Rămâi conectat

Actualitate

Părintele care deține ordin de protecţie poate călători în străinătate cu minorul fără declaraţie notarială de la partenerul agresor: Propunere legislativă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Părintele care deține ordin de protecţie poate călători în străinătate cu minorul fără declaraţie notarială de la partenerul agresor: Propunere legislativă

Părinții care deţine ordin de protecţie vor putea călători în străinătate, însoţiti de copilul minor, fără a fi nevoiți să obţină de la partenerul agresor declaraţia notarială, potrivit unei propuneri legislative a USR.

Conform unui comunicat al USR transmis, duminică, Agerpres, iniţiativa legislativă în sprijinul victimelor violenţei domestice care deţin un ordin de protecţie împotriva partenerilor agresori a fost depusă de parlamentarii USR Radu Mihail, Iulian Lorincz şi Oana Ţoiu.

Citește și: Aproape 300 de copii din Alba, victime ale abuzurilor sexuale, fizice și emoționale, neglijării și exploatării, în primele 8 luni ale anului 2023

În prezent, părintele în grija căruia se află minorul trebuie să contacteze partenerul agresor pentru a stabili cu acesta o întâlnire la notarul public pentru semnarea declaraţiei.

Oana Ţoiu atrage atenţia că o treime din ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori, astfel că victima şi copilul aleg refugiul la soră, frate, mamă, prieteni, ceea ce pentru milioane de familii de români înseamnă şi rude sau prieteni în afara graniţelor ţării.

În plus, adaugă ea, copii adolescenţi efectuează vizite de studiu, participă la competiţii sportive sau concursuri educaţionale unde excelează, dar au nevoie de semnătura părintelui agresor să poată părăsi ţara şi refuzul devine motiv de şantaj sau răzbunare.

Deşi Legea pentru combaterea violenţei domestice interzice orice fel de contact între persoana agresată şi agresor, Legea referitoare la documentele de călătorie nu a luat în calcul acest aspect. Victimele sunt nevoite să obţină procură de la partenerul agresor dacă doresc să călătorească în străinătate cu copilul minor. Agresorii pot refuza acordarea acestei procuri, chiar dacă legea le interzice să ia orice decizie de autoritate părintească pe perioada ordinului de protecţie, precizează reprezentanţii USR.

„Cazurile pentru care se solicită ordin de protecţie în instanţă sunt preponderent cazuri de violenţă a bărbaţilor asupra femeilor. Anual, avem în România zeci de mii de femei victime ale violenţei domestice. În acest context, mamele au nevoie de o legislaţie care să le protejeze”, subliniază Radu Mihail.

La rândul său, Iulian Lorincz afirmă că femeile nu trebuie să mai fie în situaţia de a depinde de agresorii lor.

În 1991 a fost lansată campania internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor, care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeilor şi care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internaţională a Drepturilor Omului – adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului), se menţionează în comunicat.

Sursa: stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Rutier 2024: Care sunt documentele care nu trebuie să le lipsească șoferilor în cazul unui control al Poliției Rutiere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Codul Rutier 2024: Care sunt documentele care nu trebuie să le lipsească șoferilor în cazul unui control al Poliției Rutiere Conducătorii auto sunt nevoiți să aibă asupra lor mai multe documente pentru a le prezenta în cazul unui control, dacă sunt opriți de poliția rutieră, însă deși unele pot fi și în format electric, altele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea