Rămâi conectat

Ştirea zilei

Operaţii pe retină în premieră la Alba Iulia. Noi performanţe la Clinica privată de diagnosticare şi chirurgie oftalmologică „Opticline”

Publicat

în

clinica opticline alba iulia01La Clinica privată de diagnosticare şi chirurgie oftalmologică „Opticline” din Alba Iulia, a doctorului Teodor Holhoş, s-au înregistrat în acest an, peste 2000 de operaţii de cataractă, o boală a ochiului care duce la tulburări de vedere, iar pupilele se colorează în alb sau cenuşiu. Operaţiile de înlocuire a cristalinului se efectuează cu aparate de înaltă performanţă şi precizie astfel că, combinate cu măiestria profesională a doctorului Teodor Holhoş şi a echipei sale, s-a ajuns să fie efectuate până la 30-35 de operaţii într-o zi.

Cea mai „bătrână” cataractă a fost operată la un cetăţean în vârstă de 98 de ani, iar cea mai rapidă, care a durat circa 5 minute la un cetăţean suferind de o boală cumplită, ce nu putea sta nemişcat decât câteva minute.

Acum, operaţiile de cataractă, de înlocuire a cristalinului, au devenit unele de rutină, tratate însă cu maximum de profesionalism, astfel încât toţi pacienţii să poată pleca acasă cu o lentilă potrivită şi să-şi recapete complet vederea la ochiul sau ochii care au fost operaţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

clinica opticline alba iulia02Experienţa acumulată de tânărul şi pasionatul medic Teodor Holhoş, cât şi dotarea clinicii cu cele mai noi şi performante aparate şi tehnologii, proces aflat într-o continuă dezvoltare, au permis ca în ultima vreme aici să aibă loc mai multe premiere medicale, atât pentru Alba Iulia, pentru judeţul nostru cât şi la nivel naţional pentru că în ţară se fac puţine asemenea operaţii.

Este vorba de intervenţiile chirurgicale pe retină, partea cea mai sensibilă a ochiului, un ţesut ca o foiţă de 350 de microni asemănătoare cu „pieliţa” de pe creier. Retina este de fapt un strat de ţesut care conţine prelungiri nervoase ce acoperă 2/3 din partea posterioară a globului ocular. Razele luminoase pe care cristalinul, lentila ochiului, le reuneşte într-un focar pe retină, reprezintă stimulul specific al celulelor senzoriale la lumină sau receptorii vizuali. Aceste celule asigură acuitatea vizuală şi perceperea culorilor şi conexiunilor dintre ele, se asamblează într-un mesaj vizual care este transmis prin nervul optic la centrul vizual din creier.

Cu vârsta, în retină pot apărea mici dezlipiri, „lacrimi”, „găuri”, astfel că în ochiul afectat apar puncte negre în mişcare şi străfulgerări de lumină, iar vederea devine tot mai înceţoşată.

În lipsa tratamentului potrivit se poate ajunge la orbire definitivă.

clinica opticline alba iulia03Intervenţiile pe retină cu ajutorul laserului ale doctorului Teodor Holhoş, cauzate fie de cauze naturale, de îmbătrânire, fie de accidente sau de diverse boli, în special diabet au salvat mulţi ochi ai unor cetăţeni din Alba Iulia, din Aiud, Turda, Sibiu, Petroşani etc.

Una dintre cele mai dificile operaţii, unică în ţară, a avut loc la un pacient ce a avut o „gaură” în maculă din cauza unei membrane care a căzut pe retină. O operaţie delicată, grea, care a necesitat mai mult de două ore şi care este destul de scumpă, datorită materialelor consumabile, şi care a probat din plin profesionalismul, măiestria şi arta doctorului şi a echipei sale şi care a fost filmată şi înregistrată şi va fi prezentată la mai multe congrese naţionale şi internaţionale. De regulă, afecţiunile la nivelul retinei şi al maculei, situată în centrul retinei conduc la scăderea rapidă a durerii şi apoi la orbire. De aceea ele pot fi considerate o bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru salvarea vederii omului, mai ales că de regulă, pacientul vine târziu la medic şi orice întârziere, mai mare de 6 luni, este fatală pentru ochi. Recuperarea este şi ea mai îndelungată, dar merită toate eforturile.

Nu putem decât să ne bucurăm că Alba Iulia a devenit un centru medical oftalmologic de prim rang, prin clinica doctorului Teodor Holhoş, un medic dar şi un om excepţional, preocupat mereu de însuşirea celor mai noi cunoştinţe şi tehnici în domeniu, dar şi dedicat pacienţilor pentru ca ei să se poată bucura din plin de lumina ochilor! (G.C.)

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.

Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.

Vom reveni cu amănunte.

Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare