// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
Festivalul Roman Apulum - 2019

Ouăle costă în România mai mult decât în vest. Care este motivul

În supermarketuri, 10 ouă costă peste 10 lei, adică doi euro. În Germania, preţul de-abia depăşeşte un euro. Chiar dacă producătorii spun că au redus preţul ouălelor la jumătate, schimbarea nu este vizibilă şi în magazine.

Dacă anul trecut furnizorii se bucurau de creşterea preţului ouălor, acum se văd nevoiţi să îl scadă: „Din fermele noastre oul pleacă cu un preţ de 32 – 33 de bani. Iar în noiembrie anul trecut preţul acestora era 55 – 60 de bani chiar”, spune Teodor Neculiţă, medic veterinar.

Scăderea costurilor de producţie nu se vede, însă, şi pe raftul magazinului. Preţul a rămas neschimbat: „Le creşti cu 40, 50 %… este prea mult! Au profitat de acest lucru şi bineînţeles, la raft, au mai adăugat un 5-10 la sută. După cum vedeţi, şi rafturile sunt pline. Nu cumpără nimeni”, spune un client.

„Cam mult pentru un ou pentru că nici un copil nu se satură dintr-un ou. Mi se pare exagerat”, adaugă o altă cumpărătoare.

 „Sunt scumpe. Sunt piperate”, este părerea unui al treilea client.

Sunt ceva mai ieftine doar cele care se apropie de ieşirea din termen.

„Puteţi merge să vedeţi acolo că ei pot să aibă ouă la 40 de bani şi acelaşi ou să îl aibă la 80 de bani. Numai că ăsta care e la 40 de bani expiră peste trei zile şi îl găsiţi peste trei zile într-un coş în parcare. Și ăla care mai are 28 de zile s-ar putea să fie 80 de bani”, explică un comerciant.

„În Germania, un cofraj cu zece ouă costă un euro şi 9 cenţi. În comparaţie cu România sunt mult, mult mai mici, nu numai la ouă, ci la toate produsele”, a declarat o româncă mutată în Germania.

 Producătorii spun că vor scădea preţurile la ouă şi mai mult în preajma Paştelui, când oferta va fi foarte mare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419