Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

  • O tumoră de 3 centimetri a fost extrasă neuroendoscopic din mijlocul creierului unui pacient 

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia s-a consumat o premieră pentru această unitate medicală: unui pacient de 43 de ani, de pe Valea Arieşului, i-a fost extrasă o tumoră cu un diametru de 3 centimetri din mijlocul creierului (din ventricolul trei al creierului) fără a-i fi deschisă clasic cutia craniană (fig.1). tumora cerebralaOperaţia a fost efectuată de tânărul medic neurochirurg Bogdan Suciu, asistat de soţia acestuia, Cristina Suciu, de asemenea medic neurochirurg în unitatea medicală din Alba Iulia. „Operaţia a fost efectuată cu ajutorul unui neuroendoscop marca Storz, o tehnică nouă, minim invazivă”, a explicat pentru ziarul Unirea medicul neurochirurg B. Suciu. Încercând să explic operaţia pe creier prin această tehnică revoluţionară şi minim invazivă, încerc să „traduc” cele explicate în mod ştiinţific de dr. Suciu şi vă spun că pacientului i s-a făcut un mic orificiu în cutia craniană (o gaură de sub un centimetru diametru) prin care a fost introdusă camera video şi mai multe instrumente speciale cu care tumora a fost zdrobită şi aspirată din mijlocul creierului. Tumora era situată în apropierea trunchiului cerebral şi a unor elemente vasulo-nervoase deosebit de importante şi parţial aderente de tumoră. Cu ajutorul acestei tehnici minim invazive, aceste formaţiuni şi creierul normal din jurul tumorii au putut fi perfect conservate (fig 2). Operaţia a durat două ore, cu pacientul în stare bună. După operaţie, s-a făcut şi biopsia tumorii extirpate. Rezultatul histopatologic a demonstrat că era vorba de un chist coloid, reprezentând o tumoră benignă (necancerigenă). Acest gen de tumoră, dacă este ablată (extrasă) în totalitate, nu recidivează.
tumora postoperatorDin cele relatate de dr. Bogdan Suciu, pacientul a ajuns la operaţie  după o serie de simptome şi semne neurologice progresive: dureri de cap, vărsături, tulburări psihice, crize epileptice, hidrocefalie, sindrom de hipertensiune intracraniană. În urma unei scanări la computerul tomograf, a fost descoperită tumora de 3 centimetri diametru, care efectiv începuse să „înghesuie” serios creierul pacientului şi să obtureze circulaţia lichidului cefalorahidian în creier. Această operaţie a fost decontată integral de Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Acest gen de operaţii reprezintă o raritate în România.
Dr. Bogdan Suciu a explicat că pacientul şi-a reluat viaţa normală, de familie, în urma acestei operaţii. În plus, medicul neurochirurg a mai adăugat că în cadrul Secţiei de Chirurgie – compartimentul de Neurochirurgie se fac operaţii şi pentru reabilitarea coloanei vertebrale, intervenţii oarecum mai simple şi mult mai dese. „La noi se fac în mod curent vertebro-plastii pe coloana vertebrală, cu injectări de ciment, prin anestezie locală.  Ne ajută foarte mult şi dotarea tehnică a secţiei: avem un aparat C-arms, un aparat radiologic utilizat pentru fixările de coloană cu şuruburi şi bare de titan, precum şi la injectările de ciment în vertebrele osteoporotice şi slăbite. Cimentul folosit se întăreşte în vertebrele bolnave (care iniţial arată ca un şvaiţer) în maxim un sfert de oră iar pacientul îşi poate relua rapid activităţile curente”.

„Ne folosim mult şi de microscopul operator Zeiss şi tragem nădejde că în cel mai scurt timp secţia va fi dotată şi cu un aparat pentru neuromonitorizare  intraoperatorie – respectiv pentru monitorizarea funcţiilor locomotorii şi a altor arii elocvente în timpul operaţiilor situate pe suprafaţa creierului. Operaţiile sunt decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate Alba”, precizează dr. Bogdan Suciu.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

Matei 24 iunie 2014 at 21:21

Operaţia a fost efectuată de tânărul medic neurochirurg Bogdan Suciu, asistat de soţia acestuia, Cristina Suciu, de asemenea medic neurochirurg în unitatea medicală din Alba Iulia.
SINCERE FELICITARI CELOR DOI MEDICI !
BUNUL DUMNEZEU SA VA DEA SANATATE !

Andrei 25 iunie 2014 at 7:22

Felicitări. E grozav sa mai vezi si astfel de știri. Mult succes in continuare.

cocos 25 iunie 2014 at 8:24

Felicitari medicilor!

bula pozitiva 25 iunie 2014 at 8:35

Felicitari medicilor! Felicitari in primul rand ca au ales sa profeseze in Romania si sper sa ramana in continuare atasati de Alba Iulia!

rococo 25 iunie 2014 at 9:54

Doar pt cine a suferit un AVC sau a avut astfel de complicatii, este relevant ce inseamna o astfel de interventie. FELICITARI medicilor curajosi si bine pregatiti !!!!

dana 25 iunie 2014 at 9:57

felicitari din toata inima doctorilor.

clujeanul 25 iunie 2014 at 10:12

Felicitari! Alba merita sa fie la inaltime in domeniul medical, ptr ca tot mai multi medici romani specialisti de mare clasa de la Cluj sunt atrasi sa vina in frumosul oras, aflat la o distanta mica de Cluj. Practic Alba Iulia poate functiona ca un satelit ptr Cluj, mai ales daca se va realiza spitalul Regional ptr zona Apuseni

Horea 25 iunie 2014 at 17:24

@clujeanul

Nu din dorinta de contrazicere ci doar din una a informarii, mentionez ca Spitalul Municipal AIUD este deja un „satelit” al Clujului.
Aici, in Aiud,vin din Cluj apoximativ 12 medici de diferite specialitati.

P.S. Ma alatur si eu celor care au felicitat „cuplul medical” Suciu!

Florin 25 iunie 2014 at 10:13

Felicitari ! Mult succes !

Marius 25 iunie 2014 at 19:39

Si eu am fost operat anul trecut de domnul doctor de o hernie de disc foarte mare.Ma simt foarte bine.Este un OM de nota 10 !Ma bucur foarte tare de reusita dansului.MULT SUCCES IN CONTINUARE !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...