Rămâi conectat

Cultură Educație

O carte document – Ţara Moţilor – elemente de monografie

Publicat

în

    Lansarea cărţii „Ţara Moţilor – elemente de monografie”, aparţinând profesoarei Mirela Mocan de la Grupul Şcolar de Turism şi Meşteşuguri din Arieşeni, a fost o adevărată sărbătoare pentru locuitorii de pe plaiurile mioritice ale Apusenilor. Dovadă faptul că sala de festivităţi a „Taberei de la Arieşeni” a fost neîncăpătoare, circa 400 de cetăţeni fiind prezenţi la acest eveniment editorial. Acest moment a debutat cu un Te Deum religios oficiat de preotul comunitar şi un regal de colinde interpretate de elevi ai ansamblului „Brădeana” din Sohodol – instructor Oana Joldeş, elevi ai Grupului Şcolar din Arieşeni acompaniate de Taraful de Instrumentişti din Câmpeni conduşi de distinsul profesor Gheorghe Bădău. Nelipsite au fost şi Imnul Naţional şi cântece patriotice dedicate marelui martir Horea şi tribunului Avram Iancu. Merită menţionată prezenţa domnului deputat Corneliu Olar şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, domnul Ion Dumitrel care au manifestat echidistanţă faţă de comunităţile cu primari de altă coloratură politică care nu au participat cu toate că actul de cultură nu are frontiere politice, ambii reiterând importanţa parteneriatelor cu toate primăriile din judeţ prin înfiinţarea de echipe cultural artistice, expoziţii etnografice şi sprijinirea creatorilor populari. În mod deosebit am remarcat pledoaria doamnei prof. univ. de la UMF Cluj-Napoca, d-na Lorena Filip, dar şi elogiile binemeritate ale doamnei prof. Maria Ana Motora, membră a Despărţământului Abrud Câmpeni „Iosif Şterca Suluţiu”. În acest sens, distinsa doamnă Maria Ana Motora a înmânat autoarei o diplomă de excelenţă din partea acestui despărţământ.
De asemenea, domnul deputat Corneliu Olar, în calitatea sa de vicepreşedinte al Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu la nivel naţional precum şi domnul preşedinte al filialei acestei societăţi din Câmpeni, prof. Vasile Bud şi domnul prof. Viorel Ioan Sicoe au elogiat această valoroasă monografie. A remarcat prezenţa domnilor primari Sorin Constantin Corcheş – Sohodol, Tiberiu Todea – Albac, Alexandru Heler – Avram Iancu, Marin Vârciu – Gârda, domnul viceprimar Mihai Paşca – Arieşeni şi alte autorităţi din zona Ţara Moţilor.
Nelipsită a fost şi prezenţa mediului antreprenorial, a domnului manager al SC Rivaly, domnul Nicolae Chira şi a soţiei sale, doamna Livia care s-au implicat activ în multiple acte de caritate, sponsorizări şi susţineri substanţiale ale actului de cultură din Ţara Moţilor. De asemenea, a participat dl manager Dragomir Morcan de la SC Dragoliv SA Câmpeni care este un frecvent susţinător de nădejde al actului cultural artistic şi alte acte de caritabile.
Distinsa prof. Mirela Mocan a mulţumit sponsorilor „Ocolul Silvic Gârda”, Ocolul Silvic „Horea Apuseni” dar şi persoanelor fizice care au sprijinit-o, iar în mod deosebit a mulţumit domnului deputat Corneliu Olar şi preşedintelui Consiliului Judeţean Alba Ion Dumitrel şi părinţilor săi Cornel şi Rodica, harnici gospodari ai comunei Sohodol care i-au fost temelia unei cariere de succes. Menţionez că această monografie a avut un tiraj de 200 de exemplare, iar cheltuielile pecuniare în proporţie de trei pătrimi aparţin familiei sale. „Elogiile tuturor nu constituie o măgulire ci o mulţumire sufletească pentru mine, căci această carte este o mărturie a trecutului istoric a comunităţii locale dar şi a Ţării Moţilor cu tradiţiile, obiceiurile, meşteşugurile şi trecutul istoric cu toate vicisitudinile timpurilor, vremurilor de restrişte şi bejenie dar şi cu numeroşii  eroi ai neamului care au luptat pentru glia străbună, păstrarea suveranităţii şi identităţii naţionale”, a declarat autoarea. Felicitări! (M. Sicoe)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare