Rămâi conectat

Politică Administrație

Oana Badea: ”Ministerul însuși invită la colectarea sumelor informale prin documentele sale oficiale”

Publicat

în

„…acum avem şi puterea politică, şi dorinţa de a pune capăt. Vreau să terminaţi codurile de etică, …”, a declarat imperativ premierul Ponta în cadrul ultimei ședințe de Guvern.

Consiliului National de Etică pentru învățământul preuniversitar, primele alegeri, precum și declanșarea procedurilor de redactare a Codului de etică s-au realizat la Alba-Iulia în 13-14 februarie 2012.

O explicație pentru faptul că procedura nu a fost încă finalizată de niciunul dintre miniștrii lui Ponta este mai oportună decât  încordarea mușchilor guvernamentali. Cu atât mai mult cu cât acest nereușit exercițiu de forță se exersează față de o categorie profesională  ce păstrează suficienți oameni de vocație și bun simț ce aplică zilnic în activitatea lor normele unui cod etic. Or aceștia trebuie apărați și încurajați.

Electrica Furnizare Discount

Ce să se facă adevărații profesioniști din învățământul preuniversitar în fața inepțiilor când vine vorba chiar despre esența muncii lor?

Semnalez pe această cale faptul că, ministerul însuși invită la colectarea sumelor informale prin documentele sale oficiale. Un exemplu concret este fișa de evaluare anuală a cadrului didactic. Dascălii riscă să piardă puncte serioase la evaluarea anuală cu afectarea calificativului anual dacă nu obțin finanțare pentru:

2.1.e. Aplicarea metodelor contemporane activ-participative.-2p

2.1.f. Realizarea unor lecţii din perspectiva transdisciplinară.-1p

2.2.a. Utilizarea în cadrul fiecărei ore de curs a manualului şcolar.-1p

2.2.b. Utilizarea în cadrul orelor de curs a materialelor auxiliare existente în dotarea cabinetelor/bibliotecii şcolare/manualul profesorului.1p

2.2.c. Realizarea şi utilizarea unor mijloace didactice, originale, specifice disciplinei.1p

2.2.d. Utilizarea mijloacelor TIC în cadrul orelor de curs.1p

2.3.b. Feed-back-ul primit de la elevi şi părinţi prin aplicarea unor fişe/chestionare.-1p

2.3.c. Valorizarea activităţilor prin realizarea unor portofolii/expoziţii/exemple de bună practică.-1p

3.3.a. Folosirea unor fişe de lucru/chestionare.-1p

Atâta timp cat ministerul nu a dotat fiecare clasă cu un computer, cât metodele activ participative presupun întâi de toate bază materială adecvată și funcțională (dar inexistentă în majoritatea școlilor), cât simpla xeroxarea a fișelor/ chestionarelor se face contra cost și dacă nu le faci pe toate acestea calificativul anual are de suferit, orice om de bună credință înțelege că dascălii  se află între ciocan și nicovală.

Dacă mai adăugăm faptul că pentru respectarea deontologiei profesionale în aceeași fișă de evaluare se acordă maxim 1p din cele 100 necesare  calificativului anual, credem că nu mai rămâne nimic de spus.

5.5.a. Atitudini morale şi civice conforme cu statutul de cadru didactic.-0,5

5.5.b. Promovarea deontologiei profesionale şi a respectul faţă de ceilalţi.-0,5

Pentru a nu fi acuzați de oportunism reamintesc opiniei publice faptul că Ordinul de Ministru        nr. 5.550 / 06.10.2011 reglementa foarte precis procedura de redactare a Codului de Etică pentru preuniversitar, mai mult chiar stabilea cu exactitate termene și responsabilități, toate respectate până la Guvernele Ponta.

Astfel, ordinul în cauză preciza:

Art. 15

(1)Inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti sunt obligate ca, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, să emită deciziile de numire a membrilor comisiilor de etică.

(2)Inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, sub coordonarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, vor întreprinde măsurile necesare organizării primei întruniri anuale a Consiliului naţional de etică.

Art. 16

Consiliul naţional de etică are obligaţia ca, în termen de 60 de zile de la data primei întâlniri anuale, să elaboreze codul de etică şi să îl înainteze spre aprobare Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Codul etic poate produce efectele așteptate doar dacă în paralel se renunță la subfinanțarea cronică a sistemului de educație precum și la politizarea managementului din învățământ. Domnule, Ponta, acum aveți  puterea politică. Rămâne să vedem cum stați cu dorinţa.

Oana BADEA, vicepreședinte PDL Alba
Departamentul pentru Politici în Educaţie, Cercetare, Cultură, Culte, Minorităţi şi Sport

Publicitate

Politică Administrație

Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș, despre CRIZA gunoaielor din județ: „A evolua nu este suficient. Am aplicat sancțiuni și o să aplicăm în continuare”

Publicat

în

Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș, despre CRIZA gunoaielor din județ: „A evolua nu este suficient. Am aplicat sancțiuni și o să aplicăm în continuare”

Primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a vorbit, în cadrul unei emisiuni la Radio Unirea FM, despre problemele întâmpinate la serviciul prestat de către operatorul de salubritate în orașul pe care acesta îl gestionează, amintind de faptul că sancțiunile asupra companiei vor continua să fie aplicate, dar problemele întâlnite vor persista.

„Eu în continuare sunt nemulțumit de modul în care operează operatorul de salubritate la Sebeș, chiar dacă, raportat la începuturi, au făcut progrese pentru că am avut o întâlnire la Asociația Salubris, unde a fost invitat și operatorul de salubritate cu mai mulți primari din zona noastră și dânșii mi-au spus că a evoluat.

Vezi și: Criza gunoaielor din Alba Iulia: Ce acțiuni a întreprins Poliția Locală în „domnia” noului operator. Amendă de 2500 de lei pentru RER Vest – RETIM

A evolua nu este suficient, eu consider că trebuie să își respecte contractul în totalitate. În acest moment nu au toți parametrii de performanță îndepliniți, în continuare sunt nemulțumit, consider că trebuie să-și revizuiască serios activitatea, să se organizeze mult mai bine, pentru că activitatea dânșilor afectează în primul rând fiecare cetățean al municipiului Sebeș, dar și municipiul în totalitatea lui.

Electrica Furnizare Discount

În ceea ce privește sancțiunile, am aplicat sancțiuni și o să aplicăm în continuare. Dorința mea nu este să sancționăm, dorința mea este ca la Sebeș, acel serviciu de salubritate să fie corect, să fie așa cum este normal să fie în anul 2022, în sensul de a avea un serviciu de calitate, ridicare la timp, de a se face inclusiv acea selecție bun. Indiscutabil că trebuie să avem o educație continuă și a populației, pentru ca ei, la rândul lor, să înțeleagă până la urmă ce înseamnă a selecta gunoiul și ce înseamnă a proteja mediul și până la urmă a ne proteja buzunarele prin o astfel de reacție.

Citește și: FOTO ȘTIREA TA| Problemă „MACRO” în cartierul MICRO din Aiud: „Era mult mai bine cu vechii gunoieri”

Dar, ca să poți să faci acest lucru, operatorul de salubritate trebuie să ofere condițiile. Sub nicio formă, noi nu ne sustragem la a ne asuma responsabilitatea și a trage la răspundere operatorul de salubritate, dar, repet, nu suntem încă mulțumiți de modul în care se efectuează serviciul de salubritate la Sebeș.

Au existat neridicări la timp, au fost probleme la partea de selectiv pentru ceea ce înseamnă sacii aceia de selectiv, de foarte multe ori s-au ridicat cu aceleași mașini, adică a fost degeaba făcută selecția de populație, ori asta nu este tolerant. Avem probleme la ridicarea de la sediul companiilor, inclusiv pe partea de recipiente.”, a declarat primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

Citește mai mult

Politică Administrație

Orașul Mercedes din România, buget mai mare cu circa 40% în anul 2022. Dorin Nistor: „Pentru fiecare leu plătit de o persoană fizică, noi aducem zece”

Publicat

în

Orașul Mercedes din România, buget mai mare cu circa 40% în anul 2022. Dorin Nistor: „Pentru fiecare leu plătit de o persoană fizică, noi aducem zece”

Bugetul municipiului Sebeș a crescut față de anul trecut cu peste 40%, potrivit informațiilor puse la dispoziție de primarul orașului, Dorin Nistor, într-o emisiune Radio Unirea FM.

Conform edilului, bugetul orașului se ridică la peste 140 de milioane de lei, iar o bună bucată din creditele instituției au fost deja achitate.

„Astăzi, bugetul Sebeșului se ridică la peste 143 de milioane de lei, adică un buget semnificativ mai mare. La finele anului trecut, am încheiat cu un excedent bugetar de 18,5 milioane de lei, pot să vă spun că pe perioada 2016-2020, 2021 inclusiv, am achitat din creditele angajate de administrațiile până în 2016, care se ridică undeva la 16 milioane, 17 milioane.

Electrica Furnizare Discount

Aproape 13 milioane am achitat în această perioadă. Sebeșul mai are o datorie de 3,9 milioane de lei. O sumă nesemnificativă în acest moment, adică suma existentă în casieria municipiului Sebeș ieri a fost 3 milioane de lei, deci să înțelegem că există sume la dispoziție mult mai mari decât creditele. Ne-am preocupat să găsim soluții de finanțare și de aceea pot să spun că astăzi avem, ca principală sursă la bugetul municipiului Sebeș, fondurile europene, adică aproape 45 de milioane de lei vin pentru a finanța ceea ce înseamnă lucrări de investiții și dezvoltare ale municipiului nostru. Pentru fiecare leu plătit de o persoană fizică, ca și impozit pe proprietate în municipiul Sebeș, noi aducem 10 lei.

În ceea ce privește impozitele colectate, următoarea sursă este cea din cota de impozit pe venit. Deci cumva, din dezvoltarea economică, ceea ce înseamnă angajatorii de astăzi de la Sebeș, avem un venit estimat – cotă dată de Ministerul de Finanțe- de peste 41 de milioane de lei.

Impozitul pe proprietate plătit de persoanele juridice, de companii, aproape 16 milioane de lei, impozitul pe proprietate plătit de persoanele fizice, 2,7 milioane și mai avem pe ceea ce înseamnă mijloace de transport, undeva la 3,6 milioane de lei.”, a declarat primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

Citește mai mult

Politică Administrație

O treime dintre elevii albaiulieni din clasele V-XII vor primi burse în 2022: Suma de aproape 5 milioane de lei, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

O treime dintre elevii albaiulieni din clasele V-XII vor primi burse în 2022: Suma de aproape 5 milioane de lei, pe masa consilierilor locali

Consilierul local Cornel Sandu și viceprimarul Marius Filimon propun un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care numărul și cuantumul burselor care se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat din Alba Iulia să crească la cea mai mare valoare acordată vreodată în municipiul reședință de județ.

Astfel, pe ordinea de zi a Ședinței ordinare a Consiliului local din data de 27 ianuarie 2022 se află proiectul de hotărâre privind aprobarea cuantumului burselor și numărul acestora care se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat de pe raza municipiul, începând cu semestrul II al anului școlar 2021 – 2022, care prevede creșterea numărului burselor cu aproximativ 46%, iar a valorii acestora de 2,5 ori, raportat la ceea ce se acordă în acest moment.

Se propune acordarea a 2.310 burse pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, în valoare totală de 4,92 milioane lei, din care:

Electrica Furnizare Discount
  • 36 burse de performanță (valoarea unei burse lunare: 500 lei);
  • 1.051 burse de merit (valoarea unei burse lunare: 200 lei);
  • 327 burse de studiu (valoarea unei burse lunare: 150 lei);
  • 896 burse de ajutor social (valoarea unei burse lunare: 200 lei).

Este obligația noastră să răsplătim rezultatele școlare deosebite ale elevilor, fiind totodată necesar să stimulăm pregătirea acestora și creșterea performanțelor educaționale.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare