Actualitate
Onorariile pentru anumite acte ce țin de divorț și succesiune pot fi negociate între notar și client
Potrivit unui act normativ elaborat de Ministerul Justiţiei și publicat recent în Monitorul Oficial, onorariile notarilor pentru diverse acte ce țin de autentificări, succesiune şi divorţ pot fi stabilite liber între notari şi clienţii lor.
Printre altele, negocierea onorariilor este posibilă pentru autentificarea contractelor de logodnă, fiducie, administrare, comodat sau închiriere, precum și pentru întocmirea acordului parental în procedura divorțului, a încheierii de respingere la cererea de divorţ, a certificatului de executor testamentar sau a lichidării pasivului succesoral.
Ordinul Ministerului Justiției nr. 3.926/C/2018 pentru modificarea şi completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justiției nr. 46/C/2011 a fost publicat chiar astăzi în Monitorul Oficial.
Concret, acest act normativ reglementează procedurile şi serviciile pentru care notarii şi solicitanţii pot stabili liber valoarea onorariilor, după cum urmează:
Procedura autentificării:
a) alegerea regimului matrimonial prin convenţie matrimonială;
b) actul de lichidare la schimbarea regimului matrimonial;
c) modificarea regimului matrimonial prin convenţie matrimonială;
d) mandatul de incapacitate;
e) actul de desemnare a tutorelui din timpul vieţii;
f) renunțarea la dreptul de proprietate;
g) contractul de logodnă;
h) contractul de fiducie;
i) contractul de administrare;
î) constatarea amiabilă a unui act nul sau anulabil;
j) pactul de opţiune de vânzare;
k) pactul de opţiune de cumpărare;
l) contractul de vânzare având ca obiect o moştenire;
m) retractarea revocării testamentului;
n) încheierea de respingere;
o) contractul de comodat;
p) contractul de închiriere;
q) promisiunea de vânzare;
r) actele şi procedurile care au ca obiect bunuri mobile.
Procedura succesorală:
a) certificat de executor testamentar;
b) lichidarea pasivului succesoral;
c) intervenţia creditorului în cadrul procedurii succesorale pentru valorificarea creanţei;
d) actul de lichidare între soţul supravieţuitor şi moştenitori;
e) proces-verbal de constatare a stării materiale a testamentului olograf;
f) proces-verbal de validare a testamentului olograf;
g) citarea succesibililor cu domiciliul în străinătate şi dovezile de comunicare a acesteia;
h) încheierea de respingere.
Procedura divorţului:
a) acordul parental în procedura divorţului;
b) actul de lichidare între foştii soţi;
c) încheierea de respingere la cererea de divorţ.
Nu în ultimul rând, onorariile pot fi liber stabilite între notar şi client pentru actele de dare de dată certă înscrisurilor, precum şi pentru consultațiile juridice în materie notarială, altele decât cele care sunt urmate de încheierea unui act la notarul public respectiv.
La stabilirea onorariului pentru actele enumerate mai sus, se au în vedere cheltuielile aferente activităţilor şi serviciilor efectiv prestate de către notar, printre care activitatea de consultație și informare pentru culegerea datelor necesare de la părți, tehnoredactarea şi multiplicarea actului, arhivarea și păstrarea actului în arhiva notarului public, legalizarea de semnătură etc.
Sursa: avocatnet.ro

Actualitate
Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC
Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC
Numărul de cazuri confirmate de variola maimuţei la nivel mondial a ajuns miercuri la 219 în afara ţărilor în care boala este endemică, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), scrie AFP, citat de Agerpres.
În total, 19 ţări în care boala este neobişnuită, majoritatea în Europa, au raportat cel puţin un caz confirmat, indică ECDC într-o notă epidemiologică publicată miercuri seară.
„Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, identificându-se ca bărbaţi având relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu au fost niciun deces”, a precizat agenţia europeană cu sediul la Stockholm.
În afara celor 11 ţări africane în care această boală rară este endemică, trei ţări concentrează în prezent majoritatea cazurilor confirmate: Marea Britanie, prima ţară în care au fost observate cazuri neobişnuite la începutul lui mai (71 de cazuri), Spania (51) şi Portugalia ( 37), potrivit ECDC.
Europa concentrează majoritatea cazurilor cu 191 de cazuri, dintre care 118 în ţările din UE. Canada (15), Statele Unite (9), Australia (2), Israel (1) şi Emiratele Arabe Unite (1) sunt cele şase ţări din afara Europei cu cazuri considerate confirmate.
Cazurile suspecte nu sunt luate în considerare în bilanţ.
Numărul total de cazuri identificate miercuri de ECDC a crescut de peste cinci ori de la primul său raport la 20 mai, când agenţia a anunţat 38 de cazuri.
Luni, în prima sa evaluare a riscurilor, ECDC a considerat, totuşi, că probabilitatea de contagiune în populaţie era în general „foarte scăzută”, dar că, pe de altă parte, este „ridicată” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.
În aceeaşi zi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat o situaţie „atipică”, dar a considerat că este posibilă „oprirea” acestei transmiteri a bolii între oameni.
Boala, o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ patruzeci de ani, este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi din Africa Centrală.
Începe cu febră mare şi progresează rapid până la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste.
Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea împotriva variolei, a mai explicat OMS.
sursa: hotnews.ro
Actualitate
Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”
Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”
Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri că PSD le va prezenta românilor un bilanţ „cinstit şi realist” al acestei perioade.
„Mâine, PSD le va prezenta românilor un bilanţ cinstit şi realist al celor şase luni de guvernare. Nu vrem să fardăm realitatea. Ştim care sunt greutăţile oamenilor şi ce aşteptări au de la noi”, a scris Ciolacu pe Facebook, potrivit Agerpres.
El a adăugat că în bilanţul PSD „nu vor fi vorbe mari, ci adevăruri simple”.
„Este un moment în care nu facem promisiuni, ci aducem argumente. În care explicăm, din nou, de ce vrem să folosim toate resursele necesare pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie şi pentru a susţine dezvoltarea firmelor româneşti. Este un raport onest în faţa românilor, aşa cum cred că trebuie să facă orice guvernare serioasă şi responsabilă”, a mai scris preşedintele PSD.
Actualitate
Amânarea ratelor la bănci, în actualul context economic: Cine poate amâna plata. Anunțul ministrului de Finanțe, Adrian Câciu
Amânarea ratelor la bănci, în actualul context economic: Cine poate amâna plata. Anunțul ministrului de Finanțe, Adrian Câciu
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a anunțat cine își poate amâna plata ratelor la bănci: „Această măsură de amânare a ratelor a rămas în analiză. În ultima ședință de coaliție a fost luată decizia să intrăm cu ea în implementare cu OUG pentru amânarea ratelor la credite atât pentru persoanele fizice cât și juridice. Evident nu e o măsură pentru toată lumea, ci pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o face, fiecare dintre cetățeni.
Citește și: Amânarea ratelor la bănci, în actualul context economic: Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă cu guvernatorul BNR
Asta pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar o să ai de plătit…Nu e o scutire de plată, e o amânare de plată”, a spus Adrian Câciu.
„Schimbarea de paradigmă față de moratoriu din 2020 va fi acela al creșterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea la criteriu creșterea cheltuielilor / familie sau creșterea costurilor / companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii o să fie referința la costurile referitoare la utilități, pentru că ne situăm și la costul privind prețurile la energie și combustibil.
Procedura pentru cei care vor să beneficieze de amânare o să fie destul de simplă, dar acesta e sistemul agreat cu sistemul bancar. Această ordonanță o să fie aprobată și de BNR.”, a spus Câciu.
-
Sportacum 17 ore
Albaiulianca Diana Ignat, campioană universitară și convocată la reprezentativa României
-
Sportacum 16 ore
FOTO: Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare 0-4 (0-3)!!! Cruntă deziluzie în baraj, dezamăgire „roș-albastră”, calificarea e tranșată
-
Curier Județeanacum 16 ore
20 Ani cu Skepsis, împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților
-
Actualitateacum 15 ore
FOTO| TRAGEDIE la Buzău: Un parașutist de 38 de ani, de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, a murit în timpul unui exercițiu
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ. A plecat de la locuința sa și nu a mai revenit
-
Curier Județeanacum 21 de ore
APEL la donare de sânge grupele O pozitiv și A pozitiv, lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: „Avem nevoie URGENT”
-
Sportacum 22 de ore
Astăzi, ora 18.00, Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare | Arde Drăgana! Turul barajului pentru promovarea în Liga a 2-a
-
Actualitateacum 21 de ore
NESIMȚIRE într-o comună din Alba: O mașină a lovit un pieton și șoferul a fugit de la fața locului
-
Ştirea zileiacum 11 ore
La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”
-
Curier Județeanacum 19 ore
Bărbat „alcoolizat” din Aiud prins de polițiști în timp ce demonta mai multe piese de pe o mașină: S-a ales cu dosar penal
-
Curier Județeanacum 19 ore
DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud