Rămâi conectat

Cultură Educație

O elevă din Alba Iulia a beneficiat de un sejur în Franța, graţie rezultatelor bune la Olimpiada naţională de limba franceză – FOTO

Publicat

în

  • Elevii buni nu rămân nerecompensaţi  

Georgiana Maria Medruţ, elevă a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, a beneficiat de un sejur în Franţa, în perioada 12-23 iulie, graţie programului de mobilitate  „Génération bilingue” dar şi a rezultatelor foarte bune la Olimpiada naţională de limba franceză (nota 9,50).

Alături de ea, alţi 59 de elevi cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, care studiază în secţii bilingve francofone din 33 de ţări au fost găzduiţi la familii din Franţa, ceea ce le-a permis să descopere viaţa cotidiană şi să beneficieze de cursuri de limba franceză, cât şi de vizite culturale în regiunile Vichy, Paris şi Valea Loirei. Georgiana este pregătită de profesoarele Rodica Andronescu şi Georgeta Bădău şi nu a fost singura elevă olimpică din România, fiind însoţită de Miriam Alexandra Pârvu, de la Şcoala Centrală din Bucureşti.

Sejurul în Franţa i-a oferit multe amintiri şi experienţe frumoase, vizite la obiective turistice, cursuri de limba franceză, prieteni noi şi multă, multă ambiţie pentru viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Acest prim sejur francez m-a ajutat nu doar să-mi dezvolt cunoştinţele de limbă şi cultură franceză, dar şi să-mi apreciez mult mai mult ţara. Mi-am dat seama că nici în străinătate lucrurile nu sunt perfecte, iar aceste două săptămâni petrecute în Franţa m-au făcut să îmi doresc să schimb în bine, aşa cum pot eu să o fac la nivelul meu, situaţia de aici. Cred cu tărie că dacă fiecare dintre noi ar aduce un grăunte de „mai bine” acolo unde trăieşte, lucrurile ar merge mai bine. Cursurile pe care le-am urmat la CAVILAM în Vichy au fost de înaltă ţinută, iar vizitele pe care le-am făcut la diferitele obiective turistice din Vichy, Valea Loirei şi Paris au fost pline de surprize plăcute. Am vizitat, între altele, Catedrala St. Etienne din Bourges, vulcanul Lemptegy şi castelul  Chambord, ale cărui grădini superbe m-au fermecat. Cel mai frumos moment al acestui sejur a fost o plimbare nocturnă cu celebrele „bateaux-mouches” pe Sena, moment care mi-a permis să descopăr imaginea splendidă, amestec de lumină şi întuneric, a Parisului şi a Turnului Eiffel. Pot spune că a fost o echipă în care şi eu şi Miriam, colega mea din Bucureşti, ne-am simţit minunat. Prieteniile s-au legat repede, ceea ce dovedeşte că, dincolo de graniţele geografice şi diferenţele culturale, tinerii trăiesc şi simt la fel”, a spus Georgiana.

Tânăra spune că iubeşte limba franceză de când a auzit primele cuvinte rostite de profesoara din şcoala primară, Liliana Sîrbu. Consideră că pentru a reuşi în viaţă trebuie să faci ceea ce îţi place, iar universul acestei limbi echivalează cu o căutare a unei comori şi sfătuieşte pe această cale toţi elevii, indiferent de vârstă, să nu ignore limba franceză, deoarece graţie ei pot descoperi o istorie fascinantă şi o cultură remarcabilă.

Ambiţiile tinerei nu se opresc aici, iar în viitor doreşte să urmeze cursurile Facultăţii de Drept, pentru a ajunge procuror.

[nggallery id=2305]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare