Rămâi conectat

Curier Județean

Olimpiada interdisciplinară tehnică de la Sebeș: Prahova, Satu Mare, Neamț și Vrancea, ocupantele primelor locuri

Publicat

în

Olimpiada interdisciplinară tehnică de la Sebeș, desfășurată în perioada 5-10 aprilie, cu sprijinul Liceului Tehnologic Sebeș și al companiei Kronospan Sebeș, în calitate de sponsor principal, s-a încheiat după patru zile de concurs în care elevii liceelor din Prahova, Satu Mare, Neamț și Vrancea au demonstrat cele mai avansate cunoștințe în domeniul prelucrării lemnului.

Elevi olimpiciElevi de liceu din 23 de județe ale țării s-au înscris la olimpiada de anul acesta – prima competiție națională de profil de o asemenea anvergură. Liceul Tehnologic din Sebeș a câștigat drepturile de organizare pe baza participării cu succes la olimpiadele anterioare, de unde elevii sebeșeni s-au întors cu premii și diplome importante. Începând din anul 1995 și până în 2014, reprezentanții Liceului Tehnologic din Sebeș au luat peste 20 de premii la concursurile naționale și județene din aria de expertiză tehnologică.

Câștigătorii au plecat acasă cu premii importante oferite de Kronospan Sebeș, principalul pilon local în industria prelucrării lemnului: ceasuri, tablete, telefoane smart sau căști audio multifuncționale. “Este prima experiență de acest gen și s-a dovedit a fi una plăcută. Vreau să particip și la anul și să câștig locul I. Planul meu este să urmez Facultatea de Design Interior și să contribui la dezvoltarea industriei lemnului. Fără lemn nu am avea nici mobilier de calitate și nici sursă de energie și căldură”, spune Corneliu Cristea, de la Liceul Tehnologic Agro-Montan Romeo Constantinescu din Vălenii de Munte, județul Prahova. Corneliu Cristea a fost câștigătorul locului I la clasa a XI-a.

Elit - Gustul Desăvârșit

Și Vasile Titire, de la Liceul Tehnologic Simion Mehedinți din Vidra, județul Vrancea, câștigătorul locului I la clasa a XII-a, a fost la fel de încântat de participarea la Olimpiadă. “Sunt foarte fericit că am ajuns la această etapă, cea națională, și entuziasmat, în același timp, că am luat locul I. Am participat și anul trecut, dar fără să iau vreun premiu. Anul acesta m-am pregătit din timp pentru a-mi atinge țelul – premiul I și am reușit”.

Olimpiada interdisciplinară a transformat săptămâna trecută Sebeșul în centrul academic național în domeniul prelucrării lemnului. Toți cei implicați în organizarea competiției își asumă angajamentul ca și la anul să continue eforturile de implementare a acestui poriect. “Ne dorim să-i sprijinim pe viitorii specialiști în prelucrarea lemnului, iar rezultatele de anul acesta ne confirmă faptul că sunt mulți aceia care vor cu adevărat să aibă o carieră de succes în domeniu. Este important să înțelegem cu toții că educația academică a tinerilor și pregătirea lor riguroasă sunt cele mai importante garanții pentru viitorul nostru”, a declarat Oana Bodea, director PR Kronospan Sebeș.

Olimpiada de anul acesta a continuat o tradiție locală veche de sute de ani, meseria prelucrării lemnului fiind înrădăcinată mai cu seamă după anul 1900, când a devenit îndeletnicire predată din tată în fiu. Prima fabrică de pal din zonă a fost ridicată în anul 1965, iar industria a cunoscut o evoluție importantă în ultimii 50 de ani.

Comunicat de presă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare: Isprăvile unui bărbat din Alba, reținut de polițiști

Publicat

în

Violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare: Isprăvile unui bărbat din Alba, reținut de polițiști

La data de 26 iunie 2022, polițiștii Secției 5 Politie Rurala Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 24 ani, din comuna Bucerdea Grănoasa, care este cercetat pentru violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 26 iunie 2022, în jurul orei 22,30, în urma unui conflict spontan avut cu o rudă, un bărbat de 58 de ani, din comuna Bucerdea Grănoasă, ar fi pătruns, fără drept, în curtea acestuia și l-ar fi agresat și amenințat.

În cursul zilei de azi, 27 iunie, persoana reținută va fi prezentată în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bicicliștii și trotinetiștii din Alba, luați „la puricat” de polițiști: Zeci de sancțiuni date de oamenii legii

Publicat

în

Bicicliștii și trotinetiștii din Alba, luați „la puricat” de polițiști: Zeci de sancțiuni date de oamenii legii

În perioada 23 – 24 iunie 2022, Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a organizat, pe raza județului Alba, o acțiune care a avut ca scop prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicați bicicliștii și persoanele care circulă cu trotinetele electrice.

În urma acțiunii au fost depistați și sancționați 42 de bicicliști care au încălcat regulile de circulație pe drumurile publică și 4 conducători de trotinete electrice.

Alți 339 de participanți la traficul rutier au fost sancționați de polițiști, în această perioadă.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ITM Alba: Amenzi de 27.000 lei, dintre care una pentru muncă „la negru” și zeci de avertismente, în perioada 20-24 iunie 2022

Publicat

în

ITM Alba: Amenzi de 27.000 lei, dintre care una pentru muncă „la negru” și zeci de avertismente, în perioada 20-24 iunie 2022

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 20.06-24.06.2022, în activitatea de control, sunt redate mai jos.

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate: 50

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 4179
Din care – femei : 1997

Număr deficienţe constatate: 104

Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 4
Din care : – 2 amenzi în cuantum de 22000 lei din care 1 amendă-20000 lei pentru
muncă nedeclarată (1 persoană);
– 2 avertismente;

Principalele deficienţe constatate în controale :
 • primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
 • neplata salariilor la data stabilită în contractele individuale de muncă;
 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 18
Număr deficienţe constatate: 36
Număr de măsuri dispuse : 36
Angajatori sancționați: 18

Nr. sancţiuni aplicate: – 36
– 1 amendă -5000 lei;
– 35 avertismente:

Nr.evenimente în curs de cercetare : 2
Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

Principalele deficienţe stabilite în controale:
 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare