Rămâi conectat

Actualitate

Pârloaga celor 3 milioane de hectare de pământ

Publicat

în

Peste câteva zile va începe campania agricolă de primăvară şi odată cu aceasta va debuta şi noul an agricol. Un an pe care ni-l dorim mai bun, ca să putem trăi mai bine, bazându-ne pe roadele pământului nostru şi nu pe importul masiv de alimente. Este o mare ruşine naţională ca în ţara cu cel mai roditor pământ din Europa, să fie importate peste 80 la sută din produsele agricole de pe masa fiecărui român. Cum putem scăpa de această pacoste?
Desigur că într-un an agricol nu pot fi cultivate aşa, dintr-un foc, încă 3 milioane de hectare, cât cuprinde pârloaga românească. Dar un program, un proiect, căci tot sunt la modă proiectele, se poate pune pe picioare, astfel ca în această primăvară să fie arate şi semănate cel puţin 500.000 de hectare, în special cu porumb, cartofi şi alte plante tehnice. Înfiinţarea unei culturi de porumb (arat, discuit, semănat, fertilizat, erbicidat, recoltat) costă circa 2000 lei pentru un hectar. Dacă terenul este lucrat temeinic, ca la carte, se poate obţine la hectar o producţie de 5.000 – 6.000 kg porumb boabe, ceea ce înseamnă, la preţurile actuale, un venit de 6.000 – 7.000 de lei pe hectar. Deci, statul român, în speţă Guvernul şi ministerul Agriculturii dacă investesc în agricultură, prin sprijin financiar acordat fermierilor care produc şi nu celor care doar deţin terenuri (proprietari sau concesionari), pot să-şi recupereze banii, prin achiziţionarea recoltelor, fie parţial, (în speţă pentru recuperarea celor 2.000 lei acordaţi pentru înfiinţarea unui hectar cu porumb) fie integral, la înţelegere cu producătorii, astfel încât ţăranii să-şi poată valorifica în mod sigur producţia obţinută. Procedând în acest fel, statul îşi va putea asigura şi o rezervă strategică, care să-i permită să descurajeze importurile şi să atenueze creşterea preţurilor după bunul plac al speculanţilor ce mişună prin comunele şi satele ţării.

Uşor de… scris, greu de făcut, dacă ne gândim la resursa financiară necesară pentru cultivarea celor 500.000 hectare de pârloagă în prima etapă. În primul rând, guvernul, sau mai bine zis toate guvernele României, au declarat de 20 de ani încoace, drept prioritate naţională, agricultura (şi turismul). Păi dacă este aşa, atunci şi în bugetul ţării banii alocaţi agriculturii ar trebui să fie cei mai mulţi şi nu cei mai puţini, ca în prezent. De bine de rău, agricultura a rămas, după ce industria a fost acaparată de investitorii străini, singura ramură a economiei cu adevărat româneşti (atâta cât a mai rămas din pământul ţării care a fost şi este şi el vândut în draci tot străinilor). Deci, ar fi firesc, ca statul să încurajeze cu prioritate capitalul românesc autohton aşa cum procedează toate ţările dezvoltate ale Europei. Tot legat de resursa financiară, credem că este imperios necesară şi o restructurare ministerială profundă în condiţiile în care de economia naţională, aproape în exclusivitate privatizată, se ocupă nu mai puţin de cinci (5) ministere, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Agriculturii, Ministerul Comunicaţiilor şi, pe ici pe colo şi Ministerul Mediului. Prea multe, extrem de multe pentru o economie în care statul nu mai deţine aproape nimic, totul fiind privatizat sau vândut străinilor. Şi atunci la ce ne trebuiesc atâtea ministere. Ar ajunge unul singur, Ministerul Economiei şi Dezvoltării Agrare, căci pământul mai este singura bogăţie naţională ce ne mai aparţine şi de aici se poate trage, ca de-a lungul întregii noastre istorii, salvarea ţării de foametea şi sărăcia ce ne-a cuprins ca o râie naţională datorită globalizării, în speţă europenizării. Căci cu asta ne-am cam ales după integrarea în UE. Plătim mai mult, cu vârf şi îndesat, decât accesăm fonduri europene, de fapt tot bani româneşti.
Tot în aceeaşi idee, a lichidări pârloagei de pe cele 3 milioane de hectare, considerăm că este necesară şi lichidarea birocraţiei agricole din teritoriu. La nivelul judeţelor continuă să existe aceeaşi imensă structură birocratică, cu peste 30 de directori, directoraşi, inspectori, şefuleţi şi şefi de agenţii, care s-au „restructurat” dintr-un birou în altul, astfel că începând de la Ministerul Agriculturii (vezi direcţia zootehnică) în loc să se reducă schemele, s-au umflat cu noi birocraţi. Am propune ca la nivelul judeţului Alba, fiecare din cei 30 de directori şi şefi ai agriculturii judeţene să se preocupe de cultivarea a cel puţin 100 de hectare fiecare, ca să îşi probeze cu adevărat competenţa. De asemenea, fiecare parlamentar de Alba, care îşi petrece jumătate din „timpul de lucru” în teritoriu, adică acasă, să se preocupe de cultivarea a câte 100 hectare de pârloagă, astfel încât să nu mai zică lumea că mai mult au pierdut timpul şi banii, decât îi ajută concret pe alegători, închinându-se, pe bani grei, pe la tot felul de icoane şi cai verzi de pe tot felul de pereţi, mai mult sau mai puţin sfinţiţi. De asemenea, domnul prefect şi domnul subprefect, care sunt şefii Comisiei de Fond Funciar, ar trebui şi ei să treacă peste pragul birocraţiei şi al dosarelor şi să găsească soluţii pentru a reduce, fiecare, cu câte 100 de hectare, pârloaga judeţeană de pe ogoare. În fine, pentru că şi Consiliul Judeţean are tot felul de direcţii şi comisii ce se ocupă cu dezvoltarea judeţului, ar fi util şi folositor ca şi domnul preşedinte, cei doi vicepreşedinţi şi grămada de şefi din subordine, să se preocupe de sprijinirea contribuabililor pentru a reduce pârloaga judeţeană cu alte câteva sute de hectare. Cred că şi preşedintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, ar trebui să analizeze problema, având în vedere că securitatea alimentară a ţării este cel puţin la fel de importantă ca securitatea din Irak ori Afganistan. Desigur că nici ziarul „Unirea” care are o bună pătrundere în lumea satelor, nu poate sta cu braţele încrucişate ca ministrul Valeriu Tabără, asistând la extinderea pârloagei. Un prim semnal că dorim să facem ceva pe acest teren este de fapt şi acest prim articol din serialul „Fără pârloagă pe ogoarele Albei”.

Gheorghe CIUL

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la MATEMATICĂ au fost publicate

Publicat

în

EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la MATEMATICĂ au fost publicate

Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a a continuat astăzi cu proba la Matematică. Cei care studiază într-una din limbile minorităților naționale vor da proba la limba maternă pe data de 19 mai 2022. 

  • Ieri, elevii au avut proba la Limba română
  • Pentru proba de astăzi, Ministerul Educației a publicat subiectele la ora 15:00.

SUBIECTE MATEMATICĂ Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a

CLICK PENTRU: SUBIECTE MATEMATICĂ Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a, TEST 1

CLICK PENTRU: SUBIECTE MATEMATICĂ Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a, TEST 2

În fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite, conform Manualului de proceduri pentru Evaluările Naționale 2022 la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Distribuirea testelor se va face controlat, după cum urmează: Testul nr. 1, Testul nr. 2 ete., până când fiecare copil și-a primit testul pe care trebuie să lucreze, se arată în document.

CITEȘTE ȘI: EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la Limba Română au fost publicate

Timpul de lucru pentru elevii de clasa IV-a este de 60 de minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

La eventualele întrebări ale elevilor, li se sugerează să citească încă o dată cerințele cu atenție. Administratorul testului este rugat să noteze eventualele întrebări ale elevilor în raportul testării și să le reproducă în Raportul Administratorului de test.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Screeningul cancerului de col uterin susţinut de autorităţile locale din judeţul Alba: „Au înţeles cât de importantă este implicarea lor”

Publicat

în

FOTO| Screeningul cancerului de col uterin susţinut de autorităţile locale din judeţul Alba: „Au înţeles cât de importantă este implicarea lor”

Screeningul cancerului de col uterin susţinut de autorităţile locale din judeţul Alba. Echipa proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a participat la evenimentul de lansare a Caravanei de screening în judeţul Alba.

Citește și: 16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei

Evenimentul, care s-a desfăşurat în data de 17 mai 2022, la Casa de Cultură din Sebeş, a reunit la aceeaşi masă reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Alba, respectiv Dorin NISTOR – Primar municipiul Sebeș, Corneliu MUREŞAN – Subprefect Instituția Prefectului Judeţului Alba, Liliana NEGRUȚ – Director Executiv Direcţia Juridică şi Administraţie Publică Consiliul Judeţean Alba, Alexandru SINEA – director executiv Direcția de Sănătate Publică Alba, Dr. Voichița VARMAGA – Președinte Asociația Medicilor de Familie Asclepios Alba, Marin Ioan PETRUSE – primar comuna Pianu, Emilia Livia CÂNDEA – primar comuna Doștat, precum şi managerul proiectului Dr. Cosmina UZUN.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reprezentanţii autorităţilor locale şi echipa proiectului s-au adresat femeilor prezente în număr mare la evenimentul de lansare a caravanei de screening şi le-au transmis un mesaj foarte important, acela că fiecare femeie trebuie să aibă grijă de sănătatea sa, fiind lucrul cel mai de preţ, precum şi importanţa testării şi a vizitelor regulate la medicul specialist.

“Conştientizarea importanţei derulării unui screening într-o societate şi implicarea autorităţilor locale, prin susţinerea acestor programe, este esenţială pentru reuşita unui astfel de proiect.

Autorităţile din judeţul Alba au înţeles cât de importantă este implicarea lor pentru ca un număr cat mai mare de femei să aibă acces la informaţii şi la servicii de prevenire a cancerului de col uterin. Această colaborare cu autoritățile din județul Alba este un prim pas în implementarea unui program național de screening al cancerului din fonduri nerambusabile cu coordonare exclusiv regională. Acum punem bazele viitoarelor strategii de creștere reală a accesului populației la servicii medicale preventive.

În spatele unui astfel de proiect este o muncă extraordinară, de la scrierea proiectului, până la implementarea lui, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să se implice atât cât poate, pentru o informarea corectă și consecventă despre riscul cancerului de col uterin, despre importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii, despre metodele de prevenire disponibile.

Astfel, adresez un apel către toate autorităţile locale din regiunea Centru, către medicii de familie, către marii angajatori, către preoţi de a sprijini acţiunile acestui proiect, prin încurajarea femeilor din grupul ţintă, şi în special din grupul vulnerabil, de a participa la testare, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

“Doresc să mulţumesc în mod special doamnei Dr. Olimpia CANDREA, Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii DSP Alba, pentru deschiderea de care a dat dovadă şi pentru susţinerea caravanei mobile pentru screeningul cancerului de col uterin în judeţul Alba. Mulțumesc, de asemenea, reprezentanților autorităților care au participat la această întalnire și care au manifestat un mare interes pentru acest proiect. De astăzi autoritățile din județul Alba sunt în echipa noastră de promovare a proiectului”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Manager Proiect
Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ
Expert IEC


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară: Precizări ITM Alba

Publicat

în

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară: Precizări ITM Alba

In Monitorul Oficial al României nr.489/17.05.2022 a fost publicată Legea nr.135/13.05.2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Pe lângă o serie de facilități fiscale acordate angajatorilor precum și salariaților din aceste două sectoare de activitate ale economiei naționale potrivit reglementărilor cuprinse la art.I.-II. din acest act normativ, legiuitorul a statuat că incepând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, prin derogare de la prevederile art.164 alin.1. din legea nr.53/2003-Codul Muncii,republicată, cu modificările și completările ulterioare, până la sfârșitul anului 2022 pentru sectorul agricol și in industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat in plată va fi de minimum 3.000 lei lunar,fără a include indemnizatiile,sporurile și alte adausuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună,reprezentând în medie 17,928 lei/oră.

De asemenea în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară, salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar,fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adausuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nerespectarea acestor prevederi din art.III. din lege, constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art.260 alin.1.lit.”a” din Legea nr.53/2003 republicată, cu modificările și completările ulterioare și atrage anularea facilităților fiscale.

Ca atare, cu data de 01 iunie 2022 vor fi operate și transmise în Revisal ( registrul electronic de evidență a salariaților) modificările salariale intervenite prin efectul legii prin deciziile care vor fi emise de către angajatorii din sectorul agricol și industria alimentară, în termenul prevăzut de art.4.alin.3.din H.G.R.nr.905/2017 – (20 de zile).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare