Rămâi conectat

Ştirea zilei

Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • O tumoră de 3 centimetri a fost extrasă neuroendoscopic din mijlocul creierului unui pacient 

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia s-a consumat o premieră pentru această unitate medicală: unui pacient de 43 de ani, de pe Valea Arieşului, i-a fost extrasă o tumoră cu un diametru de 3 centimetri din mijlocul creierului (din ventricolul trei al creierului) fără a-i fi deschisă clasic cutia craniană (fig.1). tumora cerebralaOperaţia a fost efectuată de tânărul medic neurochirurg Bogdan Suciu, asistat de soţia acestuia, Cristina Suciu, de asemenea medic neurochirurg în unitatea medicală din Alba Iulia. „Operaţia a fost efectuată cu ajutorul unui neuroendoscop marca Storz, o tehnică nouă, minim invazivă”, a explicat pentru ziarul Unirea medicul neurochirurg B. Suciu. Încercând să explic operaţia pe creier prin această tehnică revoluţionară şi minim invazivă, încerc să „traduc” cele explicate în mod ştiinţific de dr. Suciu şi vă spun că pacientului i s-a făcut un mic orificiu în cutia craniană (o gaură de sub un centimetru diametru) prin care a fost introdusă camera video şi mai multe instrumente speciale cu care tumora a fost zdrobită şi aspirată din mijlocul creierului. Tumora era situată în apropierea trunchiului cerebral şi a unor elemente vasulo-nervoase deosebit de importante şi parţial aderente de tumoră. Cu ajutorul acestei tehnici minim invazive, aceste formaţiuni şi creierul normal din jurul tumorii au putut fi perfect conservate (fig 2). Operaţia a durat două ore, cu pacientul în stare bună. După operaţie, s-a făcut şi biopsia tumorii extirpate. Rezultatul histopatologic a demonstrat că era vorba de un chist coloid, reprezentând o tumoră benignă (necancerigenă). Acest gen de tumoră, dacă este ablată (extrasă) în totalitate, nu recidivează.
tumora postoperatorDin cele relatate de dr. Bogdan Suciu, pacientul a ajuns la operaţie  după o serie de simptome şi semne neurologice progresive: dureri de cap, vărsături, tulburări psihice, crize epileptice, hidrocefalie, sindrom de hipertensiune intracraniană. În urma unei scanări la computerul tomograf, a fost descoperită tumora de 3 centimetri diametru, care efectiv începuse să „înghesuie” serios creierul pacientului şi să obtureze circulaţia lichidului cefalorahidian în creier. Această operaţie a fost decontată integral de Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Acest gen de operaţii reprezintă o raritate în România.
Dr. Bogdan Suciu a explicat că pacientul şi-a reluat viaţa normală, de familie, în urma acestei operaţii. În plus, medicul neurochirurg a mai adăugat că în cadrul Secţiei de Chirurgie – compartimentul de Neurochirurgie se fac operaţii şi pentru reabilitarea coloanei vertebrale, intervenţii oarecum mai simple şi mult mai dese. „La noi se fac în mod curent vertebro-plastii pe coloana vertebrală, cu injectări de ciment, prin anestezie locală.  Ne ajută foarte mult şi dotarea tehnică a secţiei: avem un aparat C-arms, un aparat radiologic utilizat pentru fixările de coloană cu şuruburi şi bare de titan, precum şi la injectările de ciment în vertebrele osteoporotice şi slăbite. Cimentul folosit se întăreşte în vertebrele bolnave (care iniţial arată ca un şvaiţer) în maxim un sfert de oră iar pacientul îşi poate relua rapid activităţile curente”.

„Ne folosim mult şi de microscopul operator Zeiss şi tragem nădejde că în cel mai scurt timp secţia va fi dotată şi cu un aparat pentru neuromonitorizare  intraoperatorie – respectiv pentru monitorizarea funcţiilor locomotorii şi a altor arii elocvente în timpul operaţiilor situate pe suprafaţa creierului. Operaţiile sunt decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate Alba”, precizează dr. Bogdan Suciu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea