Rămâi conectat

Ştirea zilei

Operaţiunea „Turturica”: Ce spune primarul Pleșa despre „gargara” făcută în jurul subiectului și despre ce se va întâmpla cu proprietarii expropriați

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Operaţiunea „Turturica”: Ce spune primarul Pleșa despre „gargara” făcută în jurul subiectului și despre ce se va întâmpla cu proprietarii expropriați

După mai bine de 2 ani de când Consiliul Local Alba Iulia a votat PUZ-ul privind demolarea blocului G2, supranumit „Turturica”, pentru a se construi locuri de parcare, lucrurile s-ar părea că se apropie de final.

Prezent în studioul Radio Unirea FM, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa a vorbit despre stadiul exproprierii, despre ce va urma să se întâmple cu proprietarii, dar și despre vâlva mediatică stârnită în jurul cazului.

„Sunt unele ONG-uri care încearcă să facă diferite proiecte pe nenorocirea acestor oameni și nu înțeleg că rezolvarea vine tot prin această modalitate: expropriere, oferirea unui pachet social alternativ și demolarea acestei clădiri care este și nesigură și insalubră. Este vorba de șase familii, cu care mă voi întâlni în această săptămână. Culmea este că 4 din 6 au făcut adrese scrise că nu vor să-i mai reprezinte în astfel de demersuri și chiar i-au amenințat cu judecata dacă mai vorbesc în numele lor. Ei au acceptat pachetul nostru social și îi vom expropria, ei fiind în perioada de 90 de zile de când am făcut anunțul. Primesc undeva la 6.000 de euro pentru 11 metri pătrați, deci undeva la 600 de euro pe metru pătrat în condițiile în care noi construim cu 1.000 de euro pe metru pătrat. Acești bani sunt pentru o locuință care nu mai este vandabilă și nu mai are nici o valoare pe piața imobiliară. După ce nu mai sunt proprietari pot fi beneficiarii unui pachet social și atunci le-am oferit soluția cea mai rapidă și mai elegantă, prin acele module, containere cu cameră, bucătărie, baie, alimentate electric și cu apă, cu care sunt de acord”, a spus primarul Gabriel Pleșa.

Ce va rezolva demolarea

„A fost sesizat anul trecut și Avocatul Poporului. Au venit și au văzut la fața locului și din 3 în 3 luni ne spun: mutați-i pe acești oameni și oferiți-le alte condiții! Sub nici o formă nu au spus să păstrăm acele locuințe, mai ales că ele sunt proprietate privată și noi nu am putea să investim în astfel de locuințe. Demolând și expropriind pe acești oameni rezolvăm problema zonei, dispărând acea construcție care va face loc unei parcări etajate atât de necesară în zonă.

Din cele 26 de proprietăți, doar 6 mai locuiesc acolo și fac obiectul unui pachet social. Ceilalți ori au altă proprietate și nu locuiesc acolo, ori sunt plecați în străinătate sau nu-i mai interesează pentru că au supraipotecat la bănci o astfel de locuință. Atunci ne axăm pe cele 6 familii cu care suntem în permanentă legătură și care au înteles și care chiar ei ne roagă să le rezolvăm problema. Nu vă mai spun de asociațiile de proprietari și proprietarii din zonă care își doresc enorm de mult, după ani de zile rezolvarea acestui lucru”, a mai spus edilul Albei Iulia.

Exproprierea a stârnit reacții in mediul online și societatea civilă

Vorbind despre reacțiile stârnite de iminenta expropriere a blocului G2, Gabriel Pleșa spune că este doar o „gargară” a unor ONG-uri sau alte organizații care vor să capitalizeze de pe urma problemelor acestor oameni.

„Toată această gargară făcută de unii pe rețelele de socializare sau în comunicate, cum că i-ar durea problema acestor oameni sau unele ONG-uri pentru care pur și simplu acești oameni reprezintă un target pe anumite finanțări, nu le doresc binele sau nu înțeleg că acești oameni nu pot să mai locuiască în astfel de condiții.

Inclusiv mijloacele massmedia naționale au vrut să preia acest subiect, m-au sunat, i-am lămurit și au scos din grila de program acest subiect pentru că și-au dat seama că e o nebunie și că adevărul este cel pe care îl spunem noi, administrația locală.

Eu cred că este pentru toată lumea benefic și ei își doresc și noi, comunitatea locală și sunt unii de la București care cred că soluția lor, tulburarea apelor, este mai benefică pentru ei. Sub nici o formă! Eu sunt convins că albaiulienii noștri înțeleg pentru că știu situația din teren”, a mai spus primarul Pleșa.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Spectacolul de ARTIFICII de 1 Decembrie de la Alba Iulia, ÎNTÂRZIERE de mai bine de o oră: ”Haideți odată că le este frig la copilași”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spectacolul de ARTIFICII de 1 Decembrie de la Alba Iulia, ÎNTÂRZIERE de mai bine de o oră: ”Haideți odată că le este frig la copilași”

După o zi plină, cu momente festive, solemne și de evocare a istoriei, cei care au venit să sărbătorească Ziua de 1 Decembrie la Alba Iulia și-au dorit să se relaxeze cu mult așteptatele artificii.

Citește și: LIVE VIDEO| Spectacol grandios de artificii, de 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia! Mii de oameni s-au strâns pentru a privi show-ul pirotehnic din Cetate

 

Dar în oraşul în care acum 105 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari, spectacolul de artificii s-a lăsat așteptat, începând cu mai bine de o oră mai târziu decât era anunțat în programul oficial.

Motivele pentru care artificiile au fost amâmate se pare că au fost întârzierile produse în cadrul spectacolului artistic.

Oamenii adunați în Piața Cetății pentru a admira focul de artificii și-au exprimat nemulțumirea în postări pe rețelele de socializare în care cereau lămuriri privind întârzierea, dar și ora la care avestea vor avea loc.

Spectacolul de artificii a început totuși în jurul orei 21.40, după mai bine de o oră de întârziere, și deși au fost spectaculoase , mulți oameni, în special familiile cu copii au renunțat să mai aștepte și au plecat spre casă.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare