Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

PARADOXUL secțiilor ATI din ALBA: suplimentarea de paturi este în zadar în lipsă de personal

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PARADOXUL secțiilor ATI din ALBA: suplimentarea de paturi este în zadar în lipsă de personal

În cursul zilei de luni, 20.09.2021, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au remis un comunicat către cetățenii români, presă și spațiul media în care anunțau: din cele 1084 paturi ATI destinate pacienților COVID-19, în România, doar 19 mai sunt libere. În capitala țării nu mai există nici un pat pentru un eventual pacient cu o formă gravă de infectare.

Comunicatul, printre altele, ne dădea de știre că am fost prinși nepregătiți, promisiunile de suplimentare a paturilor ATI s-au redus mai mult la vorbe și mișmașuri de imagine electorală decât la realizări concrete, iar similitudinea cu episodul Colectiv în care se promiteau secții noi și perfomante de arși te lovește precum „o bârnă în ochi”, cutuma proastei organizări și a unui management deficitar de la nivel central a fost respectată cu strictețe și de această dată.

IAR dacă am fi avut paturi destule ce ne-ar fi lipsit, în România, dar mai ales în capitala de suflet la Alba Iulia și în județ?

Pentru acest răspuns am apelat la un profesionist adevărat, un om ce odinioară era blamat că testează excesiv, iar acum, prin prisma testelor rapide, strategia lui tinde să confirme un adevăr esențial, valabil pentru orice infectare și orice virus, ori deopotrivă boală: prevenția este mult mai prețioasă decât tratamentul atunci când ne raportăm la viața unui om.

Am dat dovadă de egoism și m-am raportat doar la Alba Iulia și la județul Alba, fiindcă în tot acest context fiecare piesă de puzzle își joacă felia, ș-am întrebat: Care este situația? Ce facem dacă nu mai sunt paturi ATI? Iar răspunsul a fost unul surprinzător de bine argumentat și de un pragmatism rar, chiar dacă există riscul ca opinia publică să mă infecteze de pupincurism la adresa directorului Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea:

Secția principală de ATI a fost mutată la Aiud, la Alba Iulia mai există doar o secție de transfer cu două paturi, o secție intermediară. Deopotrivă ATI-ul Aiud poate să beneficieze de o suplimentare de paturi, dar nu există personal în județ îndestul încât să acopere această suplimentare, iar principala cauză este aceea că județul, chiar și țara, nu dispune de destui anesteziști – cei ce operează majoritatea procedurilor pe pacienți critici:

“Deși județul suferă din cauza lipsei de medici anesteziști , cei existenți depun eforturi supraomenești în această perioadă, astfel încât toți pacientii să beneficieze de tratament corespunzător. Așa cum s-a întâmplat și în trecut, medicii ATI vor face gărzi la Spitalul Municipal Aiud pe secția ATI COVID.”, declară directorul Direcției de Sănătate Publică Alba pentru ZiarulUnirea.ro

Totodată este de precizat faptul că sistemul de organizare presupune la nivel pur statistic și nu bazat pe realitatea din teren faptul că dacă în județul Alba există paturi libere în secțiile ATI, iar alte unități se confruntă cu o reală criză, acestea au posibilitatea să solicite transferul către unitatea ce dispune, teoretic, de paturi libere, dar de lipsă de personal care să gestioneze situația creată în urma transferului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea