Rămâi conectat

Curier Județean

Părintele Teodor Hopârtean, preot al parohiei Tău, județul Alba, a trecut la cele veșnice: A slujit cu credință timp de 39 de ani

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Părintele Teodor Hopârtean, preot al parohiei Tău, județul Alba, a trecut la cele veșnice: A slujit cu credință timp de 39 de ani

Părintele Teodor Hopârtean, preot al parohiei Tău între anii 1978-2017, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de 16 septembrie 2022. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Teodor a fost oficiată luni, 19 septembrie 2022, după oficierea Sfintei Liturghii, la biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din municipiul Sibiu, de către părintele Ovidiu Pop, protopop al Blajului, înconjurat de un sobor de preoți.

Venerabilul slujitor al Sfântului Altar, părintele Teodor Hopârtean, s-a născut la data de 22 iunie 1952, în comuna Sâncrai, județul Alba, din părinții Aurel și Cornelia, fiind al treilea din cei patru copii. În perioada anilor 1960-1968, a urmat Școala Generală în satul natal, după care a frecventat cursurile Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Aiud, pe care le absolvă prin examenul de maturitate profesională în anul 1973. După terminarea liceului, urmează timp de un an Școala de conducători auto din Aiud, obținând permis de conducere pentru toate categoriile auto și cunoștințe temeinice de mecanică auto, pe care le va folosi în anii de preoție. Apoi, a frecventat cursurile Institutului Teologic Ortodox din Sibiu, în perioada anilor 1974-1978, în urma cărora a devenit licențiat în teologie.

Anul 1978 a fost unul cu o însemnătate aparte pentru părintele Teodor. După ce s-a căsătorit cu tânăra Mioara, din comuna Hosman, jud. Sibiu, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Ortodoxe Române Tău, protopopiatul Blaj, unde și-a desfășurat activitatea neîntrerupt timp de 39 de ani. În urma căsătoriei, Bunul Dumnezeu i-a binecuvântat cu nașterea celor două fiice: Claudia-Teodora, în anul 1978, și Mioara-Corina, în anul 1988.

Încă de la venirea în această comunitate, părintele Teodor a început munca de organizare a parohiei, care va spori an de an. Ajutat de credincioşi, a demarat lucrările necesare pentru consolidarea locașului de lemn, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, monument istoric din parohie. De asemenea, la biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, a realizat reparaţii la acoperiş, procurând odoare şi veşminte pentru sfintele slujbe. Continuă apoi lucrările de împrejmuire a curții bisericii parohiale şi de zugrăvire exterioară a bisericii.

Cu firea sa extrem de blândă și prin cuvinte puține, dar pline de înțelepciune, a știut să îndrume pe credincioșii săi asemenea unui cârmaci priceput corabia în furtună. Nu de puține ori a întâmpinat situații delicate, însă a beneficiat de dragostea și susținerea credincioșilor săi și a familiei. Prin întreaga sa lucrare în slujba comunităţii pe care a păstorit-o, preotul Teodor a devenit un fiu adevărat al satului Tău şi un părinte devotat şi blând rugător pentru mai multe generaţii de credincioşi care l-au căutat adesea cu drag la casa parohială şi la biserică. În ajunul praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului din anul 2005, părintele Teodor suferă un atac ischemic, în urma căruia își pierde temporar memoria și simțul vorbirii. Ulterior, a fost tratat de urgență la Spitalul Județean din Târgu-Mureș. Cu voia Bunului Dumnezeu, și-a recăpătat sănătatea aproape complet, însă a rămas până la sfârșitul vieții cu sechele care nu l-au împiedicat să-și desfășoare activitatea neîntrerupt, până la momentul pensionării.

Jertfelnicia părintelui Teodor s-a concretizat în relațiile cu credincioșii, familia și confrații preoți, împărțindu-se între familie și credincioși, fără să își neglijeze părinții trupești, în special pe mama Cornelia, pe care a îngrijit-o cu precădere până la plecarea ei la Domnul, în anul 2014. Începând cu data de 1 decembrie 2017, părintele Teodor Hopârtean s-a pensionat, retrăgându-se la locuința sa din Sibiu, spre a-și ajuta fiicele în creșterea nepoților. De asemenea, a locuit în casa părintească din satul Sâncrai.

Părintele Teodor nu avea să se bucure după pensionare de anii de liniște și odihnă binemeritată, întrucât în luna octombrie a anului 2019 a suferit o intervenție chirurgicală și, vreme de trei ani, efectuează un dureros tratament oncologic. În această perioadă, nu mai poate oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din municipiul Sibiu și nici la cea din satul natal, unde a slujit după pensionare. Totuși, a participat alături de doamna preoteasă la slujbele mănăstirilor Măgina și Rimetea, protopopiatul Aiud.

Părintele Teodor și-a dorit după pensionare să cerceteze mănăstirile transilvănene și să viziteze Țara Sfântă alături de familia sa, însă dorințele sale nu s-au împlinit decât parțial, fără a mai ajunge în Israel. Părintele Teodor a trecut din patria pământească spre patria cerească în după-amiaza zilei de 16 septembrie 2022, chemat fiind de lira cea dulce a îngerului izbăvirii, trupul îmbătrânit de ani și brăzdat de suferința bolii aflându-și odihna cea binemeritată. Rămâne, ca rod al misiunii sale pământești, o frumoasă moștenire, constând în lucrările de înfrumusețare a bisericii în care a slujit și în cultura duhovnicească transmisă fiilor duhovnicești care, alături de odraslele sfinției sale, vor purta pe mai departe amintirea tatălui și a părintelui de jertfă și de slujire sacerdotală până la moarte.

Pe data de 19 septembrie 2022, după oficierea Sfintei Liturghii la biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din municipiul Sibiu, a avut loc slujba de înmormântare oficiată de părintele Ovidiu Pop, protopop al Blajului, alături de alți șase preoți din Arhiepiscopia Alba Iuliei și din Arhiepiscopia Sibiului. La final, trupul părintelui Teodor a fost așezat cu pioșenie în mormântul familial din Cimitirul Municipial Sibiu. Pr. Protopop Ovidiu Pop


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea