Rămâi conectat

Actualitate

Panouri fotovoltaice: Cât pot câștiga românii din vânzarea energiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Panouri fotovoltaice: Cât pot câștiga românii din vânzarea energiei

Mulți români își montează aceste sisteme din banii lor, pentru că programul statului, denumit Casa Verde, înseamnă luni de așteptare și multă birocrație.

Până acum, din cele 44.000 de dosare depuse, nici jumătate nu au fost evaluate și aprobate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministerul Mediului susține că, până la sfârșitul anului, va fi organizată o sesiune la care se așteaptă să fie înregistrare sute de mii de cereri.

Claudiu și-a instalat panourile fotovoltaice din banii lui. Și asta pentru că a vrut să scape de birocrația prin care ar fi trebuit să treacă pentru finanțarea de la Administrarea Fondului pentru Mediu.

Claudiu Sasu, prosumator: ”Așteptarea asta ne costă, sistemul meu e ceva mai complex, a costat vreo 35.000 de euro, dar e un sistem mare, capabil să îmi asigure energia pentru trei mașini electrice, pentru încălzire și evident să mai și vând în rețea. Ca și idee, în ultimele cinci luni am vândut în rețea de 7.700 de lei”.

Mulți fug de programul Casa Verde din aceleași cauze: birocrația și suma mică finanțată, doar 20.000 de lei.

Răzvan Cărpinișan, consultant sisteme fotovoltaice: ”Timpul de așteptare e foarte mare, clienții preferă să își instaleze pe banii proprii, să nu aștepte. Cererea a explodat în ultimele luni, cred că a început undeva din mai, martie, un interes foarte mare pe fotovoltaice. O casă care consumă undeva la 400 de kwh pe lună și s-a montat un sistem de 5,4 kw, preț total de 6.300 de euro. În acest cost au intrat 12 panouri de 450 w”.

Până acum, o persoană care voia să își monteze panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde trebuia să apeleze la un instalator.

Autoritățile speră să fie 30.000 de prosumatori până la sfârșitul anului

Acesta se ocupa de dosarul care trebuie depus la Administrația Fondului pentru Mediu și să se ocupe astfel de toată birocrația. Acum însă lucrurile s-ar putea simplifica pentru următoarea sesiune, după exemplul Rabla Electrocasnice.

Mihai Verșescu, Organizația Patronală a Proucătorilor de Energie din Surse Regenerabile: ”Viitorul prosumator să se adreseze el direct Fondului de Mediu, nu cum este în momentul actual, printr-un instalator. Gândiți-vă, dacă sunt de exemplu 500 de dosare sau un instalator poate să aibă 10 dosare, 500, au existat cazuri cu 2.000 de dosare, în cât timp poate să aplice la acest program? Așa, fiecare consumator este anunțat cu o perioadă anterioară de 2-3 săptămâni, își pregătește aceste acte și le încarcă singur pe platforma AFM. Va scădea și costul proiectului, pentru că instalatorii în prezent au personal angajat pentru birocrația statului român”.

În acest moment, sunt înregistrați 17.400 de prosumatori, cum sunt numiți cei care produc energie pentru consum propriu și vând surplusul, fiind conectați la sistemul național.

Estimările autorităţilor arată că, până la sfârşitul anului, numărul lor va fi de 30.000 de prosumatori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cât ai putea plăti în plus, în funcție de ROBOR și IRCC: Ratele românilor continuă să crească

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cât ai putea plăti în plus, în funcție de ROBOR și IRCC: Ratele românilor continuă să crească

Ratele la credite cresc într-un ritm îngrijorător și perspectiva nu e deloc bună pentru cei îndatorați. Banca Națională a majorat din nou dobânda cheie, în încercarea de a mai potoli scumpirile.

Aceasta a ajuns la 6,75% și este cel mai ridicat nivel din 2010 până acum. Asta poate duce la noi creșteri de dobânzi și pentru cei care au credite, după ce ratele au crescut deja de câteva ori în ultimele luni. Pentru moment, însă, indicele ROBOR este în ușoară scădere, după ce Consiliul Concurenței investighează mai multe bănci tocmai din cauza acestui indice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cum inflația este încă mare, BNR a majorat dobânda de politică monetară pentru a opta oară consecutiv anul acesta, de la 6,25, la 6,75%. Este mai puțin decât anticipau unii analiști, așa că e posibil ca ROBOR să scadă ușor în perioada următoare.

Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România: „Deja includeau o anticipație de 50-75 de puncte de bază creștere de rată de dobândă a Băncii Centrale. Cum a fost pe partea joasă a intervalului, 50 de puncte de bază, deci ușor mai puțin decât media anticipațiilor pieței, e posibil ca această acțiune să ducă la o ușoară corecție. Însă ratele ROBOR vor rămâne la un nivel ridicat.”

În ultimele zile, indicele ROBOR a coborât ușor, de la 8,20%, la 8,14%, cel mai scăzut nivel din ultimele săptămâni. Cele 10 bănci care participă la calculul indicelui sunt în vizorul Consiliului Concurenței, care a început un control pentru a verifica dacă nu cumva au majorat artificial acest indice.

Oricum, anul următor, toate dobânzile vor rămâne mari, spun analiștii, așa că nu este exclus ca ratele celor împrumutați să mai crească.

De exemplu, pentru un credit de 250.000 de lei, rata pentru un credit dependent de ROBOR ar mai putea crește cu 160 de lei, dacă indicele ajunge la 9%, după ce deja a crescut cu 1.000 de lei față de toamna anului trecut. Pentru un credit dependent de IRCC, rata va trece de 2.000 de lei din ianuarie și din primăvară ar mai putea crește din nou, potrivit finzoom.ro.

Irina Chițu, analist economic: „Important este ca fiecare să se uite la propriul credit și să își facă câteva comparații, să compare ce se întâmplă în piață la ofertele noi cu dobândă fixă. Dacă sunt încă pe ROBOR să treacă mai întâi la IRCC și apoi să se uite spre dobânzi fixe, adică să facă ceva cât mai rapid,dar să nu stea, pentru că nu vor scădea dobânzile prea curând.”

Pe de altă parte, Banca Națională încurajează în această perioadă economisirea. Au crescut și dobânzile la depozite. Doar că ele sunt mai mici ca rata inflației.

În plus, românii care au economii pot să investească în titluri de stat Tezaur pe un an sau doi ani, cu dobânzi de până la 9,15%.

Din cauza inflației mari, dobânzile cresc nu doar la noi, ci și în restul Europei, precum și în Statele Unite.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Se mișcă lucrurile, după nemulțumirile francezilor: Grup de lucru comun pentru înzestrarea Armatei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se mișcă lucrurile, după nemulțumirile francezilor: Grup de lucru comun pentru înzestrarea Armatei Române

Ministrul Economiei, Florin Spătaru anunţă miercuri că, împreună cu Angel Tîlvăr, ministrul apărării naţionale, a iniţiat organizarea unui grup de lucru comun pentru a fi stabilite priorităţile şi obiectivele strategice care privesc înzestrarea Armatei Române.

Decizia vine după ce militarii francezii s-au plâns de condițiile de campare din România.

”Strategia revitalizării industriei de apărare trebuie să urmărească interesele comune ale ministerelor economiei şi apărării naţionale. De aceea, împreună cu Angel Tîlvăr, ministrul apărării naţionale, am iniţiat organizarea unui grup de lucru comun pentru a fi stabilite priorităţile şi obiectivele strategice care privesc înzestrarea Armatei Române”, spune ministrul Economiei într-o postare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Florin Spătaru arată că ”dinamizarea activităţii companiilor din industriei de apărare coordonate de Ministerul Economiei ţine atât de măsuri de adaptare şi reformare a cadrului legislativ, cât şi de alinierea pe termen mediu şi lung a planurilor de înzestrare ale Armatei României cu strategiile de dezvoltare şi retehnologizare la nivelul agenţilor economici”.

”Am în vedere aici atât proiecte concrete, care pot fi demarate pe termen scurt, cât şi eficientizarea cadrului general de cooperare, pentru modernizarea acestui sector economic strategic al ţării noastre. Salut deschiderea ministrului Tîlvar pentru colaborarea între cele două ministere şi susţinerea MApN pentru implicarea industriei de apărare din România în realizarea capabilităţilor militare, fiind luată în considerare ca prim contractant al operatorilor români”, mai precizează ministrul Economiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Șoferi din Alba, prinși BEȚI la volan: Care este alcoolemia „record” din aceste zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferi din Alba, prinși BEȚI la volan: Care este alcoolemia „record” din aceste zile

La data de 9 noiembrie 2022, în jurul orei 03,40, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un tânăr de 22 de ani, din comuna Lopadea Nouă, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Ardealului din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Elit - Gustul Desăvârșit

La data de 8 noiembrie 2022, în jurul orei 20,00, polițiștii rutieri din Sebeș au depistat un bărbat de 55 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Augustin Bena din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,38 mg/l în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemie.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea