Rămâi conectat

Ştirea zilei

„O discuţie la Masa Tăcerii”, sâmbătă, după patruzeci de zile, despre scriitorul albaiulian Romulus Rusan, care la plecare ne-a lăsat 16 cărți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„O discuţie la Masa Tăcerii”, sâmbătă, după patruzeci de zile, despre albaiulian Romulus Rusan, care la plecare ne-a lăsat 16 cărți

scriitor Romulus001Scriitorul Romulus Rusan s-a născut la Alba Iulia, la 13 martie 1935 şi a decedat la Bucureşti, la 8 decembrie 2016. Sâmbătă, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, cu începere de la ora 9.00, va avea loc o comemorare religioasă la 40 de zile de la decesul acestuia.

A trait toata viaţa prin şi pentru  scris şi cercetare, astfel încat, la plecare ne-a lăsat 16 cărţi în proză, articole şi studii precum şi numeroase înregistrări pe care urma să le prelucreze. A debutat ca şi critic literar, a continuat cu proză scurtă,  reportaj, cărţi  de călătorie, pentru a cita doar aceste genuri literare. A fost redactor al unor prestigioase reviste, a realizat interviuri cu mari personalităţi literare şi politice, contribuind astfel la dezvoltarea istoriografiei româneşti.

Membru fondator al Mişcării Alianţa Civică, i-a susţinut şi aplicat principiile, implicându-se efectiv şi afectiv, ca şef al Biroului de Presă, apoi ca vicepreşedinte.

Împreună cu  Ana Blandiana, a pus bazele fundaţiei Academia Civică, a cărui principal obiectiv a fost Memorialul de la Sighet. Din acest moment şi-a intensificat şi structurat activitatea de cercetare, coordonând în calitate de  director ştiinţific, Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. A scris mai multe cărţi, care stau deja la baza unor cercetări aprofundate şi  lucrări de doctorat despre comunism. Ultima lucrare, intitulată chiar « Cartea morţilor » rămâne un impresionant dictionar de nume proprii al celor peste 20.000 de victime ale sistemului comunist, decedaţi pentru nobila cauză a libertăţii.

Pe lângă scris a susţinut şi numeroase conferinţe despre Memorialul de la Sighet, opera vieţii sale,  în cadrul unor turnee literare efectuate  în  mari centre universitare din Europa,  ultimul,  în primăvara anului 1916,  la Berlin, Heidelberg, Bonn şi Frankfurt pe Main.

Toată viaţa a fost ataşat sufleteşte de oraşul natal păstrându-şi intacte amintirile despre profesorii Liceului Mihai Viteazul, absolvit în 1952. Totuşi, nu doar nostalgia copilăriei ci şi  căsătoria cu Otilia Coman, legată pe linie maternă de satul Blandiana, i-au oferit ocazia opririlor  temporare prin aceste locuri.

I-am simţit bucuria întoarcerii acasă, din anii’90, pentru evenimente organizate la Alba Iulia de Alianţa Civică, un congres, o importantă conferinţă naţională, un simpozion. Puţină lume ştie sau îşi aminteşte simpozionul din 17 noiembrie 1991, început în Sala Unirii cu primul Te Deum oficiat aici după revoluţie, de P.S. Andrei, pe atunci episcop, în prezenţa unor mari personalităţi… După douăzeci de ani, în 2011, s-a întors cu aceeaşi determinare, pentru vernisarea expoziţiilor  „Ţăranii şi comunismul”  şi „Cronologia Războiului Rece”, predând veritabile lecţii de istorie contemporană, atât celor prezenţi, cât şi  tinerilor liceului său, vizitat cu aceeaşi ocazie…

Fiind în faţa unui scriitor putem aplica spusele Latinilor: « Vivunt in libris homines superstites sibi impresserunt se operibus suis. Loquuntur et tacent audiuntur et silent loquuntur dum leguntur et muti respondent». Care, aproximativ, s-ar traduce aşa: Oamenii rămân în viaţă  prin cărţile lor ; supraveţuiesc lor însile, prin amprentele lăsate pe lucrările scrise. Chiar daca tac, se fac auziţi prin cărţile care vorbesc. Comunicarea continuă atâta timp cât sunt cititi, şi chiar muţi, mai răspund încă şi dupa moarte.

Deşi a plecat dintre cei vii, şi-a lăsat pro memoria cărţile, atât oraşului şi ţării, cât şi umanităţii. Astfel, Romulus Rusan rămâne un demn cetăţen al Terrei cu care mai putem dialoga şi de aici înainte…

(Doina Hendre Biro)

Comemorarea religioasă, la care vă invită municipalitatea şi foştii membri ai alianţei civice, în semn de pioasă aducere aminte şi de recunoaştere, va avea loc sâmbătă, 21 ianuarie 2017, la orele 9.00 la Catedrala Reântregirii din Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea