiei.
-
Actualitateacum 17 ore
FOTO| Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare
-
Actualitateacum 15 ore
VIDEO| Senatorul Matieș, către președintele Ungariei, la Alba Iulia: „Transilvania va fi mereu românească”
-
Ştirea zileiacum 10 ore
FOTO VIDEO| O carieră pe tocuri, între note muzicale: Georgiana, tânăra din Alba care își încântă publicul la evenimente, împreună cu trupa sa
-
Actualitateacum 17 ore
LIVE VIDEO| Președintele Ungariei în vizită la Alba Iulia: Se dezvelește statuia principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din oraș
-
Actualitateacum 15 ore
21 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 18 ore
Firmele de curierat vor raporta Fiscului clienții care plătesc cash la livrare: Ce spune șeful ANAF
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022
-
Actualitateacum 14 ore
Kelemen Hunor, la Alba Iulia: „O comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”
-
Sportacum 13 ore
Din nou eșec în Liga Națională de Rugby: CSM Bucovina Suceava – CSU Alba Iulia 33-14
-
Actualitateacum 16 ore
Cătălin Drulă și-a lansat candidatura pentru șefia USR: „Am demonstrat că sunt omul faptelor”
-
Sportacum 8 ore
Metalurgistul Cugir – Viitorul Cluj 4-0 (1-0) | Perjeriu, debut în Liga a 3-a; Itu, tatăl și fiul, colegi în defensivă
-
Actualitateacum 20 de ore
România are nevoie de circa 50.000 de asistenți medicali. Părinții sunt sfătuiți să își îndrume copiii către școlile postliceale