Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Lansatoare HIMARS, militari din grupul de luptă NATO, personal din cadul Muzeului Unirii și Crucea Roșie

Ziarul Unirea

Publicat

în

PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Lansatoare HIMARS, militari din grupul de luptă NATO, personal din cadul Muzeului Unirii și Crucea Roșie

Parada militară de 1 Decembrie 2022, principalul punct de atracție al manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Romaniei, revine în forță la Alba Iulia, după perioada restricțiilor din pandemie. De 1 Decembrie albaiulienii și românii veniți din toată țara au din nou parte de o defilare grandioasă.

CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Parada militară va avea anul acesta, pe lângă militarii români, mai multe premiere. Una dintre ele vor fi cele patru sistemele de rachete pentru artilerie cu mobilitate mare HIMARS, coșmarul rușilor în Ucraina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, alături de colegii lor din armata română, la parada de 1 Decembrie 2022 de la Alba Iulia va defila și un detaşament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă dislocat la Cincu, judeţul Braşov.

Nu în ultimul rând la defilare vor participa pentru prima dată personal din cadul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română.

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Aproape 850 de militari și zeci de mijloace tehnice și autoutilitare vor participa la defilare

PROGRAMUL PARADEI DE 1 DECEMBRIE

Începând cu ora 13.40, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”).

În continuare, începând cu ora 14.00 va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a:

Citește și: CONCERTE de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Irina Rimes, Damian Drăghici, Surorile Osoianu, Zdob și Zdub, vor „arunca în aer” Piața Cetății, de Ziua Națională

  • 15 detașamente de defilare pe jos (aproximativ 850 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română),
  • 11 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă HUMVEE, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și ale organizației Crucea Roșie Română),
  • elicoptere IAR 330 SOCAT ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” și avioane F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”. Totodată, din cadrul dispozitivului de defilare pe jos va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă, dislocat la Cincu, județul Brașov.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Ziua Națională a României, 1 Decembrie, la Alba Iulia: „Caleidoscopul Unirii”, momente de animație, prezentări și reenactment istoric

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Națională a României, 1 Decembrie, la Alba Iulia: „Caleidoscopul Unirii”, momente de animație, prezentări și reenactment istoric

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României continuă în cursul zilei de astăzi, 1 decembrie, cu „Caleidoscopul Unirii”, care are loc în Piața Unirii din municipiul Alba Iulia.

În cadrul acestuia, sunt programate să aibă loc momente de animație, prezentări, precum și mult-așteptatul reenactment istoric.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor organizate de primărie și CJ, în Capitala Marii Uniri, de Ziua Națională a României

Autoritățile locale au pregătit în acest an, după doi ani de restricții cauzate de pandemie, un program solemn de Ziua Națională a României, cu paradă militară, primirea soliilor din cetățile de scaun și depuneri de coroane, dar și un Festival de România, cu spectacole stradale, de muzică populară, concerte și multe altele.

Principalele evenimente din țară. Ziua de 1 decembrie este una cu o importantă istorie pentru români și România. În urmă cu aproape 104 ani, pe 1 decembrie 1918, a avut loc Marea Unirea, moment în care Transilvania s-a unit cu România. În fiecare an, evenimente importante au loc în mai multe orașe din România și nu numai, pentru a celebra Ziua Națională.

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Aproape 850 de militari și zeci de mijloace tehnice și autoutilitare vor participa la defilare

Evenimentele care vor avea loc pe 1 Decembrie 2022 sunt mult mai așteptate decât în anii precedenți, fiind primul an în care nu vor exista restricții, după ultimii doi ani de pandemie de coronavirus.

Celebrarea din ziua de 1 decembrie marchează cel mai important moment din istoria românilor: Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Regatul Român, în anul 1918.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Un agent de poliție din Alba s-a oprit din dirijat circulația pentru a ajuta o bătrânică să treacă strada

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un agent de poliție din Alba Iulia s-a oprit joi după-masa, de 1 decembrie, din dirijat circulația pentru a ajuta o bătrânică să treacă strada.

Imaginile au fost surprinse de un trecător în zona trecerii de pietoni de la Hotel Cetate, joi după-masa, după parada militară organizată de Ziua Națională a României.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bătrânica se pare că se deplasa cu dificultate, iar agentul care la momentul respectiv dirija circulația, i-a oferit brațul său drept spirjin și a ajutat-o să traverseze împreună strada în siguranță.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| România, singura femeie din țara noastră care își serbează ziua numelui de 1 decembrie. Ce legătura are cu Regele Carol al II-lea

Ziarul Unirea

Publicat

în

O singură femeie din țară își serbează ziua numelui de Ziua Națională a României. O cheamă România Matcașu și se mândrește că poartă numele țării noastre.

Pe lângă mândria de a purta numele de România, mai are și un alt motiv de mândrie, nu mai puțin important.

Elit - Gustul Desăvârșit

România Matcașu și legătura cu Regele Carol al II-lea

România Matcașu provine dintr-o familie cu 16 frați, din satul Pleșcoi, județul Buzău. Din cauza problemelor financiare, tatăl ei a apelat la însuși Regele Carol al II-lea, care a acceptat să îi boteze fiica. Totuși, evenimentele următoare au făcut ca M.S. să nu apuce să o mai creștineze. Povestește chiar „Milica”, așa cum o alintă apropiații: „Regele Carol mai boteza copii și pe tata l-a învățat cineva, a făcut o cerere, dar n-a apucat să mă boteze, mi-a dat doar numele la sfat, numele de România”.

La vârsta de 16 ani, „Milica” a luat drumul Brașovului și s-a angajat la Uzina Tractorul. Acolo avea să îl întâlnească și pe bărbatul ce ulterior i-a devenit soț și cu care are doi copii, o fată și un băiat.

Femeia povestește că, la auzul numelui, oamenii au avut de-a lungul timpului reacții dintre cele mai ciudate. Însă ei nici că i-a păsat, ba spune că întotdeauna și-a purtat numele cu mândrie: „Peste tot, cine aude prima dată, se miră. Zice: «Cum? Nu! Spune-ți numele!». «Păi, ăsta e numele meu». Nu le vine să creadă… și popa la biserică, și la sfat, la poliție, peste tot s-au mirat. Chiar și la cununie m-au pus să repet cum îmi zice, credeau că le-am spus țara în care m-am născut”.

„Mi-ar plăcea să pot boteza o fetiță cu prenumele România. Niciodată nu m-am simțit dezavantajată că mă numesc România” – România Matcașu

De 1 decembrie, a devenit deja o tradiție ca la ușa ei să bată oaspeți dragi. Iar România Matcașu le zâmbește tuturor apropiaților când, din prag, spune „La mulți ani, române!”. „La mulți ani, România!”, i se răspunde.

Sursa: gandul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea