Rămâi conectat

Politică Administrație

Ovidiu JIDVEIAN, preşedintele PSD Alba Iulia: România are nevoie de un guvern legitim

Publicat

în

    Am urmărit cu atenţie evenimentele ultimei săptămâni, preferând să nu-mi spun părerea „la cald”, determinat de voinţa politică. Expunerea mea de azi, deşi mai elaborată decât de obicei, face apel la răbdarea dumneavoastră de a aborda câteva aspecte care ţin în mod necesar de impunerea unor principii care să normalizeze o societate dominată de incertitudine şi dezbinare. Nu am să mă folosesc, în expunerea mea, nici de jigniri, nici de ironii ieftine, ele nefiind potrivite, după părerea mea, discursului politic al unui om care a depăşit sfera discuţiilor precum cele de la piaţă. Instalarea noului guvern a fost fără doar şi poate un exerciţiu de imagine menit să pună în evidenţă faptul că actualul şef al statului a înţeles nevoia societăţii civile de schimbare a unei clase politice compromise definitiv în ochii electoratului. Aducerea la cârma unui guvern tânăr şi inexpresiv la nivelul rolului pe care trebuie să îl îndeplinească într-o perioadă de tensiuni sociale fără precedent a unui premier cu o imagine relativ bună în rândul unei societăţi care, vă reamintesc, nu l-a votat niciodată pentru nici un post. Toate acestea nu reprezintă altceva decât încercarea de a spune populaţiei că ne aflăm din nou pentru a nu ştiu câta oară la început de drum şi că din nou e nevoie de răbdare. În timpul acestui exerciţiu în care s-a vorbit despre experienţă, despre scris şi citit, de parcă România la acest moment e vreun cenaclu literar, ţara se confruntă cu o iarnă care a îngropat în zăpadă zeci de localităţi. În acest timp în care vreun director de protocol număra paharele de şampanie pentru marea schimbare, românii din judeţele Vrancea şi Buzău îşi numărau morţii. Ar fi de prisos să mai spun ceva.
Să revenim însă la ceea ce spuneam anterior despre nevoia de legitimitate, apreciind că un simplu exerciţiu de imagine care nu mai are putere asupra nimănui în aceste momente nu rezolvă problema actualei majorităţi care în mod evident nu se mai bucură de sprijinul electoratului, dovada evidentă fiind strada şi teama exagerată de declanşarea alegerilor anticipate, singura formă de a depăşi o criză politică, care se va adânci în lunile care urmează. Pentru mine, ca tânăr politician care m-am prezentat în faţa electoratului la alegerile trecute, ca om care am deţinut şi funcţii în baza algoritmului politic, un principiu trebuie apărat dincolo de coloratura politică sau de interesul politic imediat pe care îl are orice forţă politică aflată în opoziţie. Politicianul trebuie să fie reprezentativ pentru cei pe care îi conduce şi să facă în mod necesar parte dintr-o majoritate dorită de electorat. În acest caz nu se întâmplă deloc aşa, e doar un joc politic prin care se amână inevitabilul, adică pierderea alegerilor de către PD-L şi aliaţii săi.
S-a vorbit mult despre un scenariu de Putinizare a României, prin impunerea unui premier care să devină ulterior candidatul la funcţia de preşedinte al acestei ţări, s-a dat mult prea des exemplul preşedintelui american George Bush, cel care provenea din sfera serviciilor speciale, dar uităm, ca de fiecare dată când ne justificăm acţiunile profund nedemocratice, că oamenii despre care vorbim au trecut printr-un proces electoral în urma căruia au fost aleşi de oamenii care îi considerau reprezentativi şi competenţi să stabilească ordinea în respectivele societăţi. E limpede pentru mine că în acest context guvernarea Mihai Răzvan Ungureanu e supusă unui eşec răsunător, ea nu face altceva decât să risipească timpul comunităţii româneşti care conform sondajelor de opinie doreşte cu totul altceva. Odată cu instalarea acestui guvern a cărui menire e insuficient explicată dintr-un motiv relativ simplu, nu are consistenţă, România dă exemplul unui derapaj grav de la regulile democratice. Sigur că aceste puncte de vedere nu spun că actualul premier nu are competenţă în ceea ce a făcut până acum şi nici nu sunt eu cel care să judece acest aspect, însă în acest moment ţara are nevoie de un guvern al cărui mandat să fie de ordin tehnic, în sensul pregătirii alegerilor anticipate cât mai rapid cu putinţă. Sigur că s-a invocat aici un anumit tip de dorinţă externă, că s-au invocat principii complexe de geostrategie pe care, desigur, marele public nu poate să le pătrundă însă, pe fond, asistăm doar la o nouă etapă din jocul unui om care înţelege foarte bine că prezentarea în faţa electoratului, respectând regulile democratice, nu înseamnă decât un dezastru pentru actuala putere, cea care se va afla pentru foarte mulţi ani în opoziţie dintr-un motiv simplu, a demonstrat că nu poate conduce eficient o ţară în profundă criză economică, socială şi morală.
Într-o altă ordine de idei, văzând că acest exerciţiu de imagine nu a avut efectul scontat şi că opinia publică îşi păstrează cererile, s-a încercat prin vastul aparat de propagandă al actualei puteri, acreditarea ideii conform căreia există la acest moment tensiuni importante în cadrul USL. Nimic mai fals, pentru că nimeni nu e mai conştient decât noi că electoratul aşteaptă de la această alianţă un mesaj matur şi responsabil, nu o gâlceavă care să confirme părerea unora că nu există nici o diferenţă între noi şi ei. Este evident pentru mine că în perioada care urmează tensiunile sociale acumulate vor continua să se manifeste, că vom pierde timp preţios, că aceşti oameni vor fi parte, în continuare, a unui mecanism lipsit de legitimitate în raport cu românii. România, fie că se crede sau nu, riscă la acest moment să fie doar un exerciţiu de imagine, fără consistenţa instituţională extrem de necesară, fără încrederea oamenilor în cei care vorbesc mult despre patriotism şi responsabilitate, uitând de valori ori de câte ori ele sunt necesare. Credem sau nu, România reprezintă în aceste zile de februarie scena unui teatru absurd în care o parte a clasei politice refuză să vadă realitatea cu care se confruntă milioane de români. Dincolo de toate cele amintite până acum, ar fi de prisos să mai spun ceva…


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare