Rămâi conectat

Ştirea zilei

Obiectivele turistice din Alba, în umbra atracțiilor din celelalte 5 județe ale regiunii Centru: Cei mai puțini vizitatori, în prima lună de primăvară

Publicat

în

Cu tot cu Cetatea Alba Carolina de tip Vauban renovată, catedralele din Alba Iulia și Blaj, Ghețarul Scărișoara și peșterile din Apuseni, Râpa Roșie sau Mănăstirile Râmeț și Dumbrava și alte așezări monahale ori lăcașe de cult și alte repere turistice, județul Alba nu a reușit să atragă decât 7.529 de turiști în luna martie, având cei mai puțini vizitatori în prima lună de primăvară din 2021 între cele 6 județe ale regiunii Centru.

Chiar dacă în martie numărul vizitatorilor din Alba a fost de peste două ori mai mare decât la începutul primăverii din 2020, cu 4.367 de persoane (+138,1%), numărul turiștilor cazați în unități cu cel puțin 10 paturi a fost mai mic față de februarie a.c. cu 914 persoane (-10,8%). Majoritatea turiștilor au preferat hotelurile – 45,2%, pensiunile agroturistice – 24,9% și cele turistice – 18,2%, în timp ce în vile turistice au înnoptat 8,04% dintre vizitatori, în moteluri s-au cazat doar 1,91% dintre oaspeți, iar la cabane și-au petrecut sejurul doar… 64 de turiști, reprezentând doar 0,85% din total.

În primele 3 luni din acest an, în unităţile turistice din judeţul Alba au fost cazaţi 23.712 turişti, dintre care doar 435 de vizitatori de peste hotare, înregistrându-se o scădere cu 2,9% faţă de primul trimestru al anului trecut, când a început pandemia de coronavirus, care de peste un an afectează turismul din România.

Electrica Furnizare Discount

La începutul acestei primăveri, numărul de înnoptări ale turiştilor a fost de 13.688 de nopți, mai multe cu 7.562 (+123,4%) faţă de martie 2020, dar mai puține cu 1.731 de nopți (-11,2%) faţă de luna februarie. Oaspeții n-au stat însă mai mult de două zile în județul Alba, durata medie a sejurului în martie a.c. în județul Alba fiind de 1,82 zile, față de 1,94 zile în aceeași lună din 2020. În regiunea Centru, oaspeții au avut un sejur mediu de 1,94 zile, cea mai mare durată a sejurului fiind înregistrată în Covasna (2,57 zile), la polul opus fiind județele Sibiu (1,76) și Alba (1,81 zile).

Numărul de înnoptări ale turiştilor în unitățile turistice cu cel puțin 10 paturi înregistrate în primele 3 luni ale anului a fost de 44.089 de nopți, mai mic cu 1,2% faţă primul trimestru din anul trecut. În județul Alba, durata medie a sejurului în această perioadă a fost de 1,86 zile față de 1,83 zile în primul trimestru din 2020.

Comparativ cu martie 2020, la începutul primăverii, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din județul Alba a fost de 15,6% (faţă de 11,6%), iar pe ţară, de 14,9% (faţă de 14,3%). Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din regiunea Centru a fost în luna martie a.c. de 16,4% pe total structuri de cazare turistică, peste nivelul din martie 2020 (14,2%), și chiar peste nivelul calculat pe ţară (14,9%). Covasna a înregistrat cea mai mare valoare a indicelui de utilizare netă a capacităţii de cazare (23,0%), fiind urmat de Mureș (21,6%), Brașov (16,6%), Alba (15,6%) și Sibiu (12,7%), iar cea mai scăzută valoare s-a înregistrat în Harghita (10,8%).

În prima lună de primăvară din acest an, cele 6 județe din regiunea Centru au fost vizitate de 114.494 de turiști (26,5% din numărul înregistrat la nivel naţional), cu 58.396 de vizitatori mai mulți decât în martie 2020 (+104,1%), dar cu 29,9% mai puțini decât în februarie a.c. Cele mai multe sosiri ale turiștilor s-au înregistrat în judeţul Braşov (54.979 sosiri, reprezentând 48,2% din totalul regional), iar cele mai puţine sosiri au fost înregistrate în judeţul Alba (7.529, reprezentând 6,6% din total).

61,5% dintre musafiri, adică 3 din 5, s-au cazat la hotel, 14,6% dintre turiști au preferat pensiunile agroturistice, iar 13,6% dintre oaspeți, pensiunile turistice. Doar 3.905 turiști au fost străini, reprezentând 15,7% dintre străinii care ne-au vizitat țara, ponderea la nivel regional fiind deținută de Brașov – 40,3% și Mureș – 19,6%.
Robert GHERGU

Publicitate

Ştirea zilei

OFICIAL| Starea de ALERTĂ se prelungește în România cu încă 30 de zile. Ce spune Florin Cîțu

Publicat

în

Starea de alertă din România se prelungește cu încă 30 de zile, anunță premierul Florin Cîțu: „Nu se modifică nimic, lucrurile rămân așa cum au fost prezentate până acum”.

Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile, joi, în urma unei decizii a Guvernului.

Măsura a fost luată după o ședință de lucru cu CNSU, la sediul guvernului, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Electrica Furnizare Discount

„În ședința de guvern de astăzi am decis prelungirea stării de alertă. Nu se modifică nimic, lucrurile rămân așa cum au fost prezentate până acum”, a spus Florin Cîțu, după ședința de guvern de joi.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Spitalul Orășenesc Câmpeni are un medic nou. Doamna doctor Hamad Rim Arua își va primi pacientele la secția de obstetrică-ginecologie

Publicat

în

Spitalul Orășenesc Câmpeni are un medic nou. Doamna doctor Hamad Rim Arua își va primi pacientele la secția de obstetrică-ginecologie

Spitalul Orășenesc din Câmpeni se bucură de prezența unui medic nou în cadrul acestuia, după cum declară managerul instituției, Morcan Dragomir, în mediul online.

Astfel, doamna doctor Hamad Rim Arua își va începe activitatea în cadrul specialității obstetrică-ginecologie.

Înainte de a profesa la spitalul din Câmpeni, doamna doctor a mai lucrat la spitalul din Cugir.

Electrica Furnizare Discount

Întrebată de ziarulunirea.ro care este părerea sa personală despre noul său loc de muncă, Hamad Rim Arua a precizat că iubește liniștea și natura, iar acesta este locul ideal în care poate să facă ceea ce îi place.

De asemenea, doamna doctor a spus că spitalul este extrem de bine organizat, dotările sunt foarte bune, iar colectivul este unul minunat.

Pe lângă activitatea de la spitalul din Câmpeni, aceasta va mai profesa și în cadrul unei clinici private, cât și la propria sa clinică.

În cadrul activităților sale, Hamad Rim Arua va aduce și va folosi un aparat Samsung HS50 ecografie transvaginală, abdominală, 2D 3D Eco Doppler. Pachetul de consultație include testul Babeș-Papanicolau și ecografie.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier la Teiuș: Bărbat de 70 de ani, transportat la spital, în urma coliziunii cu gardul unui imobil

Publicat

în

FOTO| ACCIDENT rutier la Teiuș: Un bărbat de 70 de ani, transportat la spital, în urma coliziunii cu gardul unui imobil. I s-a făcut rău în urma impactului

Un accident rutier a avut loc joi, 5 august, în jurul orei 12:30, pe raza orașului Teiuș.

Portrivit IPJ Alba, la data de 5 august 2021, in jurul orei 12.20, un bărbat de 70 de ani, din comuna Stremt, in timp ce conducea un autoturism, pe strada Clujului, din Teius, a intrat in coliziune cu gardul unui imobil, rezultând doar pagube materiale.

Electrica Furnizare Discount

Ulterior, posibil din cauze medicale, bărbatului i s-ar fi făcut rău și a fost transportat la spital. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpa.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare