Actualitate
Pachetul social pentru categoriile vulnerabile: Cum și când vor primi beneficiarii voucherele de 50 de euro. Precizări de la ministrul Muncii
Pachetul social pentru categoriile vulnerabile: Cum și când vor primi beneficiarii voucherele de 50 de euro. Precizări de la ministrul Muncii
Marius Budăi, ministrul Muncii, a dat noi explicații cu privire la acordarea voucherelor de 50 de euro persoanelor care fac parte din categoriile vulnerabile.
Beneficiarii acestor vouchere sunt pensionari cu pensii mai mici de 1.500 de lei, persoane cu dizabilităţi, copii din orfelinate şi centre de plasament, familii monoparentale, familii în care venitul este mai mic de 600 de lei pe cap de familie.
„Sunt peste 2,3 milioane de pensionari care vor beneficia de această măsură, peste 800 de persoane cu dizabilităţi şi acum suntem în construcţie pe numărul de copii care vor primi vouchere de 30 de euro pentru preîntâmpinarea abandonului şcolar. Am majorat deja norma de hrană pentru copiii din orfelinate, pentru masa din spitale„, a precizat ministrul Muncii în emisiunea moderată de Ioan Korpos.
Autorităţile se gândesc la două modalităţi prin care beneficiarii să primească aceste vouchere.
„Sunt două soluţii: ori pe suport tehnic, ori ca acel tip de card cum a fost la alimente. Dacă va fi listat, în ziua cu pensia vor primi şi voucherul. Va fi folosit pe sistemul bonurilor de masă„, a explicat ministrul.
Marius Budăi a precizat că, în cazul achiziţiei de produse cu vouchere, nu se va primi rest. De aceea, recomandă cumpărarea unei cantităţi mai mari de produse, care ideal ar fi să fie neperisabile.
„Noi ne-am gândit la şase categorii de produse de bază. Îţi poţi face stocuri de produse neperisabile, nu mergem în fiecare zi cu voucher şi ne cumpărăm o pâine, că nu primim rest”, a mai spus ministrul.
Voucherele de 50 de euro vor fi distribuite începând cu luna iunie, din două în două luni. Astfel, beneficiarii le vor primi în iunie, august, octombrie şi decembrie.
Ministrul Budăi nu exclude o majorare a pensiilor până la sfârşitul anului, dar nici nu vrea să dea speranţe seniorilor. Spune că nu poate direcţiona tot bugetul către pensii, mediul de afaceri fiind la fel de important, pentru că el asigură locurile de muncă.
„Nu putem să ducem toţi banii în social şi să nu sprijinim şi mediul de afaceri. Trebuie să ajutăm mediul de afaceri să apere locurile de muncă. Ar fi excepţional să reuşim să acordam o a doua majorare în acest an. Pentru acei pensionari care au avut pensia minimă, le-a crescut cu 25%, pentru ceilalţi, cu 10%. Trebuie să găsim măsuri. Să nu-şi închipuie cineva că prin ceea ce am făcut îi vom îmbogăţi pe bieţii oameni, nicidecum. Încercăm să fim un sprijin în faţa acestui val de scumpiri„, a mai spus ministrul Budăi.
Sursa: romaniatv.net

Actualitate
Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea
Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea
Conform unui ordin al Ministerului Muncii, șapte noi profesii au fost recent incluse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Clasificarea Ocupațiilor din România cuprinde toate meseriile recunoscute din România, o listă care este permanent actualizată.
1. Creator/conceptor articole vestimentare 311944
2. Expert comunicare guvernamentală 243224
3. Expert e-guvernare 242234
4. Inspector de urmărire și administrare bunuri 261924
5. Manager comunicare guvernamentală 121311
6. Specialist marketing online 243105
7. Tehnician de radiologie și imagistică licențiat 226928
Astfel se poate observa că ocupația ”instructor de dans” se mută din grupa de baza 2653 Dansatori și coregrafi în grupa de bază 3423 Instructori și coordonatori de programe de pregătire fizică și activități recreative, la codul 342310.
În februarie au fost introduse 69 de noi ocupații, ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.
În anul 2022, până la această oră au fost adăugate aproape 30 de noi profesii.
Noile ocupații adăugate în COR de la începutul lui 2022
1. administrator de securitate în domeniul TIC – 252908
2. analist comportamental – 226927
3. analist de afaceri – 242120
4. analist de afaceri în domeniul TIC – 251102
5. analist în servicii și politici de sănătate – 242233
6. analist testare software- 351108
7. aranjor muzică – 265245
8. arhitect de interior – 216111
9. arhitect de sistem în domeniul TIC – 251104
10. artist multimedia – 265111
11. asistent medical specializat – 222102
12. auditor de securitate cibernetică – 252906
13. barman preparator de cafea (barista) – 513203
14. chimist analist – 211312
15. compozitor muzică de film/teatru – 265240
16. compozitor muzică electronică – 265241
17. compozitor muzică publicitară – 265243
18. compozitor muzică sacră – 265242
19.compozitor muzică usoară/pop – 265239
20. conducător formație muzicală – 265248
21. consilier de stat – 111241
22. consilier filosofic – 263311
23. consultant de securitate cibernetica – 252907
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României
Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României
Fostul președinte Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi și cere acest lucru în instanță, unde a deschis un proces împotriva Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Părțile, chemate joi în fața magistraților Curții de Apel București, informează Mediafax.
Traian Băsescu are calitatea de reclamant în procesul de la Curtea de Apel București, iar SPP este pârât. Fostul președinte cere instanței de contencios administrativ şi fiscal suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022.
Dosarul a fost înregistrat în 28 aprilie, la o lună după ce fostul președinte al României a rămas fără privilegiile pe care le-a avut ca șef al statului, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei securități.
Fostul președinte Traian Băsescu ar putea fi evacuat din vila de protocol și s-a cerut ajutorul unui executor judecătoresc. RA-APPS a anunțat miercuri că Băsescu nu a respectat termenul legal pentru eliberarea imobilului.
„Prin notificarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) din data de 28.03.2022, Dlui. Traian Băsescu, beneficiarul contractului nr. 1.905/19.02.2015 având ca obiect folosința gratuită a imobilului- reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, i s-a comunicat faptul că în termenul prevăzut de lege de 60 de zile de la încetarea contractului, atât Dumnealui, cât și membrii familiei au obligația de a elibera și de a preda reședința oficială. În data de 23.05.2022 s-a împlinit termenul legal de 60 de zile în care Dl. Traian Băsescu avea obligația de a elibera și preda imobilul situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1″, au anunțat reprezentanții RA-APPS.
Ca urmare, fostul președinte ar putea fi evacuat.
„Întrucât imobilul menționat nu a fost eliberat și predat către R.A.-A.P.P.S., fostul Președinte al României a fost notificat, în acest sens, prin executor judecătoresc. Precizăm faptul că, în condițiile în care nu se va da curs notificării în sensul eliberării reședinței oficiale, vom demara procedurile de evacuare”, au precizat reprezentanții RA-APPS.
Fostul președinte al României a pierdut dreptul de a folosi locuința de protocol, după ce instanța supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Ulterior, Traian Băsescu a anunțat că își cumpără un apartament în București pentru a elibera vila RA-APPS.
Actualitate
Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles
Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles
Ministerul Transporturilor încearcă să salveze CFR Marfă, o companie-cheie a statului, mai ales în contextul crizei din Ucraina, când este nevoie de soluţii rapide pentru transportul volumelor mari, în special cereale.
CFR Marfă are pierderi şi datorii uriaşe, iar variantele pe care le va propune guvernul trebuie să respecte regulile de concurenţă pe care le-a stabilit Comisia Europeană.
Soarta companiei CFR Marfă ar putea fi decisă în luna iunie, la Bruxelles, când ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, urmează să propună Comisiei Europene variantele statului român, notează RRA.
Cu o cotă de piaţă de 20%, CFR Marfă trebuie să returneze Ministerului Finanţelor peste 500 de milioane de euro, reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal în 2013, o variantă fiind procedura de dare în plată, adică transferul de active, clădiri şi mai ales materialul rulant, vagoane şi locomotive.
CFR Marfă are peste 27.000 de vagoane, însă funcţionale sunt 8.500. În portul Constanţa, luna trecută, au fost mutate aproape 400 de vagoane, iar alte 300 de vagoane, nemişcate de ani buni, blochează liniile de tren care trebuie eliberate urgent pentru a ajuta la descărcarea mărfurilor.
Corneliu Vişoianu, director în Ministerul Transporturilor: „Organizăm o vizită la Bruxelles, unde domnul ministru va purta aceste discuţii direct cu Comisia, încercând să rezolvăm problemele de legalitate.”
sursa: forbes.ro
-
Ştirea zileiacum 13 ore
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO VIDEO| „CADOUL” primit de un diriginte din Alba, din partea elevilor săi, cu ocazia încheierii clasei a XII-a: „Avea nevoie de un tuning”
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
L-AȚI VĂZUT? Alertă în România: Polițiștii caută un bărbat suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp
-
Curier Județeanacum 18 ore
FOTO| Imagini inedite în Apuseni: Un RÂS, surprins tolănit la soare în zona Dealul Piciorului
-
Actualitateacum 19 ore
Pensiile de stat și salariu minim vor crește substanțial în Rusia de la 1 iunie 2022. Anunțul președintelui Vladimir Putin
-
Curier Județeanacum 20 de ore
FOTO| Șofer din Alba, judecat pentru ucidere din culpă: A provocat un accident soldat cu decesul fiului său. Ce a hotărât Judecătoria Aiud
-
Curier Județeanacum 17 ore
Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit
-
Ştirea zileiacum 10 ore
LIVE VIDEO| Ceremonia de absolvire a clasei a XII-a a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia: 103 ani de tradiție în învățământ
-
Politică Administrațieacum 20 de ore
Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”
-
Actualitateacum 21 de ore
Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC
-
Actualitateacum 13 ore
FOTO VIDEO| Sărbătoare în curtea Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa”: Elevii clasei a XII-a au avut parte de ceremonia de sfârșit de an școlar
-
Actualitateacum 12 ore
FOTO| Posibilă MEGA investiție la Câmpeni: Un producător de încălțăminte ar putea crea 200 de locuri de muncă în Țara Moților, spune senatorul Matieș