Rămâi conectat

Actualitate

Parlamentarii s-au răzgândit: Conducătorii auto care încalcă legislația nu vor putea plăti amenzile rutiere direct la polițist

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Șoferii care încalcă legislația rutieră nu vor avea posibilitatea de a plăti amenda contravențională primită direct la polițistul care a constatat abaterea. Posibilitatea de a plăti amenda direct la polițist a fost propusă cu mai puțin de o lună în urmă, dar deputații au eliminat-o recent dintr-un proiect legislativ ce a primit votul decisiv al acestora.

Măsura schimbării modului în care se vor putea plăti amenzile de circulație se regăsea în Propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, document ce a primit marți votul decisiv favorabil al Camerei Deputaților.

Astfel, prin acest document se propunea, printre altele, schimbarea modului în care se pot plăti amenzile rutiere. Mai exact, potrivit versiunii votate la Senat, șoferii urmau să aibă posibilitatea de a plăti amenzile primite direct la polițistul care a constatat încălcarea legislației rutiere, dar deputații au eliminat din proiect articolul care stabilea această măsură.

Astfel, în varianta votată joi de deputați, proiectul de act normativ nu mai prevede schimbarea modului în care se vor plati amenzile de circulație, respectiv plata acestora direct la polițist. Măsura plății amenzilor direct la polițist s-a mai aplicat în țara noastră, dar a fost eliminată din legislația rutieră în anul 2018.

Totuși, nu toate amenzile de circulație s-ar fi putut plăti direct la polițist, ci doar cele de până la 20 de puncte-amendă. Asta înseamnă că, ținând seama de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, s-ar fi putut plăti amenzi de până la 2.900 de lei. Atunci când ar fi făcut plata direct la polițist, șoferul ar fi plătit, de fapt, doar jumătate din minimul amenzii primite.

„Pentru amenzile contravenționale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege”, se preciza în proiectul legislativ.

Ținând cont de faptul că amenzile de peste 20 de puncte-amendă se aplică doar firmelor, de acest mod de plată a amenzilor de circulație, respectiv direct la polițistul care constată încălcarea legislației rutiere, ar fi putut beneficia doar persoanele fizice.

Inițiativa legislativă conține și o prevedere ce va schimba condițiile în care se vor putea amplasa și folosi aparatele radar. Concret, potrivit proiectului, polițiștii nu vor mai putea instala radare pe mașinile neinscripționate și nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcați cu uniforma specifică.

Proiectul ce vizează modificarea legislației rutiere nu este deloc nou. De fapt, documentul a fost pus în dezbaterea Senatului cu doi ani în urmă, a trecut de votul Parlamentului în 2018, dar a fost trimis de președintele țării la Curtea Constituțională a României, care l-a declarat parțial neconstituțional, iar recent a fost adoptat din nou de Parlament.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele Absolvenții de liceu care au dat examenul de Bacalaureat și l-au luat cu o medie de cel puțin 6, 5 la toate materiile, ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele. Un proiect a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea