Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

Oraşul Cugir mai face parte din judeţul Alba?!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

În primul rând merită felicitări conducerea şi redacţia ziarului “Unirea” pentru facilitarea unor dezbateri pertinente cu privire la problemele concetăţenilor.
În al doilea rând, problemele prezentate şi dezbaterile care au avut loc în şedinţa Consiliului Local Cugir, din 31 august a.c., s-au înscris în linia decenţei şi obiectivităţii. Articolul despre Cindeni, respectiv afirmaţiile autorului, au “ridicat” gravitatea acuzelor, “de la ţânţar la armăsar”, după cum zice un proverb înţelept. Acuzele curg “năvalnic” în mod surprinzător de grav şi neavenite. Acuzele au adresant greşit. Nu-mi stă în caracter să lovesc “sub centură”. Rog pe autor să mediteze asupra celor de mai jos, ca răspunsuri punctuale la cele atribuite subsemnatului:
1. SOLICITĂRILE CONCETĂŢENILOR – prezentate în şedinţa Consiliului Local (CL) sunt corecte (fapt recunoscut şi în articol, chiar de autor). În acest sens exemplificăm starea necorespunzătoare a carosabilului străzii Mihai Viteazul: de la nr. de casă 106 la podul roşu (pe lungimea menţionată) are denivelări de până la 35 cm. Lucrarea începută de mai multe luni este nefinalizată. În această zonă sunt până la 1800 locuitori şi 110 autoturisme.
2. În şedinţa respectivă am prezentat 2 propuneri (fără acuze, fără nominalizări de vinovaţi) .
a) SALUBRIZAREA albiei râului Cugir (ca şi a afluenţilor lui: Râul Mare, Râul Mic, pâraiele: Gugului, Buschi, Viilor, Roghini, ş.a.) să se realizeze cu contribuţia cetăţenilor care primesc ajutor social (cca 90) sau a celor care au obligaţia de a presta munca în folosul comunităţii – urmare unor hotărâri judecătoreşti. Tot cu scopul de a preveni depunerea gunoaielor în albia apelor curgătoare – trebuie înăsprite măsurile împotriva celor vinovaţi.
b) DEFRIŞAREA ARBORETULUI din albia apelor curgătoare -menţionate mai sus – să se realizeze de “administratorul” acestora – Apele Române – după cum aţi menţionat în şedinţă. Dar să fie chemat şi determinat să rezolve problema.
c) “TOT CE MIŞCĂ ÎN ORAŞUL CUGIR” trebuie să ţină seama de reglementările şi autoritatea publică locală. Poliţia locală, Serviciul Domeniului Public, Comisia de ordine publică, s.a., sunt subordonate primarului. Poliţia Română – unitatea din Cugir – de regulă, este prezentă la solicitări. Deci, pârghiile de asigurare a curăţeniei apelor curgătoare şi eliminarea unor blocaje ale cursului apelor sunt la îndemâna primarului.
3. AFIRMAŢIA PRECUM CĂ “INCITĂ CETĂŢENII” este complet neadevărată şi nu onorează autorul articolului. Se cunoaşte că, în mod sistematic: subsemnatul informează C.L. şi desigur pe domnul primar – prin cele 5 interpelări prezentate sistematic în cadrul şedinţelor ordinare ale C.L., informările trimestriale şi rapoartele anuale privind activitatea de consilier local. Din 2008 şi până în prezent nu au fost comentarii negative la modul de desfăşurare a dialogului subsemnatului cu cetăţenii. Vă rog să dovediţi cazul de incitare. Afirmaţia este gravă.
4. IMPLICAREA SUBSEMNATULUI în repartizarea de fonduri judeţene sau guvernamentale (desigur relativ modestă) a fost şi este concretă, fără “simpatii”şi fără laudă. a – Drumuri (Şibot-Vinerea), proiectele de la Poarta Raiului care sunt benefice şi pentru Cugir ş.a; b – Sumele substanţiale date pe programe, deci cu destinaţie justificată (şcoli, cultură, ş.a); c – sume defalcate din TVA prin DGFP Alba – după formula cunoscută şi uniform aplicată; d – sume defalcate din impozitul pe venit – desigur după formula cunoscută; e – alte sume date la cererea autorităţilor locale.
Cel puţin o dată – de două ori pe lună convorbim cu conducerea consiliului judeţean, cu parlamentari şi demnitari ai PDL judeţeni asupra problemelor din Cugir.
Subiectele principale abordate sunt: activitatea Uzinei Mecanice, a FAC, şi, desigur, a situaţiei economice locale; situaţia pensionarilor, a vieţii acestora şi problemele medicamentelor. (Vedeţi acţiunea concretă cu grupele de muncă); situaţia şomajului – a locurilor de muncă – vedeţi intervenţiile parlamentarului, dl senator Alexandru Pereş, inclusiv prin organizarea sistematică a audienţelor – cu participarea conducerii casei de pensii şi a AJOFM; situaţia spitalului din Cugir continuă să fie în atenţia demnitarilor judeţeni, însă atribuţiunile conducerii unităţii trebuie să se manifeste; diverse alte preocupări ale cetăţenilor prezentate în mod direct sau prin petiţii punctuale
5. DAR, DAR este un DAR!. Este de notorietate publică faptul că preşedintele Ion Dumitrel poartă şi încurajează dialogul cu toţi primarii judeţului – de la preşedinte la primar şi invers. De regulă, în mod frecvent, rezultatele sunt bune. S-a aflat că printre primarii care se consultă cu conducerea CJ – mai rar se numără şi al nostru. Subsemnatul, de 2-3 ani v-am sugerat să mergem împreună la conducerea judeţului – să pledăm pentru problemele oraşului – nu am reuşit să vă conving. Regret sincer.
Faptul că demnitarii judeţeni ai PDL – de regulă – au răspuns întotdeauna invitaţiilor C.L. sau primarului din Cugir, pentru a participa la anumite acţiuni şi evenimente locale, conving că sunt de bună credinţă şi consideră oraşul nostru de importanţă deosebită. Poate este potrivit să menţionăm înţeleptul proverb “vorba dulce mult aduce”. Pentru cugireni merită efortul unei vorbe alese a gospodarului oraşului, în dialog cu responsabilii instituţiilor judeţene.
ing. Aurel VOICU, consilier local


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Primele șase luni ale anului 2022 au adus o creștere economică a României de 5,8%. Datele INS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Primele șase luni ale anului 2022 au adus o creștere economică a României de 5,8%. Datele INS

În primul semestru al anului 2022, economia României a crescut cu 5,8%, conform datelor transmise de către Institutul Național de Statistică.

În trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 2,1%, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2021 Produsul intern brut s-a majorat cu 5,3%, mai arată datele Statisticii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Consumul populației, măsurat prin intermediul comerțului cu amănuntul (care reprezintă 70% din PIB) a încetinit în primul semestru la 5,2% (de la 5,7%), pe fondul inflației ridicate care îi face pe oameni mai precauți atunci când merg să-și facă cumpărăturile. Consumul gospodăriilor își epuizează din ce în ce mai mult combustibilul, având în vedere epuizarea economiilor făcute în pandemie, erodarea puterii de cumpărare, condițiile financiare mult mai stricte și incertitudinea sporită, arată un raport al BRD destinat investitorilor. Prin urmare, se mai arată în document, ar putea fi dificil ca acest consum privat să își păstreze dinamica pozitivă, mai ales dacă schimbările în materie de fiscalitate se materializează și condițiile de pe piața muncii se deteriorează.

Producția industrială a scăzut și ea ușor în prima jumătate a anului, având performanțe lunare negative. În iunie contracția a fost de aproape 5% față de luna mai 2022. Sectorul de producție are în față o serie de obstacole – de la încetinirea vizibilă a activității economice din zona euro (principală destinație de export), la războiul din Ucraina care exacerbează probleme preexistente (lipsa componentelor, prețurile materiei prime etc) pentru ramuri cheie cum e industria auto și cele conexe.

Activitatea de construcții a frânat destul de puternic în primele 4 luni, o revenire timidă fiind înregistrată după din luna mai (deși construcțiile inginerești au rămas tot pe minus). Nu trebuie uitat că creșterea costului vieții, a ratelor dobânzilor și a prețurilor la locuințe afectează la rândul lor cererea de locuințe.

Eliminarea restricțiilor legate de pandemie la începutul lunii martie 2022 a contribuit în schimb la dinamizarea în ritm accelerat a serviciilor de piață destinate companiilor (creștere de 25% pe primele 5 luni) și a celor destinate gospodăriilor populației (creștere de aproape 40% pe primele 5 luni).

Sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vouchere sociale 2022: Mii de români s-au ales cu cardurile blocate. Care este motivul pentru care nu mai pot folosi banii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Vouchere sociale 2022: Mii de români s-au ales cu cardurile blocate. Care este motivul pentru care nu mai pot folosi banii

Românii doar ce au primit voucherele sociale că au și încercat să le vândă la suprapreț ori să își achiziționeze țigări sau băuturi alcoolice din cei 250 de lei, astfel, mai mulți români cu venituri mici s-au ales imediat cu cardurile blocate.

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, mai bine de 10.000 de carduri pe care românii primeau vouchere sociale au fost deja blocate. Persoanele care se află în această situație ori le-au vândut, ori au încercat să-și cumpere alcool cu ajutorul social. După cum a adăugat Marcel Boloș, o a treia categorie de indivizi rămași fără bani de la stat sunt cei care nu au putut fi identificați pentru a-și primi dreptul.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Peste 10.000 de carduri sunt în momentul de față sunt blocate fie ca urmare a modului defectuos de folosire a lor, fie că sunt probleme de identitate a beneficiarilor de vouchere. Este o datorie a beneficiarului să înțeleagă că ele au fost date pentru a sprijini populația și pentru a nu face comerț cu ele”, a precizat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cine primeşte 250 de lei de la stat

Voucherele sociale sunt acordate mai multor categorii care se află în risc de sărăcie. Suma acordată este de 250 de lei, din care persoanele au voie să-și cumpere doar alimente de bază. De asemenea, aceste tichete pot fi utilizate și la localurile partenere, de unde românii pot lua mâncare preparată.

Cei care beneficiază de vouchere sociale sunt:

Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa a patra este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023. Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari.

În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate. Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului.

Peste 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Marian Godină, atac dur la adresa ministrului de Interne: „Ca Poliția Română să-i facă imagine unui om politic pare ceva de o slugărnicie incredibilă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Marian Godină, atac dur la adresa ministrului de Interne: „Ca Poliția Română să-i facă imagine unui om politic pare ceva de o slugărnicie incredibilă”

Celebrul polițist Marian Godină lansează pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, un atac dur la adresa ministrului de Interne, Lucian Bode și acuză pagina oficială de Facebook a Poliției Române că luptă pentru a-i face imagine unui om politic.

Godină acuză faptul că postările personale sau acțiunile ministrului sunt promovate pe pagina Poliției Române într-un exercițiu de ”pupat în cwr” și ”slugărnicie”.

„Luni să nu vă faceți planuri, vom fi toți la serviciu, e o misiune amplă cu efective mărite.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Ăsta e unul dintre mesajele cu care mă trezesc din când în când și care îmi dă tot programul peste cap. Ești recompensat apoi cu timp liber, chiar dacă tu te duci la serviciu când ești chemat, iar liber îți iei când se poate.

La astfel de misiuni, prezența „la bază” se face pe la orele 3, 4, cel târziu 5 dimineața.

Când sunt ceva misiuni mai cu impact, pe grupări de interlopi, pe lemne sau pe alte infracțiuni grave, de obicei se ocupă cineva și de făcut niște poze pentru pagina de Facebook a Poliției Române. Ba la plecarea în misiune e filmată coloana de dube cu girofaruri, ba sunt date ceva filmări cu spartul ușilor sau sărtiul gardurilor. Mi se pare normal ca astfel de acțiuni să fie mediatizate, iar în 2022, o instituție ca Poliția Română e normal să aibă o pagină de Facebook și să posteze astfel de lucruri.

Mulți întreabă, prin comentarii, de ce nu sunt arătate și cazurile de polițiști corupți sau alte boacăne. E simplu, acolo e o pagină de promovare a activității poliției și e logic că vor fi postate doar lucrurile bune și faine.

Doar că, ce să vezi, de o vreme mă tot uit cum Poliția Română, care are o pagină de Facebook cu aproape un milion de urmăritori, distribuie postările domnului Bode, pe persoană fizică.

Să ne înțelegem, cei aproape un milion de urmăritori sunt acolo datorită activității polițiștilor din stradă care a tot fost prezentată pe pagină.

Cu alte cuvinte, Poliția Română îi face imagine domnului Bode, politician și membru de partid cu acte. O să spună unii că e ministru de interne. Așa e, este, deci vorbele i-ar putea fi citate pe pagina MAI, fără să-i fie distribuite postările de pe pagina sa personală.

Nu de alta, dar imaginea asta a poliției este făcută pe spatele polițiștilor operativi care muncesc și sunt dedicați acestei profesii, unii dintre ei își pierd viețile în timpul serviciului.

Opinez că e profund greșit ca Poliția Română să-i facă imagine unui om politic și pare ceva de o slugărnicie incredibilă. Mi-i și imaginez pe oamenii ăia de se ocupă de pagina de Facebook cum stau să vadă ce a mai postat dl Bode ca să-i dea share. Sau poate îi sună careva să le spună „băieți, a postat domn’ ministru ceva, dați și voi un share acolo”.

Băieți, promovați polițiștii. Domnul Bode e om politic, nu e polițist, chiar dacă merge el cu sirene și girofaruri prin trafic. Îl plictisesc oricum și îl ia somnicul de la ele.

Cu scuzele de rigoare pentru campionul mondial, dar într-o singură poză putem vedea două tipuri de pupat în cwr, unul pentru capital de imagine și altul din slugărnicie.”, scrie Marian Godină.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare