Rămâi conectat

Curier Județean

Orizontul performanței: 24 de elevi de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, calificați la olimpiadele naționale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” s-a demonstrat, în fiecare an, că strategia managementului didactic se bazează pe comunicare, motivare, susţinere şi formare, rezultând un învăţământ performant şi de calitate.

Elevii au înţeles prin activităţile derulate în cadrul orelor de pregătire că scopul performanţei este revelaţia în forme sensibile sau raţionale a tainelor cunoaşterii şi autocunoaşterii. Mărturie stau recentele rezultate obţinute la faza judeţeană a olimpiadelor şcolare.

Desfășurate în prima parte a semestrului II din anul școlar curent, olimpiadele școlare au crescut performanțele colegiului, aducând 24 noi calificări la faza națională. Disciplinele fizică, chimie, ştiinţele pământului, socio-umane, limbile străine, religia, s-au regăsit şi în acest an pe lista celor calificate la nivel național, promovând astfel, calitatea învățământului liceal militar albaiulian. La acestea se adaugă, în premieră, limba şi literatura română şi matematica. Tenisul de masă și crosul au continuat tradiția anilor precedenți.

Chimia și fizica au stârnit interes pentru elevii în uniformă. Pasiunea pentru universul moleculelor, atomilor și reacțiilor substanțelor a fost dovedită, pentru al doilea an consecutiv, de eleva caporal Coman Ilișca, sub îndrumarea domnului profesor Lucian Irimie, iar elevul plutonier adjutant Gabriel Oprea, sub îndrumarea doamnei profesoare Dorina Filipescu, au menținut ștafeta performanței la fizică. Pentru Gabriel este a doua reuşită de acest nivel, după cea din clasa a X-a.

La Olimpiada interdisciplinară ,,Lectura ca abilitate de viață”, menită să dezvolte elevilor capacitățile creatoare, să le valorifice pasiunea pentru lectură, abilitățile comprehensive, de analiză și interpretare a textelor literare,  eleva caporal Bianca Balea, îndrumată de doamna profesoară Simona Mureşan a reuşit să obţină, din nou, performanţa calificării la etapa naţională, după cea din anul 2015.

Şi în acest an şcolar, disciplinele din catedra de ştiinţe socio-umane vor avea câte un reprezentant la faza naţională a olimpiadelor şcolare. Eleva sergent-major Raluca Fundeanu la economie pentru al doilea an consecutiv, şi elevul sergent Mircea Costea la filosofie.  Chiar dacă este în clasa a XI-a şi filosofia nu se înscrie în disciplinele anului de studiu, Mircea a reuşit să obţină rezultate foarte bune. Elevii sunt îndrumaţi în pregătire, susţinuţi şi motivaţi de către doamna profesoară Simina Dura. Apoi, la disciplina sociologie, disciplină ce nu se studiază în colegiul militar, elevul sergent Cristian Bârlean va reprezenta colegiul militar albaiualian la faza naţională, fiind coordonat de către domnul profesor Darius Duriga.

Limba franceză, studiată sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare Lucia Lupu şi Carmen Roman, are două calificări, prin eleva sergent Roberta Ion, pentru al treilea an consecutiv, și eleva fruntaș Bianca Iorga.  Apoi, sub îndrumarea doamnei profesoare Alina Chiorean, eleva caporal Iza Sava a reușit să obțină, pentru al doilea an consecutiv, calificarea la faza națională a olimpiadei de limba engleză. În aceeași arie curriculară se înscriu limbile spaniolă și italiană. Deși nu sunt studiate în colegiu, eleva caporal Alexandra Maier (limba spaniolă) și colegul ei, Laurențiu Lungu (limba italiană) au reușit performanța calificării la națională, pentru al doilea an consecutiv.

Disciplina religie, predată de către profesorul Ioan  Nistor, are şi în acest an şcolar elevi calificaţi la faza naţională a olimpiadei de religie. La cultul ortodox, pentru al doilea an consecutiv, eleva fruntaş Raluca Şerban şi, pentru al treilea an consecutiv, eleva sergent Ioana Argatu;  la cultul greco-catolic, pentru al doilea an consecutiv, eleva caporal Ioana Tomoiagă şi, pentru al treilea an consecutiv, elevul sergent Marian Luca; la cultul alianţa evanghelică, pentru al doilea an consecutiv elevul caporal Cristian Faur şi, o primă reuşită pentru eleva Luminiţa Filip. Ţinând cont că Ioana Argatu s-a calificat şi la faza naţională a olimpiadei de limba şi literatura română, la faza naţională a olimpiadei de religie va participa elevul sergent Gavrilă Rad, cu premiul II la faza judeţeană.

În acest an școlar, la olimpiada de limba și literatura română s-a obținut o performanță deosebită: calificarea a trei elevi la etapa națională. Este vorba despre elevele sergent Ioana Argatu şi Maria Cîmpean și elevul caporal Andrei Rodilă. Reușita acestei minunate echipe este dovada vie a faptului că natura interioară a fiecăruia dintre ei furnizează legea după care se stabilesc țeluri și se acționează pentru a le atinge. Toți cei trei elevi sunt îndrumați și pregătiți de doamna profesor Mircea Cosmina.

Înfiinţarea unui centru de excelenţă la matematică, în noiembrie anul trecut, şi-a dovedit eficienţa, culegând primele rezultate. Sub îndrumarea doamnei profesoare Anamaria Fuia, eleva fruntaş Cosmina Pop a reuşit performanţă calificării la faza naţională a olimpiadei de matematică. Cosmina a găsit în colegiul militar, locul şi mediul propice pasiunii ei, matematica, dar şi colegi şi cadre didactice preocupate în descifrarea tainelor cifrelor şi a formulelor alambicate ale matematicii.

În cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, tenisul de masă și atletismul, au obținut locuri fruntașe, care au reflectat atât pasiunea pentru sportul individual, cât și dăruirea în desfășurarea antrenamentelor sub îndrumarea antrenorilor Florin Grozav și Sorin Secăreanu. Prestația foarte bună a sportivilor noștri le-a adus calificarea la etapa națională la tenis de masă prin elevul caporal Trușcă Claudiu și la atletism prin elevul sergent Corcheş Petru.

Reuşitele elevilor, reflectate în aceste premii de excepţie ce îi califică la etapa naţională, presupun zile întregi de pregătire, de informare, de documentare, de aplicare, toate desfăşurate cu responsabilitate şi profesionalism. Apoi, conlucrarea eficientă şi dorinţa de perfecţionare au fost titlurile de ordine în câştigarea întrecerilor dintre liceenii pasionaţi de aceleaşi discpline. Profesori şi elevi deopotrivă au depus eforturi continue şi de lungă durată, rezultatele fiind o consecinţă firească a acestora, o trudă cu folos.

Felicitări şi succes la faza naţională!

Text şi foto Daniela FILIMON


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea