Societate
Optimistă, minuțioasă și bine organizată, Carmen Besoi participă la Balul pentru titlul de Miss boboc
Carmen Besoi participă la Balul bobocilor 2014 la Universitatea Tehnică, extensia Alba Iulia, pentru că este ”ultima șansă” de a participa și de a câștiga titlul de Miss boboc.
A terminat Colegiul ”Lucian Blaga” din Sebeș, iar acum studiază Tehnologia Construcțiilor de Mașini.
”Sunt o persoana optimista, minuțioasa, bine organizata, pasionata de mașini și adrenalina. Motto-ul meu preferat este: Nu abandona ceea ce nu știi să faci, ci combină cu ceea ce știi să faci”, a spus Carmen.
Dacă vă place Carmen Besoi şi doriţi ca ea să câştige titlul de Miss Ziarul Unirea, daţi LIKE acestui articol. Miss Boboc ziarul Unirea va primi un premiu surpriză la finalul concursului!

Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier la Sebeș: Două mașini s-au „pupat” într-o intersecție
ACCIDENT rutier la Sebeș: Două mașini s-au „pupat” într-o intersecție
Un accident rutier s-a petrecut astăzi, 9 august 2022, în municipiul Sebeș, la intersecția dintre străzile Sava Henția și Aleea Parc.
Potrivit cititorului ziarulunirea.ro care a trimis fotografiile pe adresa redacției, evenimentul rutier s-a petrecut din cauza unei neacordări de prioritate.
Poliția nu a intervenit în cazul de față, întrucât șoferii au încheiat o constatare amiabilă al acestui accident.
De asemenea, nici o persoană nu a fost rănită în urma impactului.
Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Cursă cu „obstacole” în municipiul Sebeș: Lucrările de pe o stradă au devenit un pericol pentru trecători. „Groapa imensă e lăsată nesemnalizată”
Cursă cu „obstacole” în municipiul Sebeș: Lucrările de pe o stradă au devenit un pericol pentru trecători. „Groapa imensă e lăsată nesemnalizată”
Lucrările desfășurate pe strada Dorin Pavel din municipiul Sebeș au pus în încurcătură cetățenii din oraș care locuiesc în această zonă.
O femeie din localitate a expus problema în mediul online, printr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.
„Am semnalat in privat Primaria Municipiului Sebes in legătura cu lucrările efectuate pe strada Dorin Pavel, însă nu am primit nici un raspuns.
De mai bine de doua săptămâni nu mai lucrează nimeni.
Groapa imensa e lăsată nesemnalizată de atunci, pe trotuare abia se poate circula pe jos, nu mai vorbim de intrat cu mașina in curte…”, a fost mesajul postat de femeie, pe pagina sa de socializare.
Opinii - Comentarii
Schimbarea la Față – obiceiuri, traditii și superstiții. De ce e bine să priveşti CERUL în ziua de OBREJENIE şi ce înseamnă dacă vezi BERZE
Schimbarea la Față a Domnului – obiceiuri, traditii și superstiții. De ce e bine să priveşti CERUL în ziua de OBREJENIE şi ce înseamnă dacă vezi BERZE
Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este numită în popor şi Obrejenia (denumire ce provine din cuvântul slavon Obrejenie) şi semnifică o schimbare, o transformare. Totodată, sărbătoarea mai are şi denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt tot de provenienţă slavonă (provenind de la verbul popular „a probazi)”şi are sensul de a certa pe cineva.
Citește și: Când are loc Schimbarea la Față a Domnului
În schimb, în limba greacă, denumirea sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului este Metamorphosis, cu înţelesul de Transfigurare. Doar Sfântul Antim Ivireanul este singurul care atribuie acestei sărbători o denumire deosebit de sugestivă: Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos.
Această sărbătoare este prăznuită pe data de 6(19) august și este privită și ca începutul toamnei, această zi fiind socotită zi de hotar pentru vară. Din această zi vremea începe să se schimbe și să se răcească. Schimbarea la Față mai este numită în popor și Obrejenia, OBREJENIEPobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavonă, “obrejenie” semnificând transformare, schimbare. Denumirea de Probojanii vine tot din slavonă, de la verbul popular „a probazi”, semnificând a ocărî sau a certa. Dacă denumirea în limba greacă a sărbătorii Schimbării la Față a Domnului este Metamorphosis (Transfigurarea), iar în limba slavonă Preobrajenie, Sfântul Antim Ivireanul o numeste sugestiv Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria • Urări de ”la mulți ani” de Sfânta Marie • SMS şi felicitări de ziua numelui
Obiceiuri, datini, tradiții și superstiții legate de Schimbarea la Față
În satele românești încă se mai pătrează viu spiritul acestei sărbători. De ea sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, datini, tradiții și superstiții.
Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului. Cei care nu țin această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți ca florile care de acum încep să se veștejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi și ploșniț. Femeile însărcinate, dacă vor ține această zi, vor avea o naștere ușoară, iar copiii ce îi vor naște vor fi sănătoși. Fetele nu-i bine să se spele în această zi pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba. Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.
Biserica a rânduit ca de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, să se facă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.
În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de către cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarele Probajenii. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beție, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat.
În această perioadă se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioșii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvântate de preot și împărțite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuți în neființă și să facă pomană în amintirea și pentru sufletul acestora.
Citește și: Nume derivate care se sărbătoresc de Sfânta Maria
Din 6 (19)august, toamna începe să-și intre treptat, treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă plouă toamna va fi una mohorâtă. În popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.
Este bine ca până la această dată țăranii să termine de cosit și de adunat fânul. De acum încolo iarba și florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg și ultimele plante de leac. În această zi se poate începe și gustatul boabelor de struguri. Deși încă nu sunt coapte și ți se sterpezește gura de la ele, tradiția le atribuie un rol vindecător și se spune că sunt buni de leac pentru cei care au intestinele sensibile.
O veche superstiție spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce și crește riscul îmbolnăvirilor. “De la Probăjenii înainte, nu-i slobod să te mai scalzi în râu. O coborât cerbul de la munte, s-o pișat în apă și-o răcit apa. Atâta-i tăt.” (Memoria Ethnologica – colecția Parasca Fat)
Tot de acum este bine ca să nu se mai doarmă afară. “Numa` atâta-i vara, vară/ Până-i patu` mândrii-afară/ Dacă mândra patu-și mută/ Poți să știi, vara-i trecută.” (Memoria Ethnologica – colectia Parasca Fat).
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă . În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.
Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă . În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.
Cine are o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor; aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa sa.
Rândunelele se pregătesc de plecare, odată cu berzele, care le ajută să traverseze oceanul în siguranţă, purtându-le în spate.
Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă . În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.
Praznicul Schimbarea la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este prin excelență sărbătoarea îndumnezeirii firii omenești și a participării trupului nostru trecător la bunătățile veșnice care sunt mai presus de fire.
Sursa: romaniatv.net
-
Actualitateacum 11 ore
9 august – Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor
-
Actualitateacum 9 ore
TOP 5 mărci de mașini noi cumpărate în România: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut față de anul trecut
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi
-
Actualitateacum 7 ore
Bani pentru producătorii din sectorul agricol: Cine este eligibil pentru sumele de până la 100.000 de euro
-
Ştirea Taacum 24 de ore
FOTO ȘTIREA TA| Cursă cu „obstacole” în municipiul Sebeș: Lucrările de pe o stradă au devenit un pericol pentru trecători. „Groapa imensă e lăsată nesemnalizată”
-
Actualitateacum 22 de ore
Studenții din România cer 90% reducere la biletele de tren și metrou
-
Actualitateacum 21 de ore
TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia
-
Actualitateacum 20 de ore
De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie