Rămâi conectat

Ştirea zilei

Parc fotovoltaic de 80 de hectare la Teiuș: Un dezvoltator danez investește peste 50 de MILIOANE de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parc fotovoltaic de 80 de hectare la Teiuș: Un dezvoltator danez investește peste 50 de MILIOANE de euro

În cursul acestui an, mai exact în luna octombrie, Eurowind Energy, un dezvoltator și operator danez de proiecte eoliene, solare și hibride, va începe lucrările pentru construcția unui nou parc fotovoltaic cu o capacitate de 70 MW, în apropierea orașului Teiuș.

Potrivit unui comunicat al companiei, construcţia parcului reprezintă al patrulea proiect din România al companiei şi presupune o investiţie de 50 de milioane de euro, scrie Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ne-am propus ca, prin tot ceea ce facem, să contribuim la construirea unui viitor sustenabil, mai verde şi mai bun pentru noi toţi, iar parcul fotovoltaic de la Teiuş reprezintă încă un pas pe acest drum. Acest parc este doar începutul a ceea ce urmează ca parte a planurilor noastre în România, având un pipeline de proiecte energetice de aproximativ 4GW.
Suntem convinşi că, investind în soluţii de energie regenerabilă, nu ajutăm doar la diminuarea provocării climatice globale, ci şi la dezvoltarea unor zone şi comunităţi, ceea ce ne bucură enorm şi ne motivează să continuăm în această direcţie”, a declarat Adrian Dobre, country manager România, Eurowind Energy.

Parcul fotovoltaic de la Teiuş este al patrulea proiect de energie regenerabilă dezvoltat de Eurowind Energy în România, compania având 12 parcuri energetice operaţionale în Europa cu o capacitate de 100 MW. Celelalte proiecte locale sunt parcurile fotovoltaice de la Halchiu, Măgurele (amândouă construite în anul 2013) şi Pufeşti (construit în anul 2012), fiecare cu o capacitate de 2,03 MW, 3,38 MW, respectiv 1,5 MW, însumând o capacitate de aproximativ 7 MW.

Programat să devină operaţional anul viitor, în 2024, parcul fotovoltaic de la Teiuş va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 80 de hectare şi va avea 119.184 de module fotovoltaice, cu o capacitate totală de 70 MW, generând 102,05 GWh pe an. Astfel, noul proiect va putea alimenta anual cu energie electrică până la 30.050 de gospodării. După finalizarea construcţiei, Eurowind Energy va păstra în proprietatea sa parcul fotovoltaic.

„Noul parc agrovoltaic de la Teiuş va îmbina producţia de energie electrică din surse regenerabile (panouri fotovoltaice) cu agricultura, contribuind astfel la dezvoltarea zonei atât din punct de vedere energetic, cât şi al activităţilor agricole. 130 de proprietari vor putea folosi în scopuri agricole terenul de 80 de hectare pe care este construit parcul, animalele acestora având acces pentru a păşuna”, se menţionează în comunicat.

Cu un potenţial foarte mare de dezvoltare în întreaga lume, conceptul de proiect agrovoltaic presupune utilizarea la comun a aceleiaşi suprafeţe de teren atât pentru producţia de energie solară fotovoltaică, cât şi pentru agricultură, maximizând astfel resursele disponibile şi contribuind la diminuarea efectelor climatice.

Eurowind Energy are peste 400 de angajaţi în 15 ţări europene şi în SUA, fiind prezent pe piaţa din România din anul 2011.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Definitivat 2024| Profesorii se pot înscrie până pe 13 octombrie. CALENDARUL complet

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Definitivat 2024| Profesorii se pot înscrie până pe 13 octombrie. CALENDARUL complet

Conform Ministerului Educației, profesorii au posibilitatea să-și depună dosarele pentru examenul de definitivat din anul 2024 până la data de 13 octombrie. Acest lucru a devenit posibil odată cu semnarea ordinului de aprobare a Calendarului de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2023-2024.

Ministerul Educației a subliniat că, având în vedere intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, examenul de definitivat se va desfășura conform prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, cu toate modificările și completările ulterioare, până în anul școlar 2027-2028 inclusiv.

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul examenului de definitivat pentru anul 2024 este următorul:

Până la data de 13 octombrie 2023: Profesorii se pot înscrie la unitățile de învățământ;

În perioada 16-27 octombrie 2023: Dosarele de înscriere vor fi transmise la inspectoratele școlare, iar candidații vor fi informați cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere;

Până la data de 31 mai 2024: Vor avea loc inspecții de specialitate, prima inspecție până la 9 februarie și a doua până la 31 mai;

În intervalul 3-14 iunie 2024: Candidații vor completa dosarele lor;

La data de 24 iulie 2024: Va avea loc susținerea probei scrise;

La data de 30 iulie 2024: Rezultatele inițiale vor fi afișate;

În zilele de 30-31 iulie 2024: Se va permite înregistrarea contestațiilor;

La data de 6 august 2024: Vor fi afișate rezultatele finale ale examenului de definitivat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO: Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit miercuri 27 septembrie, 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa.

Citește și: FOTO: Trăieşte… într-un muzeu la Almaşu Mare, cu peste 10.000 de obiecte tradiţionale ale Apusenilor. Nea Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România

Nea Achim, din Almaşu Mare este un pasionat de tot ce îl înconjoară, lucruri autentice româneşti, care de-a lungul a trei decenii a reuşit să strângă peste 10.000 de obiecte, vechi de sute de ani. În casa sa, acum muzeu, stă la loc de cinste o colecţie vastă, ce cuprinde obiecte folosite în agricultură, minerit, în prelucrarea lemnului, a pietrei, colecţii numismatice, dar şi obiecte bisericeşti sau chiar vestimentare, precum portul popular. Toate au fost adunate din diverse locuri sau de la vecini, unele fiind salvate chiar şi de la fier vechi. Încă din stradă, casa-muzeu atrage toate privirile.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Iubitor al folclorului și datinilor românești, Emilian Achim este un păstrător al tradiției autentice, fiind un exemplu de mare român.

A adunat la muzeul său din Almașu Mare peste 15.000 de obiecte care ilustrează viața oamenilor din Munții Apuseni. O adevărată comoară care va fi lăsată generațiilor următoare, pentru a vedea cum se trăia odinioară în aceste frumoase locuri.

Astăzi, de ziua sa, Emilian Achim a lansat două cărți: Stânca de Granit și Țara Moților – leagăn al neamului românesc, volume care ne arată cine suntem, care este identitatea noastră ca popor.

La mulți ani! Vă mulțumim pentru lucrurile extraordinare făcute pentru județul Alba!”, a scris președintele CJ Alba, Ion Dumitrel pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist

Un bărbat din Alba a scăpat de un proces pentru infracțiunea de furt calificat, după ce procurorul a cerut renunțarea la urmărirea penală.

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis cererea în data de 14 septembrie, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.

La data de 5.04.2022, în jurul orei 22.00 inculpatul, martorul şi cumpărătorul se aflau la locuinţa celui din urmă. inculpatul i-a propus proprietarului locuinței să îi vândă, cu suma de 100 de lei, 25 de litri de motorină, pe care nu o avea la momentul respectiv, dar, o va sustrage din rezervoarele autocamioanelor parcate la ieşirea spre localitatea Cistei, în cazul în care cel de-al doilea era de acord să o cumpere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul a acceptat propunerea şi astfel, la data de 6.04.2022, în jurul orei 3.00, pe timp de noapte, inculpatul, aflat în stare avansată de ebrietate, a desfăcut buşonul rezervorului de la autocamionul marca Volvo, aparţinând persoanei vătămate şi a sustras cantitatea de 25 litri de motorina.

Inculpatul a revenit la locuinţa cumpărătorului şi a introdus carburantul sustras în rezervorul autoturismului acestuia, marca BMW. Acesta a pornit motorul autoturismului, însă nu a fost mulţumit de modul în care funcţionează cu motorina sustrasă şi i-a comunicat inculpatului că nu o va cumpăra.

Inculpaţii au scos motorina din rezervor, au depozitat-o în acelaşi bidon, iar carburantul a rămas la locuinţa complicelui, urmând ca acesta să găsească un cumpărător.

La data de 6.04.2022, autorul furtului şi complicele acestuia au fost identificaţi de organele de poliţie. Ambii inculpaţi au recunoscut şi regretat comiterea faptelor, iar complicele a predat bidonul cu motorină.

Partea vătămată a arătat că valoarea prejudiciului este de 210,75 lei, însă nu mai doreşte continuarea cercetărilor în cauză şi nu se constituie parte civilă, întrucât i-a fost restituită întreaga cantitate de motorină sustrasă.

Decizia este definitivă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare