Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Octombrie sau Brumărel, luna care ne pregătește de iarnă și vremea schimbării: Se lucrează intens în gospodărie, se însămânțează câmpurile, se curăță viile, grădinile și livezile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Octombrie sau Brumărel, luna care ne pregătește de iarnă și vremea schimbării: Se lucrează intens în gospodărie, se însămânțează câmpurile, se curăță viile, grădinile și livezile

Brumar cel Mic sau Brumăre este luna care ne pregătește de iarnă. Deși e vremea schimbării, munca la câmp e în toi, iar tradițiile se țin lanț. În Brumărel, știut drept octombrie, pomii își dezbracă veșmintele bogate ale verii. Începe să se facă simțită răceala primei brume, iar oamenii se pregătesc pentru anotimpul geros. Se lucrează intens în gospodărie, se însămânțează câmpurile, se curăță viile, grădinile și livezile.

Luna octombrie se împarte în trei. Prima săptămână e a lui Procoavă, sfânt sărbătorit în prima zi a lunii, despre care se spune că acoperă ogoarele cu zăpadă, pentru ca pământul să aibă destulă apă când se desprimăvărează, iar holdele să aibă spic bogat şi grădinile să fie rodnice.

Tot lui i se roagă și fetele, ca să le dăruiască neprețuita podoabă capilară, știind că părul lung și bogat le face mai atrăgătoare pentru flăcăi. În cea de-a doua săptămână, a Satului, preocupările se concentrează asupra gospodăriilor, în vreme ce a treia e numită Săptămâna Lucinului, de la numele zeului protector al lupilor și al Sfântului Luca.

Pe 14, e cinstită Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Nu se lucrează, se ține post și se spun rugăciuni, dacă vrei să rămâi sănătoasă. Ultima săptămână a lunii e cea a Sâmedrului. Pe 26, e celebrat Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. E vremea ca păstorii să coboare de la munte pentru a lăsa oile în grija stăpânilor lor. Pe 25, în Ajun, se serbează Mosii de Toamna.

În folclor există credința că Sfântul Dumitru și Sfântul Gheorghe sunt frați și că s-ar fi înțeles între ei ca Sfântul Dumitru să desfrunzească pădurile la ceas de toamnă și să-i cheme pe toți la sărbătoarea recoltei. Pe 27, se organizează pelerinaje la Catedrala Patriarhală din București, unde sălășluiesc moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou Basarabov, patronul Capitalei, sărbătoritul acestei zile.
În Brumărel, e vremea predicțiilor

Există în popor diverse credințe și superstiții legate de luna lui Brumărel. Ca să afle cum va fi iarna, ciobanii întind pe jos un cojoc. Dacă se așază pe el o oaie neagră, va fi iarnă blândă. Dacă e o oaie albă, va fi multă zăpadă. De frunzele pomilor se îngălbenesc și cad în octombrie, va urma un an roditor. Ploaia abundentă în Brumărel aduce vânt puternic în Decembrie. Se spune că dacă acum e brumă multă și chiar zăpadă, ianuarie va avea timp frumos. Nucii şi gutuii încărcaţi de rod anunță o iarnă grea.

Sursa: libertateapentrufemei.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea