Rămâi conectat

Economie

Patrimoniul şi mineritul nu se exclud!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Către: MINISTRUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL, DOMNUL KELEMEN HUNOR; PREŞEDINTELE COMISIEI NAŢIONALE A MONUMENTELOR ISTORICE, DOMNUL VIRGIL POLIZU; MEMBRII COMISIEI NAŢIONALE A MONUMENTELOR ISTORICE; PREŞEDINTELE PRO PATRIMONIO, PROF. ŞERBAN CANTACUZINO; VICEPREŞEDINTELE PRO PATRIMONIO, ARH. ŞERBAN STURDZA; PREŞEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE, ACAD. IONEL HAIDUC; PREŞEDINTELE ORDINULUI ARHITECŢILOR DIN ROMÂNIA, ARH. ŞERBAN ŢIGĂNAŞ; PREŞEDINTELE UNIUNII ARHITECŢILOR DIN ROMÂNIA, PROF. PETER DERER; PREŞEDINTELE ICOMOS ROMÂNIA, PROF. SERGIU NISTOR

Stimaţi domni,

În numele tuturor comunităţilor miniere din judeţul Alba, doresc să subliniez încă o dată faptul că, în lipsa unui program urgent şi concret de conservare, obiectivele de patrimoniu din Roşia Montană – aflate deja într-o stare avansată de degradare – riscă să se piardă definitiv. Pentru a fi conservat şi pus în valoare, patrimoniul din Roşia Montană are nevoie de finanţări substanţiale, care nu au putut fi puse la dispoziţie până acum prin bugetul de stat – şi este cu atât mai puţin probabil ca aceste fonduri să fie alocate în prezent, când bugetul se confruntă cu dificultăţi fără precedent. În cea mai mare parte, patrimoniul de la Roşia Montană a fost cercetat, descoperit şi întreţinut în ultimii ani numai din resurse private, generate de un proiect minier.
Comunitatea din Roşia Montană îşi doreşte şansa de a pune în practică propriul Plan Strategic de Dezvoltare Socio-Economică, elaborat în conformitate cu principiile dezvoltării durabile, plan care prevede dezvoltarea pe termen lung a comunei Roşia Montană prin exploatarea zăcământului auro-argentifer. Odată cu dezvoltarea economică, vom avea astfel surse de venit indispensabile unei zone sever afectate de şomaj şi sărăcie, precum şi sursele de finanţare necesare reabilitării şi conservării patrimoniului cultural. Aceste argumente justifică susţinerea largă de care se bucură mineritul în rândul comunităţii locale, în detrimentul iniţiativei de înscriere a Roşiei Montane pe lista UNESCO. Această înscriere, în fapt o simplă declaraţie de intenţii, nu poate asigura resursele necesare unei bune conservări şi administrări a patrimoniului din zonă şi nici nu poate aduce locuri de muncă minerilor din Roşia Montană. Din contră, o astfel de măsură, luată împotriva voinţei comunităţii, nu ar face decât să accelereze degradarea patrimoniului arhitectonic şi arheologic din zonă.
Prin urmare, respingem din nou, cu fermitate, presiunile emoţionale repetate de listare UNESCO a comunei Roşia Montană. Aşa cum reprezentanţii comunităţii au subliniat şi în scrisorile din 21.07.2010 şi 18.01.2011, comunităţile din Roşia Montană şi din judeţul Alba consideră că iniţierea procedurii de listare UNESCO a obiectivelor de patrimoniu din Roşia Montană contravine intereselor legitime de autodeterminare ale comunităţii şi este motivată numai de intenţia de blocare a unui proiect de dezvoltare minieră din Munţii Apuseni. Subliniem din nou faptul că populaţia locală nu a fost niciodată consultată cu privire la iniţiativa de introducere a Roşiei Montane pe lista UNESCO, ceea ce este un abuz şi contravine oricăror practici democratice.
Oamenii din zonă au convingerea că numai mineritul poate asigura bunăstarea acestei zone şi fondurile necesare restaurării patrimoniului. Aşa cum au demonstrat ultimii zece ani, singura şansă reală pentru patrimoniul Roşiei Montane este un parteneriat public-privat, sub coordonarea autorităţilor locale şi a specialiştilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu deosebită consideraţie,
Eugen FURDUI,
Primar Roşia Montană


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Anunț de presă privind începerea proiectului Grant capital de lucru AGRI-FOOD pentru MONTANA-POPA S.R.L.

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț de presă

MONTANA-POPA S.R.L. anunta lansarea proiectului cu titlul ” Grant capital de lucru AGRI-FOOD pentru MONTANA-POPA S.R.L.” proiect  nr. RUE M2-AGRI-2635 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar”, instituite prin OUG nr 61/2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Anteprenoriatului si Turismului (MAT) si Agentia pentru IMM, Atragerea de Investitii si Promovarea Exportului ( AIMMAIPE), respectiv 21.06.2022.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea societatii MONTANA-POPA S.R.L. prin ajutor de stat acordat sub forma de grant pentru capital de lucru din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii din domeniul agroalimentar prevăzuți de O.U.G nr. 61 din 06 mai 2022 a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

-menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,

-menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului este de 682,810.20 lei (valoarea totala) din care : 593,748 lei grant si 89,062.20 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

[Date de Contact]

Persoană de contact:

Popa Ioan

[email protected], 0258 711 511


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

ANUNȚ LANSARE PROIECT – „cerere finanțare” proiect nr. RUE M2-AGRI-3000 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru-Agrifood”, beneficiar DULCERIA SRL

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț lansare proiect

Elit - Gustul Desăvârșit

DULCERIA SRL anunta lansarea proiectul cu titlul „cerere finanțare” proiect nr RUE M2-AGRI-3000 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru-Agrifood”, instituită prin OUG nr 61/06 mai 2022.

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu AIMMAIPE TG.MUREȘ, respectiv 20.06.2022.
Obiectivul   proiectului   îl   reprezintă   sprijinirea   beneficiarilor   din   domeniul agroalimentar a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

– menținerea activității pe o perioada de minimum 6 luni

-menținerea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului este de 42,422.24 (valoarea totala) din care: 36,888.9000 lei grant si 5,533.3400 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor  sale  sociale  și  asupra  pregătirii  unei  redresări  verzi,  digitale  și  reziliente  a economiei, Prioritatea de investiții 4d – Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și  de a se angaja în procesele de inovare Obiectiv Specific OS 4.1. – Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19, Acțiunea 4.1.2 Sprijin pentru capital de lucru.

DULCERIA SRL, CUI 37450730, Adresă sediu social: str.Barbu Lautaru, nr.18, oraș Teiuș, jud. Alba

Persoană de contact:

Nume, prenume: MODOL MARIANA-ELENA

Email [email protected], telefon 0766262011


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Nicolaie Ciucă, mulțumit de măsurile guvernamentale luate: Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin il bucură pe premierul României

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Nicolaie Ciucă, mulțumit de măsurile guvernamentale luate: Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin il bucură pe premierul României

Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis duminică seara printr-un comunicat de presă că, creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în țara noastră în primele nouă luni ale acestui an reprezintă confirmarea faptului că prin măsuri guvernamentale am reușit să compensăm efectele instabilității generate de războiul din apropierea granițelor.

„România rămâne o destinație atractivă pentru investitorii din afara granițelor, iar economia noastră oferă noi oportunități pentru antreprenori. Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în țara noastră în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, reprezintă confirmarea faptului că prin măsuri guvernamentale am reușit să compensăm efectele instabilității generate de războiul din apropierea granițelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nivelul ridicat al încrederii în economia românească este dovedit și de continuarea colaborării strânse cu state membre ale Uniunii Europene. Potrivit datelor Oficiului Național pentru Registrul Comerțului, cel mai mare număr de societăți cu participare străină aparține investitorilor italieni, iar cea mai mare valoare a capitalului, firmelor olandeze, state aflate în mod tradițional în topul celor mai importanți parteneri economici ai României.

Dinamica investițiilor cu capital străin relevă încă un aspect deosebit de important- orientarea către activități din sectoare profesionale, administrative, științifice, tehnice și telecomunicații. Sunt domenii aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România se raliază prin proiecte, reforme și investiții asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin Programul de Guvernare.
Guvernul României rămâne partener onest al mediului de afaceri, așa cum a dovedit timp de aproape un an de la preluarea guvernării”, a transmis Nicolae Ciucă.

sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea