Rămâi conectat

Curier Județean

Părintele Teodor Hopârtean, preot al parohiei Tău, județul Alba, a trecut la cele veșnice: A slujit cu credință timp de 39 de ani

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Părintele Teodor Hopârtean, preot al parohiei Tău, județul Alba, a trecut la cele veșnice: A slujit cu credință timp de 39 de ani

Părintele Teodor Hopârtean, preot al parohiei Tău între anii 1978-2017, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de 16 septembrie 2022. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Teodor a fost oficiată luni, 19 septembrie 2022, după oficierea Sfintei Liturghii, la biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din municipiul Sibiu, de către părintele Ovidiu Pop, protopop al Blajului, înconjurat de un sobor de preoți.

Venerabilul slujitor al Sfântului Altar, părintele Teodor Hopârtean, s-a născut la data de 22 iunie 1952, în comuna Sâncrai, județul Alba, din părinții Aurel și Cornelia, fiind al treilea din cei patru copii. În perioada anilor 1960-1968, a urmat Școala Generală în satul natal, după care a frecventat cursurile Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Aiud, pe care le absolvă prin examenul de maturitate profesională în anul 1973. După terminarea liceului, urmează timp de un an Școala de conducători auto din Aiud, obținând permis de conducere pentru toate categoriile auto și cunoștințe temeinice de mecanică auto, pe care le va folosi în anii de preoție. Apoi, a frecventat cursurile Institutului Teologic Ortodox din Sibiu, în perioada anilor 1974-1978, în urma cărora a devenit licențiat în teologie.

Anul 1978 a fost unul cu o însemnătate aparte pentru părintele Teodor. După ce s-a căsătorit cu tânăra Mioara, din comuna Hosman, jud. Sibiu, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Ortodoxe Române Tău, protopopiatul Blaj, unde și-a desfășurat activitatea neîntrerupt timp de 39 de ani. În urma căsătoriei, Bunul Dumnezeu i-a binecuvântat cu nașterea celor două fiice: Claudia-Teodora, în anul 1978, și Mioara-Corina, în anul 1988.

Elit - Gustul Desăvârșit

Încă de la venirea în această comunitate, părintele Teodor a început munca de organizare a parohiei, care va spori an de an. Ajutat de credincioşi, a demarat lucrările necesare pentru consolidarea locașului de lemn, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, monument istoric din parohie. De asemenea, la biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, a realizat reparaţii la acoperiş, procurând odoare şi veşminte pentru sfintele slujbe. Continuă apoi lucrările de împrejmuire a curții bisericii parohiale şi de zugrăvire exterioară a bisericii.

Cu firea sa extrem de blândă și prin cuvinte puține, dar pline de înțelepciune, a știut să îndrume pe credincioșii săi asemenea unui cârmaci priceput corabia în furtună. Nu de puține ori a întâmpinat situații delicate, însă a beneficiat de dragostea și susținerea credincioșilor săi și a familiei. Prin întreaga sa lucrare în slujba comunităţii pe care a păstorit-o, preotul Teodor a devenit un fiu adevărat al satului Tău şi un părinte devotat şi blând rugător pentru mai multe generaţii de credincioşi care l-au căutat adesea cu drag la casa parohială şi la biserică. În ajunul praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului din anul 2005, părintele Teodor suferă un atac ischemic, în urma căruia își pierde temporar memoria și simțul vorbirii. Ulterior, a fost tratat de urgență la Spitalul Județean din Târgu-Mureș. Cu voia Bunului Dumnezeu, și-a recăpătat sănătatea aproape complet, însă a rămas până la sfârșitul vieții cu sechele care nu l-au împiedicat să-și desfășoare activitatea neîntrerupt, până la momentul pensionării.

Jertfelnicia părintelui Teodor s-a concretizat în relațiile cu credincioșii, familia și confrații preoți, împărțindu-se între familie și credincioși, fără să își neglijeze părinții trupești, în special pe mama Cornelia, pe care a îngrijit-o cu precădere până la plecarea ei la Domnul, în anul 2014. Începând cu data de 1 decembrie 2017, părintele Teodor Hopârtean s-a pensionat, retrăgându-se la locuința sa din Sibiu, spre a-și ajuta fiicele în creșterea nepoților. De asemenea, a locuit în casa părintească din satul Sâncrai.

Părintele Teodor nu avea să se bucure după pensionare de anii de liniște și odihnă binemeritată, întrucât în luna octombrie a anului 2019 a suferit o intervenție chirurgicală și, vreme de trei ani, efectuează un dureros tratament oncologic. În această perioadă, nu mai poate oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din municipiul Sibiu și nici la cea din satul natal, unde a slujit după pensionare. Totuși, a participat alături de doamna preoteasă la slujbele mănăstirilor Măgina și Rimetea, protopopiatul Aiud.

Părintele Teodor și-a dorit după pensionare să cerceteze mănăstirile transilvănene și să viziteze Țara Sfântă alături de familia sa, însă dorințele sale nu s-au împlinit decât parțial, fără a mai ajunge în Israel. Părintele Teodor a trecut din patria pământească spre patria cerească în după-amiaza zilei de 16 septembrie 2022, chemat fiind de lira cea dulce a îngerului izbăvirii, trupul îmbătrânit de ani și brăzdat de suferința bolii aflându-și odihna cea binemeritată. Rămâne, ca rod al misiunii sale pământești, o frumoasă moștenire, constând în lucrările de înfrumusețare a bisericii în care a slujit și în cultura duhovnicească transmisă fiilor duhovnicești care, alături de odraslele sfinției sale, vor purta pe mai departe amintirea tatălui și a părintelui de jertfă și de slujire sacerdotală până la moarte.

Pe data de 19 septembrie 2022, după oficierea Sfintei Liturghii la biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din municipiul Sibiu, a avut loc slujba de înmormântare oficiată de părintele Ovidiu Pop, protopop al Blajului, alături de alți șase preoți din Arhiepiscopia Alba Iuliei și din Arhiepiscopia Sibiului. La final, trupul părintelui Teodor a fost așezat cu pioșenie în mormântul familial din Cimitirul Municipial Sibiu. Pr. Protopop Ovidiu Pop


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Sesiunea de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”, ediția a XIV-a, s-a desfășurat la Sebeș

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Sesiunea de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”, ediția a XIV-a, s-a desfășurat la Sebeș

Vineri, 30 septembrie 2022, la Sebeş s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.

Manifestarea a fost organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeş, şi s-a bucurat de participarea a 39 de specialiști, muzeografi, cercetători și cadre didactice de la: Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Municipal Mediaș, Colegiul Tehnic Turda, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara şi Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul deschiderii oficiale a sesiunii de comunicări științifice, au fost lansate două dintre publicațiile științifice recente editate de personalul muzeului: „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, nr. 13/2021, prezentată de lect. univ. dr. Călin Anghel, și Cornel Tatai-Baltă, Călin Anghel, Radu Totoianu, „Colecţia Sava Henţia a muzeului municipal din Sebeş”, ediţia a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2022, prezentată de dr. Ioana Rustoiu (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia).

Ca punct final al deschiderii festive, a urmat prezentarea în plen de către dr. Mirel Drăgan și Timotei Hotea, de la Universitatea Politehnica Timişoara, a comunicării „Despre porţi şi oameni.
Valorificarea elementelor de patrimoniu arhitectural istoric şi spaţiu urban destructurat din Sebeş”, care a supus atenției atât specialiștilor prezenți, cât şi publicului interesat, propuneri de identificare şi de punere în valoare a ruinelor Porţii de Vest a fortificaţiei medievale a Sebeşului şi a barbacanei acesteia, dezafectate în secolul al XIX-lea şi care, parțial, se păstrează sub asfaltul străzii.

De asemenea, au fost oferite soluții de restructurare a unor spații publice din cartierele mai noi ale orașului Sebeș.

În continuarea programului, începând cu ora 12.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în prezența unui public numeros, a avut loc reprezentația de reconstituire istorică „Povestea Încoronării”, susținută de istorici și voluntari ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, în cadrul căreia a fost pusă în scenă încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, ca suverani ai României Mari, eveniment petrecut la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922.

Începând cu ora 14.00, s-au desfășurat lucrările celor trei secțiuni ale sesiunii de comunicări, „Arheologie”, „Patrimoniu” şi „Istorie”, în cadrul cărora, cei 39 de participanți au prezentat colegilor și publicului rezultatele ultimelor cercetări pe care le-au întreprins.

Evenimentul s-a încheiat la ora 19.00, organizatorii mulțumind și pe această cale participanților care au ținut să fie prezenți, alături de colegii lor de la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, și la ediția din acest an a sesiunii de comunicări științifice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

9 octombrie| Alexandru Andrieș în „Turneu Culinar”: Cetățenii din Sebeș se vor putea bucura de un spectacol gastronomico-muzical

BONTEA Alexandru

Publicat

în

9 octombrie| Alexandru Andrieș în „Turneu Culinar”: Cetățenii din Sebeș se vor putea bucura de un spectacol gastronomico-muzical

„Turneu Culinar” este o experiență unică a unui mix gastronomico-muzical marca Alexandru Andrieș.

Gastronomia presupune în acest caz ingredientele secrete a unei rețete proprii, evident dovedită în 40 de ani de „bucătăreală”.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Turneu culinar” un răsfăț cu arome fine… de cinci stele, alături de: Alexandru Andrieș, Ioana Mîntulescu, Berti Barbera, Călin Grigoriu, Sorin Romanescu.

Chef Alexandru Andrieș.

Vă așteptăm duminică, 9 octombrie 2022, începând cu ora 19.30, în sala de evenimente „Radu Stanca” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

5 octombrie| Semnarea Acordului de parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027, la Sala Unirii din Municipiul Alba Iulia

BONTEA Alexandru

Publicat

în

5 octombrie| Semnarea Acordului de parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027, la Sala Unirii din Municipiul Alba Iulia

La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană a aprobat Acordul de Parteneriat dintre Uniunea Europeană și România, în baza căruia țara noastră va beneficia, în perioada 2021-2027, de resurse financiare pentru dezvoltare durabilă, alocate de la nivel european și național, în valoare totală de peste 45 miliarde euro.

Acordul de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România acoperă finanțarea politicii de coeziune – care cuprinde Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus și Fondul de Coeziune – alături de Fondul pentru Tranziție Justă și Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură. Investițiile concrete din teritoriu vizează 8 programe regionale și 9 programe naționale, alocarea financiară nerambursabilă fiind de peste 31,5 miliarde euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acordul de Parteneriat subliniază importanța tranziției verzi și digitale în toate aspectele vieții economico-sociale, susținând inclusiv dezvoltarea economiei românești pe baze competitive, inovatoare și orientate către export.

Practic, prin acest document se garantează faptul că resursele publice alocate de Uniunea Europeană vor contribui la dezvoltarea inovării, la implementarea unor servicii medicale și sociale performante, la asigurarea celor mai bune oportunități de educație și formare, dar și la crearea unui sistem de transport sigur și ecologic, toate acestea asigurând creșterea competitivității țării noastre și a calității vieții tuturor cetățenilor.

Importanța acestui document pentru dezvoltarea durabilă a României este covârșitoare. În acest context, beneficiind de Înaltul Patronaj al domnului Nicolae-Ionel Ciucă, Primul-Ministru al României, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, responsabil de implementarea politicii europene de coeziune în țara noastră, va organiza

Festivitatea de semnare oficială a Acordului de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027 – eveniment programat a se desfășura în Sala Unirii din Alba Iulia, în data de 5 octombrie 2022, începând cu ora 15.45.

Documentul oficial va fi semnat de doamna Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune și Reforme și de domnul Marcel Ioan Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în prezența premierului român și a altor invitați din țară și de peste hotare.

În organizarea acestui eveniment a fost cooptată și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, având în vedere calitatea sa de Autoritate de Management pentru Programul Regional CENTRU 2021-2027.

Având în vedere importanța evenimentului de semnare a Acordului de Parteneriat pentru viitoarea perioadă de gestionare a fondurilor europene și impactul pe care organizația media pe care o reprezentanți îl are la nivel național, regional și local, avem plăcerea să vă invităm să participați la Festivitatea de semnare a Acordului de parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027, care va avea loc la Sala Unirii din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia (strada Muzeului, nr. 2), precum și la vizita la proiecte europene din perimetrul interior al Cetății Alba Carolina, care se va desfășura în intervalul orar 17.30-18.30.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea