Orionide 2019. Imagini SPECTACULOASE pe cerul României în această noapte: Ploaie de stele provenită din coada cometei Halley

Pasionații de astronomie au parte de imagini spectaculoase ce pot fi observate cu ochiul liber pe cerul de deasupra României. Asta pentru că în această perioadă are loc ploaia de meteoriți numită „Orionidele”. Maximul va fi atins în noaptea de 21 spre 22 octombrie. Iată ce înseamnă, când și cum poate fi văzută ploaia de stele.

ELIT

Ploaia vine fiindcă între 2 octombrie și 7 noiembrie Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley. Astfel, numărul de meteori pe oră crește iar maximul este atins cândva între 20 și 22 octombrie. Meteorologii susțin că stelele căzătoare ar proven din constelația Orion, de aceea și numele de Orionide.

Când trebuie să te uiți pe cer să vezi Orionidele

În perioada maximă a Orionidelor, oamenii pot vedea pe cer 25 de stele căzătoare în medie, pe oră, dar numărul lor variază de la 10 la 60, în funcție de traiectoria planetei noastre și de cât de bogat este norul de particule. Orionidele se pot observa după miezul nopții până la răsăritul Soarelui, perioadă în care constelația Orion se află deasupra orizontului.

Acest curent de meteori este cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce, un motiv în plus pentru a-l observa. Dacă doriți să observații meteorii cu ochii voștri trebuie să ieșiți în afara orașului și să priviți cerul minim o oră. Se recomandă să priviți chiar deasupra capului.

Cometa Halley orbitează pământul o data la 76 de ani

Meteorii care formează Orionidele provin din coada cometei Halley. Aceștia intră în atmosfera pământului la o viteză de 66 de km/s, motiv pentru care creează un adevărat spectacol pe cer. Pentru  a urmări fenomenul trebuie să căutaţi constelaţia Orion care se află în Emisfera de Nord.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...