O nouă amânare în dosarul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum: Arhiepiscopia Romană-Catolică are obiecțiuni privind traducerea din latină a testamentului contelui Batthyany

Curtea de Apel Alba Iulia a fixat un nou termen, pe 6 decembrie, pentru judecarea retrocedării Bibliotecii Batthyaneum, deoarece Arhiepiscopia Romano-Catolică are obiecțiuni privind traducerea din latină a testamentului contelui Batthyany, efectuată de prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop.

batthyaneum”Admite cererile de amânare formulate în cauză de către reclamantă şi interveniente. Acordă un nou termen la data de 6 decembrie 2016 pentru când se revine cu adresă expertului solicitat în cauză de reclamantă în vederea traducerii testamentului episcopului Batthyany. Prorogă discutarea obiecțiunilor la traducerea testamentului, efectuată în cauză de Prof. universitar Ioan Aurel. Pop”, se arată în soluția pe scurt, publicată pe portalul instanței.

ELIT

Reamintim că în dosarul înregistrat în data de 12 noiembrie 2015, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a contestat decizia Comisiei Speciale de Retrocedare din subordinea Guvernului României, de respingere a cererii privind retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că nu s-a făcut dovada de proprietate asupra imobilului. De asemenea, în luna septembrie 2015 Comisia din cadrul Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților (ANRP) a respins ca neîntemeiată o altă cerere a Episcopiei Romano-Catolice din Alba Iulia – de retrocedare a manuscrisului Codex Aureus.

CITEȘTE ȘI: Povestea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, una dintre cele mai importante instituții culturale și documentare din Europa  

Mihail David - 2020

La termenul de judecată din 17 mai 2016, Curtea de Apel Alba Iulia a obligat Biblioteca Națională a României, să depună la dosarul care vizează retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum copii certificate după actul de donație (testamentul contelui Batthyany) și inventarul bunurilor preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum.

De asemenea, la termenul din 13 septembrie instanța a dispus ca părțile implicate să propună specialiști care să traducă, din latină în română, testamentul contelui Batthyany. Ulterior, la termenul din 4 octombrie, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererile Arhiepiscopiei Romano-Catolice și Bibliotecii Naţionale a Românei privind numirea în calitate de specialişti a profesorului universitar dr. Ioan Aurel Pop şi profesorului universitar dr. Buzogany Desideriu, în vederea traducerii documentului, din limba latină în limba română.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

Observator 15 noiembrie 2016 at 18:27

Curtea de Apel Alba Iulia este o rusine pentru justitie, marii corupti cer stramutarea procesului la A.I. pentru ca stiu ca aici obtin achitarea sau cu suspendare. Vezi cazul penalilor Iohannis, Falca etc. De asemenea aici este cel putin o judecatoare fanatica catolica ce nu are cum sa fie impartiala.

dana 16 noiembrie 2016 at 9:40

Arhiepiscopia Romania Catolica are propriile ei legi si interese, care nu conincid cu interesul national, cu cel legal si nici macar cu cel moral… Arhiepiscopul sta ascuns si trage sforile intr o arhiepiscopie aproape fara enoriasi, dar care invarte afaceri imobiliare cu retrocedari fictive… mai bine i ar preocupa mostenirea Gojdu, nu a pune mana pe tot felul de cladiri inchipuite ca fiind ale lor si apoi sa le inchirieze ptr restaurante si hoteluri cum se intampla si in centru clujlui, vezi agape si altele… niste smecheri, asta sunt

fane de la sifoane 16 noiembrie 2016 at 10:48

Retro CE? Pai cum ramane atunci cu vasta mostenire lasata de Emanoil Gojdu? Cladiri si alte lucruri ce acum sunt in ungaria? Le vrem inapoi!

amadeus 17 noiembrie 2016 at 9:20

Nu mai dati nimic la bozgori,in afara de ….gloante!!!!.(Un mot din banat).

bmax 17 noiembrie 2016 at 11:47

De mai retrocedati ceva la „fiomi,” scandal mare!!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...