Ovidiu JIDVEIAN, preşedintele PSD Alba Iulia: România are nevoie de un guvern legitim

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

    Am urmărit cu atenţie evenimentele ultimei săptămâni, preferând să nu-mi spun părerea „la cald”, determinat de voinţa politică. Expunerea mea de azi, deşi mai elaborată decât de obicei, face apel la răbdarea dumneavoastră de a aborda câteva aspecte care ţin în mod necesar de impunerea unor principii care să normalizeze o societate dominată de incertitudine şi dezbinare. Nu am să mă folosesc, în expunerea mea, nici de jigniri, nici de ironii ieftine, ele nefiind potrivite, după părerea mea, discursului politic al unui om care a depăşit sfera discuţiilor precum cele de la piaţă. Instalarea noului guvern a fost fără doar şi poate un exerciţiu de imagine menit să pună în evidenţă faptul că actualul şef al statului a înţeles nevoia societăţii civile de schimbare a unei clase politice compromise definitiv în ochii electoratului. Aducerea la cârma unui guvern tânăr şi inexpresiv la nivelul rolului pe care trebuie să îl îndeplinească într-o perioadă de tensiuni sociale fără precedent a unui premier cu o imagine relativ bună în rândul unei societăţi care, vă reamintesc, nu l-a votat niciodată pentru nici un post. Toate acestea nu reprezintă altceva decât încercarea de a spune populaţiei că ne aflăm din nou pentru a nu ştiu câta oară la început de drum şi că din nou e nevoie de răbdare. În timpul acestui exerciţiu în care s-a vorbit despre experienţă, despre scris şi citit, de parcă România la acest moment e vreun cenaclu literar, ţara se confruntă cu o iarnă care a îngropat în zăpadă zeci de localităţi. În acest timp în care vreun director de protocol număra paharele de şampanie pentru marea schimbare, românii din judeţele Vrancea şi Buzău îşi numărau morţii. Ar fi de prisos să mai spun ceva.
Să revenim însă la ceea ce spuneam anterior despre nevoia de legitimitate, apreciind că un simplu exerciţiu de imagine care nu mai are putere asupra nimănui în aceste momente nu rezolvă problema actualei majorităţi care în mod evident nu se mai bucură de sprijinul electoratului, dovada evidentă fiind strada şi teama exagerată de declanşarea alegerilor anticipate, singura formă de a depăşi o criză politică, care se va adânci în lunile care urmează. Pentru mine, ca tânăr politician care m-am prezentat în faţa electoratului la alegerile trecute, ca om care am deţinut şi funcţii în baza algoritmului politic, un principiu trebuie apărat dincolo de coloratura politică sau de interesul politic imediat pe care îl are orice forţă politică aflată în opoziţie. Politicianul trebuie să fie reprezentativ pentru cei pe care îi conduce şi să facă în mod necesar parte dintr-o majoritate dorită de electorat. În acest caz nu se întâmplă deloc aşa, e doar un joc politic prin care se amână inevitabilul, adică pierderea alegerilor de către PD-L şi aliaţii săi.
S-a vorbit mult despre un scenariu de Putinizare a României, prin impunerea unui premier care să devină ulterior candidatul la funcţia de preşedinte al acestei ţări, s-a dat mult prea des exemplul preşedintelui american George Bush, cel care provenea din sfera serviciilor speciale, dar uităm, ca de fiecare dată când ne justificăm acţiunile profund nedemocratice, că oamenii despre care vorbim au trecut printr-un proces electoral în urma căruia au fost aleşi de oamenii care îi considerau reprezentativi şi competenţi să stabilească ordinea în respectivele societăţi. E limpede pentru mine că în acest context guvernarea Mihai Răzvan Ungureanu e supusă unui eşec răsunător, ea nu face altceva decât să risipească timpul comunităţii româneşti care conform sondajelor de opinie doreşte cu totul altceva. Odată cu instalarea acestui guvern a cărui menire e insuficient explicată dintr-un motiv relativ simplu, nu are consistenţă, România dă exemplul unui derapaj grav de la regulile democratice. Sigur că aceste puncte de vedere nu spun că actualul premier nu are competenţă în ceea ce a făcut până acum şi nici nu sunt eu cel care să judece acest aspect, însă în acest moment ţara are nevoie de un guvern al cărui mandat să fie de ordin tehnic, în sensul pregătirii alegerilor anticipate cât mai rapid cu putinţă. Sigur că s-a invocat aici un anumit tip de dorinţă externă, că s-au invocat principii complexe de geostrategie pe care, desigur, marele public nu poate să le pătrundă însă, pe fond, asistăm doar la o nouă etapă din jocul unui om care înţelege foarte bine că prezentarea în faţa electoratului, respectând regulile democratice, nu înseamnă decât un dezastru pentru actuala putere, cea care se va afla pentru foarte mulţi ani în opoziţie dintr-un motiv simplu, a demonstrat că nu poate conduce eficient o ţară în profundă criză economică, socială şi morală.
Într-o altă ordine de idei, văzând că acest exerciţiu de imagine nu a avut efectul scontat şi că opinia publică îşi păstrează cererile, s-a încercat prin vastul aparat de propagandă al actualei puteri, acreditarea ideii conform căreia există la acest moment tensiuni importante în cadrul USL. Nimic mai fals, pentru că nimeni nu e mai conştient decât noi că electoratul aşteaptă de la această alianţă un mesaj matur şi responsabil, nu o gâlceavă care să confirme părerea unora că nu există nici o diferenţă între noi şi ei. Este evident pentru mine că în perioada care urmează tensiunile sociale acumulate vor continua să se manifeste, că vom pierde timp preţios, că aceşti oameni vor fi parte, în continuare, a unui mecanism lipsit de legitimitate în raport cu românii. România, fie că se crede sau nu, riscă la acest moment să fie doar un exerciţiu de imagine, fără consistenţa instituţională extrem de necesară, fără încrederea oamenilor în cei care vorbesc mult despre patriotism şi responsabilitate, uitând de valori ori de câte ori ele sunt necesare. Credem sau nu, România reprezintă în aceste zile de februarie scena unui teatru absurd în care o parte a clasei politice refuză să vadă realitatea cu care se confruntă milioane de români. Dincolo de toate cele amintite până acum, ar fi de prisos să mai spun ceva…

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

13 Comentarii

Dorin 14 februarie 2012 at 19:41

Cat de reprezentativi sunt parlamentarii vostri , Coclici-locul 3 in colegiu si Athanasiu-locul 2 in colegiu ? Orice guvern , dupa un an de guvernare incepe sa se erodeze , la fel si partidele care-l sustin ;ce facem , organizam alegeri in fiecare an ?Ce daca Ungureanu nu a trecut prin alegeri ? N-ati propus voi premier tehnocrat ? Atunci era bun , acum nu :)Si la urma urmei , de ce v-ar vota lumea pe voi , care in afara de jos PDL si jos Base , nu aveti niciun program de guvernare ,nu sunteti in stare sa spuneti cu ce ministrii veti veni ; in ce sa aiba incredere electoratul ? In Ponta si Antonescu , doi golani ? Toata miza voastra sta in televiziunile vuvuzele Antena 3 si Realitatea care prostesc si dezinformeaza populatia ( din pacate mai sunt multi naivi care le cred )

Dorin 14 februarie 2012 at 19:45

Te-am suparat admin , de nu ma publici ?… era interesant si la obiect comentariul;pacat

Bingo ! 15 februarie 2012 at 8:23

„Te-am suparat admin, de ce nu ma publici?…era interesant si la obiect comentariul;…” Ce era atat de interesant DORINE? Auzi ca „in ce sa aiba incredere electoratul? In Ponta si Antonescu, doi golani?” Pai cine-i golanul de golan in tara asta? Cine-i mai golan decat nen-tu Base, care li se adreseaza romanilor cu „tiganca-nputita, gaozari, pasarica, handicapati si altele”? Asta nu-i limbaj tipic de golan? Asa vorbeste un presedinte ? Sau cand spune ghicitori la TV „ghici ghicitoarea mea”. Te-am mai intrebat: iti imaginezi ce era acum in tara daca reusea atunci golanul sa destabilizeze SMURD-ul? Unde-i acum presedintele tau, nen-tu Base, cand oamenii ingheata in zapada si mor pe capete de frig si de foame? Sau toti sunt beti, vorba altui nenorocit… Cand era pe val i-a placut sa faca bai de multime, sa se pupe cu Bercea mondialu si sa joace giamparalele…Acum sta ascuns ca purcu-n cucuruz… Apropo de Realitetea si Antena 3 – „din pacate mai sunt multi naivi care le cred”… Da, DORINE, din pacate pt. voi, portocalii nenorociti, „naivii” astia sunt acum peste 85% din populatie, ca tot iti plac tie procentele…

Aurelian 15 februarie 2012 at 9:16

Nu Bingo, Cr(et)inel Antonescu a trecut alaturi de WC Tudor, la nivelul de „paiatele politichiei romanesti”, fiind singurii politicieni care au comentat pe „fundul desnud” a lui Boc. As fii curios sa aflu comentariile lui Cr(et)inel, cu respectul la prestatia ce a facuto Paul Laba Pacurar pe YouTube, acum catva ani, cand „a luato im mana, bine de tot”! A fost incalzit politicianu, si s-a descurcat singur, facand sex in palma!

ion ion 15 februarie 2012 at 0:04

dl.”ovidiu”,vezi ca trebuie sa-i administrezi vitaminele lu’Mami!iti doresti ceva de care nu esti in stare sa duci in spate.ceea ce vrei sa demonstrezi in politica,nu este meritul tau,de nici un fel.te poti gindi in viitorul apropiat la faptul ca Teatrul de papusi din Alba Iulia,duce lipsa de….director.

Aurelian 15 februarie 2012 at 0:26

Acest june, „cu mutra lui de oaie creata”, poate incerca sa fie si Director la Casa de Cultura a Studentilor, ca Ganfalean aspira la functia de Decal la Facultatea de Drept, din cadrul Universitatii „1 Aprilie”, Alba-Iulia!

Bingo ! 15 februarie 2012 at 8:53

Admin. comentariul meu s-a ratacit?

Dorin 15 februarie 2012 at 10:32

Era vorba de legitimitatea actualului parlament , cu parlamentari intrati de pe locul 3 si 2 ( Coclici si Athanasiu ), inclusiv Crin Antonescu , tot de pe locul 2 !Cu acest firfizon , Crin Antenescu , nu se poate purta nicio discutie pe teme economice , financiare , tehnice , strategice ;CV-ul lui este zero , daca observam ca a fost cativa ani prof de istorie si bibliotecar la tara , iar de la 32 ani parlamentar ,neputandu-se lauda in 20 ani de politica cu nicio initiativa legislativa , decat cu mistocarii ieftine si record de absente , specifice unui repetent notoriu .Ar fi o pacoste pentru Romania acest specimen cu ochii vineti , si eu cred ca PNL-istii adevarati , cati mai sunt , il vor debarca pe acest gunoi si vor veni cu un candidat serios care sa poata castiga pe bune presedintia tarii .

Costel* 15 februarie 2012 at 14:18

Cu parlamentari ca Dobra, Olar si mos Toader care spunea ca la calamitate oamenii care au murit au murit „morti de beti” este normal ca sustinatorii acestora sa fie la fel. Mama ce pusca domnule Dorin … cine se aseamana se aduna … numai ca acum avenit oarecum primavara si … „mieii” … sug …

Bingo ! 15 februarie 2012 at 14:41

DORINE, n-ai pomenit nimic in comentariu de nen-tu Base. Nu cumva esti si unu din „mieii” aia de care spune Costel?

Sorin Marcu 15 februarie 2012 at 11:28

Fraza aceasta nu avea ce cauta in text , pentru ca dumneavoastra sunteti un om de mare demnitate si bun simt si nu-mi amintesc sa fi facut asa ceva niciodata :
” Nu am să mă folosesc, în expunerea mea, nici de jigniri, nici de ironii ieftine, ele nefiind potrivite, după părerea mea, discursului politic al unui om care a depăşit sfera discuţiilor precum cele de la piaţă.”
Scrieti mai pe intelesul omului de rand , trebuie sa va voteze si cei cu mai putine studii , sa inteleaga precis ce doriti sa transmiteti .

Mihai 15 februarie 2012 at 15:12

Pai stie el ce vrea sa transmita? El repeta tot ceea ce-a invatat. Nu-si face decat lectia. Dar nici pe aceasta prea bine.Functiile politice , la care aspiri, sunt prea grele pentru tine. Incearca mai bine director la Prichindel, Palatul Pionierilor,Casa Studentilor, dupa cum ti-au recomandat si altii. Aceste posturi te-ar prinde mai bine si cred ca ai fi in stare sa le faci fata. In ultimul timp s-au deschis multe gradinite in oras. Poate au nevoie de tine intr-un post de conducere. Celor mici de acolo le poti spune povestile tale , ii ajuti sa faca nani si sa viseze frumos la somnul de amiaza.In felul acesta vei fi mult mai de folos societatii.Vei ajuta la cresterea si educarea viitorului de aur al Romaniei, pentru care iti vom fi de-a pururi recunoscatori.

ANI 15 februarie 2012 at 21:14

Mai aplaudaci basisti sunteti plini de venin si otrava , dar ma intreb de ce oare, ori se simte cumva vintul schimbarii si asta va irita asa de tare. Varsati-va veninul acum cit mai puteti ca dupa acea nu se stie.

Comentariile sunt oprite