Rămâi conectat

Curier Județean

Oficial, ”ne merge bine”! Județul Alba este cel mai mare exportator de lemn din țară. În 2014, valoarea exportului s-a ridicat la suma de 540 de milioane de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

export lemnJudețul Alba este cel mai mare exportator de lemn din țară. Cel puțin asta arată un raport al Institutului Național de Statistică (INS), de anul trecut. Potrivit datelor oficiale transmise de INS, în perioada ianuarie 2014 – ianuarie 2015, din județul Alba s-a exportat lemn brut și cherestea în valoare de 540 de milioane de euro, peste un sfert din suma totală la nivel naţional.

Situația se explică, având în vedere că la Sebeş îşi desfăşoară activitatea cea mai mare fabrică  în domeniu -Holtzindustrie Schweighofer – din România, care a avut o cifră de afaceri ce a depăşit 600 de milioane de euro.

Fabrica achiziționeză și totodată exploatează material lemnos cam din toate județele Transilvaniei, dar și ale Moldovei, potrivit celebrului contract încheiat în anul 2003 pe timp de 10 ani în guvernarea Adrian Năstase, prin care a primit drept de exploatare pentru circa 30.000 de metri cubi anual, din fiecare județ.

Pe locul doi în statistica respectivă se află judeţul Suceava, cu o valoare a exportului de circa 236 milioane de euro. Şi în acest judeţ, la Rădăuţi, se află o fabrică de cherestea Holtzindustrie Schweighofer.

Clasamentul este urmat de Bucureşti cu o valoare de 205 milioane de euro, Braşov cu 175 milioane de euro şi Mureş cu un export cifrat la 101 milioane de euro. Restul judeţelor sunt plasate sub valoarea de 100 de milioane de euro, pe ultimul loc situându-se Tulcea, judeţ din care s-a exportat lemn şi cherestea în valoare de 467.000 de euro.

În total, exporturile României de lemn şi cherestea în 2014 s-au situat la valoare de 2 miliarde de euro. Judeţul Alba are o contribuţie de peste 25 la sută la această sumă.

Dacă analizăm mai atent impactul acestor cifre, oficial ne merge bine. Adică județul Alba, pe primul loc la export într-un domeniu important al economiei. Rău este însă, că este vorba de o cantitate foarte mare de material lemnos exportată mai mult sub formă brută (bușteni, cherestea, etc.), ceea ce rărește din ce în ce mai mult atât pădurile județului cât și ale țării. Mai mult, această prelucrare primară reduce șansa a mii de locuri de muncă în domeniu, dacă ar fi să fie exploatată mobilă și alte produse cu manoperă costisitoare inclusă. (C.M.)

sursa: adevărul

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea