Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Panouri fotovoltaice: Cât pot câștiga românii din vânzarea energiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Panouri fotovoltaice: Cât pot câștiga românii din vânzarea energiei

Mulți români își montează aceste sisteme din banii lor, pentru că programul statului, denumit Casa Verde, înseamnă luni de așteptare și multă birocrație.

Până acum, din cele 44.000 de dosare depuse, nici jumătate nu au fost evaluate și aprobate.

Ministerul Mediului susține că, până la sfârșitul anului, va fi organizată o sesiune la care se așteaptă să fie înregistrare sute de mii de cereri.

Claudiu și-a instalat panourile fotovoltaice din banii lui. Și asta pentru că a vrut să scape de birocrația prin care ar fi trebuit să treacă pentru finanțarea de la Administrarea Fondului pentru Mediu.

Claudiu Sasu, prosumator: ”Așteptarea asta ne costă, sistemul meu e ceva mai complex, a costat vreo 35.000 de euro, dar e un sistem mare, capabil să îmi asigure energia pentru trei mașini electrice, pentru încălzire și evident să mai și vând în rețea. Ca și idee, în ultimele cinci luni am vândut în rețea de 7.700 de lei”.

Mulți fug de programul Casa Verde din aceleași cauze: birocrația și suma mică finanțată, doar 20.000 de lei.

Răzvan Cărpinișan, consultant sisteme fotovoltaice: ”Timpul de așteptare e foarte mare, clienții preferă să își instaleze pe banii proprii, să nu aștepte. Cererea a explodat în ultimele luni, cred că a început undeva din mai, martie, un interes foarte mare pe fotovoltaice. O casă care consumă undeva la 400 de kwh pe lună și s-a montat un sistem de 5,4 kw, preț total de 6.300 de euro. În acest cost au intrat 12 panouri de 450 w”.

Până acum, o persoană care voia să își monteze panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde trebuia să apeleze la un instalator.

Autoritățile speră să fie 30.000 de prosumatori până la sfârșitul anului

Acesta se ocupa de dosarul care trebuie depus la Administrația Fondului pentru Mediu și să se ocupe astfel de toată birocrația. Acum însă lucrurile s-ar putea simplifica pentru următoarea sesiune, după exemplul Rabla Electrocasnice.

Mihai Verșescu, Organizația Patronală a Proucătorilor de Energie din Surse Regenerabile: ”Viitorul prosumator să se adreseze el direct Fondului de Mediu, nu cum este în momentul actual, printr-un instalator. Gândiți-vă, dacă sunt de exemplu 500 de dosare sau un instalator poate să aibă 10 dosare, 500, au existat cazuri cu 2.000 de dosare, în cât timp poate să aplice la acest program? Așa, fiecare consumator este anunțat cu o perioadă anterioară de 2-3 săptămâni, își pregătește aceste acte și le încarcă singur pe platforma AFM. Va scădea și costul proiectului, pentru că instalatorii în prezent au personal angajat pentru birocrația statului român”.

În acest moment, sunt înregistrați 17.400 de prosumatori, cum sunt numiți cei care produc energie pentru consum propriu și vând surplusul, fiind conectați la sistemul național.

Estimările autorităţilor arată că, până la sfârşitul anului, numărul lor va fi de 30.000 de prosumatori.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea